Screenshot/YouTube

KAKAV JE TO ‘CIRKUS’ U KOJEM SU SRBI UZELI MEDALJU? Ovo više nema veze sa zdravom pameti!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Srpska sportska javnost koja je još, s pravom frustrirana, neodlaskom košarkaške reprezentacije na Olimpijske igre – u jednom trenutku ovih Igara u Tokyju naša je utjehu u – uličnoj košarci.

Da, dobro ste pročitali. Osim što je – ulična košarka – uistinu sport na Olimpijskim igrama, srpska momčad nastupala je dobro i bila i kandidat za zlatnu medalju, ali u polufinalu su je smeli Rusi. Na kraju se se „srpski ulični košarkaški reprezentativci” morali zadovoljiti brončanim odličjem

I dobro, sve u redu.

Cirkus od ulične košarke na Igrama

Ali, otkud ulična košarka u programu Ljetnih olimpijskih igara. Odavno je i Međunarodni olimpijski odbor zapao u komercijalizaciju Igara sve do zadnjih granica, proširio popis sportova i od najveće sportske manifestacije u mnogim detaljima napravio cirkus koji se teško može shvatiti.

Ulična košarka (na jedan obruč, 3×3) košarka postala je olimpijski sport nakon odluke Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora u Lausanneui prije četiri godine.

Hoće li se to  učiniti sa surogatom nogometa, malim nogometom?  Futsalom, kakoga neki nazivaju. Ništa nije nemoguće. MOO spašava svoju glavu, silno hoće potaknuti izgubljeno zanimanje za Igre. Ako  ćemo realno, futsal je prije trebao biti na Igrama nego ulična košarka.




Postavljanje novih sportskih disciplina i to pošto-poto, postao je novi hobi Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO). Zacijelo shvaćajući kako Igre pomalo gube intenzitet zanimanja u srazu sa svjetskim i europskim nogometnim prvenstvima popis sportova se širi, igre postaju glomaznije i anemičnije, pa sve skupa to ne daje neki rezultat.

Uostalom, danas su Igre toliko goleme da ih ne može organizirati, pa ni kandidirati se za domaćinstvo, nego megalopolis s najmanje desetak milijuna stanovnika. Što podrazumijeva i golemu infrastrukturu i financijsku moć.

Čudesa ima i previše

Nije na ovim ili zadnjim igrama ulična košarka, surogat jednog krasnog sporta, košarke, jedini prijepor ili nevolja. Daskanje, trampolin, čudesa ima i previše.




Na Olimpijskim igrama u Tokyju sportaši se natječu u 32 sporta. Ali samo je pet sportova zastupljeno na Olimpijskim igrama od 1896. To su atletika, biciklizam, gimnastika, mačevanje i plivanje. Tu bi spadalo i veslanje koje je također trebalo biti održano na prvim Igrama, ali nije zbog lošeg vremena.

A na Zimskim Olimpijskim igrama stalni su športovi alpsko skijanje, skijaško trčanje, umjetničko klizanje, hokej na ledu, nordijska kombinacija, skijaški skokovi i brzo klizanje. Treba napomenuti da su umjetničko klizanje i hokej na ledu bili na rasporedu nekih Olimpijskih igara i prije ustanovljenja, posebnih, Zimskih igara.

Prošlih godina MOO je, naročito zbog mlađeg gledateljstva, uveo i neke nove atraktivne športove kao što su snowboarding tj. surfanje (daskom) na snijegu te odbojka na pijesku. Međutim, rapidan rast olimpijskih disciplina i natjecatelja prisiljava, nažalost, i na tužne mjere. Vjerojatno će se desiti da će se manje popularni sportovi ili koje je pregazilo vrijeme, poput modernog petoboja, (ili skupi sportovi kao kajak i kanu na divljim vodama, za čije je natjecanje potrebno izgraditi superskupu stazu koja je kasnije, obično, rijetko u upotrebi), morati boriti za svoj opstanak na Olimpijskim igrama.

Premda MOO nije isključivao neki sport još od Igara 1924. godine u Parizu, (nakon njih je isključen tenis, pa ponovo uveden 1988. u Seoulu), čini se da bi se to, nažalost, nekima moglo dogoditi.

Primjerice, do 1992. godine, u cilju atraktivnosti, povremeno, a i privremeno, su uvođeni novi, demonstracijski sportovi, obično po jedan, po izboru zemlje organizatora Igara. Cilj je bio zainteresirati, uglavnom, domaću publiku kojoj su ti sportovi bliski. Pobjednici u ovim demonstracijskim aportovima nisu stjecali naslov Olimpijskog pobjednika. Neki od demonstracijskih sportova kao bejzbol na ljetnim, ili curling na Zimskim igrama, pretendiraju da budu uvršteni u redovni program Olimpijskih igara.

I naš Hrvatski olimpijski odbor, krovna kuća našeg sporta, ima slične probleme. U svojem članstvu im1 43 nacionalna saveza olimpijskih sportova, te 29 nacionalna saveza neolimpijskih sportova. Svi su oni tu pri blagajni HOO-a, a mnogi od njih se nadaju da će jednog dana MOO uvrstiti i njihov sport na službeni program Igara.

Kao što je to uspjelo uličnoj košarci…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.