fbpx
Foto:Paun Paunović/Cropix

IZNENADA PREMINUO LEGENDARNI HRVAT: Cijeli život posvetio je trofejnom sportu

Autor: Dnevno.hr GIŠ

Tužne vijesti dolaze nam iz Splita gdje je nakon kratke i teške bolesti preminuo legendarni predsjednik Gusara i poznati sportski djelatnik Duško Krstulović u 83 godini života.

Krstulović je rođen 1940. godine u Splitu, gdje je završio Klasičnu gimnaziju, a diplomirao je u Zagrebu na Ekonomskom fakultetu 1966. godine i potom magistrirao 1981. godine na smjeru marketing.

Duško Krstulović bio je član izvršnog vijeća Skupštine općine Split, predsjednik tadašnjeg Komiteta za pomorstvo, sekretar za privredu Skupštine općine Split, te pomoćnik saveznog sekretara za pomorstvo. U slobodnoj Hrvatskoj državi, od 1991. godine bio je savjetnik ministra u Ministarstvu pomorstva RH. Od 1995. do 2006. godine Duško Krstulović predavač je na Pomorskom fakultetu u Splitu i stručnom studiju Ekonomskog fakulteta u Splitu.


Život u veslanju

Duško Krstulović je čak 73 godine bio je posvećen veslačkom sportu i Veslačkom klubu Gusar“, od 1949. godine do smrti. Krstulović je bio veslač svih uzrasnih kategorija u klubu, član uprave i dugogodišnji predsjednik kluba od 1999. do 2010. godine, otkada je počasni predsjednik svog Gusara.

Njegovim dolaskom na čelno mjesto u klubu, započinje obnova srušenog objekta kluba, a klub započinje svoje najuspješnije rezultatsko razdoblje. U tom vremenskom razdoblju veslači Gusara osvojili su 22 državna seniorska prvenstva, tri svjetska kupa, četiri svjetske, dvije olimpijske medalje, te dvije čuvene Henley regate u Londonu.

Krstulović je bio i predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije, zamjenik predsjednika SOFK-e od 1984. do 1988., inicirao je i bio predsjednik Organizacijskog odbora Transjadranske jedriličarske regate Pescara – Split, , član Izvršnog odbora Hrvatskog veslačkog saveza, predsjednik Nadzornog odbora Splitskog saveza sportova, a od 2008. do 2016. član je Nadzornog odbora Hrvatskog olimpijskog odbora.

Dobitnik je 2010. godine nagrade HOO „Matija Ljubek“ za osobit doprinos razvoju hrvatskog sporta, te 2008. godine trofeja „Fabjan Kaliterna“, najviše splitske sportske nagrade, a 2014. godine dobio je Nagradu za životno djelo Grada Splita.
Autor:Dnevno.hr GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.