Hrvatski velemajstori poraženi u petom kolu

Autor: hina

U 5. kolu 11. pojedinačnog europskog prvenstva u šahu, bilo je čak 12 međusobnih okršaja "velikih", s rejtingom većim od 2600 bodova.

Sve se više zaoštrava borba favorita za prestiž. U 5. kolu 11. pojedinačnog europskog prvenstva bilo je čak 12 međusobnih okršaja “velikih” s rejtingom većim od 2600 bodova.

U tom elitnom društvu našao se i hrvatski reprezentativac Zdenko Kožul, koji je odmjerio snage s ruski velemajstorom Igorom Kurnosovim (2674). Kožul je igrao vrlo ambiciozno, žrtvovao je pješaka za inicijativu, ali je u velikim komplikacijama previdio efektnu žrtvu lovca, poslije koje više nije bilo obrane. Kao bos po trnju proveo se i Marin Bosiočić, koji je s ogoljenim kraljem provocirao suparnika na radikalna rješenja. Ali, s Rusima to ne prolazi i Denis Hismatullin je u silovitom napadu slavio lijepu pobjedu. Na riječkom snijegu okliznuo se i Saša Martinović, koji je u jednoj burnoj taktičkoj partiji protiv Armenca Samvela Ter-Sahakjana došao na prag pobjede, a onda grubo pogriješio. Izgubio je i Ante Šarić, a u sedlu je ostao samo Robert Zelčić, koji je s lakoćom održao ravnotežu protiv odličnog Borkija Predojevića iz Bosne i Hercegovine.

Po pola boda osvojili su i Ante Brkić, Zoran Jovanović te Hrvoje Stević, baš kao i Ivan Šarić i Ognjen Cvitan, ali protiv dosta slabijih protivnika. Inače, partije favorita na prvim stolovima završene su podjelom boda, pa su najviše profitirali Rumunj Liviu-Dieter Nisipeanu i Rus Artjom Timofejev, koji su novim pobjedama stigli do diobe prvoga mjesta.

Važniji rezultati 5. kola:

Jobava-Efimenko remi, Sokolov-Vallejo Pons remi, Iordachescu-Adams remi, Inarkijev-Szabo remi, Nisipeanu-Pelletier 1:0, Lupulescu-Nepomniači remi, Timofejev-Škoberne 1:0, Majorov-Mamedov remi, Almasi-Nabaty 1:0, Lisij-Movsesjan remi, Kožul-Kurnosov 0:1, Hismatullin-Bosiočić 1:0, Predojević-Zelčić remi, Martinović-Ter Sahakjan 0:1, Savčenko-Brkić remi, Jovanović-Socko remi, Howell-Šarić A. 1:0, Stević-Petrosjan remi, Sedlak-Fućak 1:0, Šarić I.-Baron remi, Janković-Reutsky 1:0, Mihok-Cvitan remi itd.

Poslije 5. kola vode Jobava, Efimenko, Nisipeanu i Timofejev sa po 4,5 boda, a sa zaostatkom od pola boda prati ih velika skupina igrača. Od hrvatskih predstavnika najbolji je Robert Zelčić sa 3,5 boda, a Zdenko Kožul, Marin Bosiočić, Saša Martinović, Ante Brkić, Hrvoje Stević, Alojzije Janković i Darko Dorić imaju po 3 boda.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.