Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

HRVATSKA HEROINA DIRNUTA: ‘Brutalno je iskren i inspirativan, ja sam plakala, roditelji to trebaju pogledati zajedno s djecom’

Autor: Hina

Film me dirnuo jer sam i sama bila Feniks koji je poletio iz pepela, kazala je za Hinu jedna od najpoznatijih hrvatskih paraolimpijki Ana Sršen komentirajući sjajan Netflixov dokumentarni film ‘Rising Phoenix‘ koji govori o paraolimpijskom pokretu i iznimnim postignućima sportaša s invaliditetom.

‘Film je brutalno iskren i inspirativan, razotkriva ljepotu duše i snagu volje da i najgore što nam se dogodi u životu pretvorimo u našu najvažniju misiju s kojom možemo promijeniti svijet’, komentirala je bivša plivačica, danas majka dvoje djece i osnivačica plivačkog kluba Natator.

Premijera filma na Netflixu bila je planirana usporedo s otvaranjem Paraolimpijskih igara u Tokiju, no zbog odgode igara i pandemije COVID-19, film će sada poslužiti kao važan dio obilježavanja godine dana do Paraolimpijskih igara.

Rising Phoenix pripovijeda izvanrednu priču o Paraolimpijskim igrama. Od ruševina Drugog svjetskog rata do trećeg najvećeg sportskog događaja na svijetu, koji pokreće svijet da drugačije razmišlja o invalidnosti, različitosti i ljudskom potencijalu.

U filmu su prikazane nevjerojatne sportske priče. Intervjui sa sportašima obuhvaćaju čitav niz sportova i invaliditeta, uključujući britanskog sprintera Jonniea Peacocka, njegovog južnoafričkog kolegu Ntanda Mahlangu, australsku plivačicu Ellie Cole i nevjerojatnu talijansku floretašicu Beatrice Mariju Vio, poznatu i kao Bebe Vio koja je već nekoliko sezona i zaštitno lice kuće Dior.

Ovaj film je sasvim sigurno više od pukog sportskog dokumentarca. Paraolimpijske prvake predstavlja na način koji slavi i njihov sport i tjelesne razlike, ali ne umanjuje strah, frustracije i obiteljske borbe s kojima su se suočavali odrastajući u svijetu stvorenom za radno sposobne ljude.

‘Film sam gledala s kćerkom koja mi je postavila 100 pitanja i komentara za vrijeme gledanja. Obje smo bile dirnute, a ja sam i plakala. Mene je film dirnuo jer sam i sama bila Feniks koji je poletio iz pepela. Preporučam da ovaj film roditelji pogledaju zajedno sa svojom djecom ili nastavnici sa svojim učenicima jer iz njega mogu naučiti puno. Da u svima nama ima snage i da sve svoje poraze pretvorimo u pobjede’, poručila je Sršen.




Plivačica i paraolimpijka je kao djevojčica zbog osteosarkoma bila u bolnici godinu dana. Zbog bolesti joj je amputirana noga, ali to ju nije spriječilo da ostvari svoj san.

‘Mislim da je važno da film vidi što više ljudi i da će kod onih koji gledaju promijeniti percepciju o osobama s invaliditetom ali i o snazi ljudskog duha i volje’, naglasila je Ana koja je na svjetskim i europskim prvenstvima osvojila niz medalja, a šest puta je rušila svjetske i tri puta europske rekorde. Nastupila je i na Paraolimpijskim igrama u Atlanti (1996), Sydneyu (2000), Ateni (2004) i Pekingu (2008).

Oduševljenje filmom nije skrivao niti jedan pod naših najboljih paraplivača Kristijan Vincetić.




‘I prije nego je izašao na Netflixu govorilo se da je to najbolji film ikad snimljen o paraolimpijcima i doista je najbolji’, kazao je naš paraolimpijac.

‘Film je obuhvatio sve od povijesti kako je krenuo parasport pa sve do zadnjih igara koje se skoro nisu održale. Sportaši u glavnoj ulozi su imali inspirativne priče i svaka se doista odnosi na Feniksa’, dodao je.

Jedan od naših najboljih paraplivača vlasnik je niza medalja sa svjetskih i europskih prvenstava, a sudjelovao je na paraolimpijskim igrama u Pekingu (2008), Londonu (2012) i Rio de Janeiru (2016). Nada se nastupu i u Tokiju iduće godine.

‘Film je odličan i uživao sam ga gledati i bilo mi je drago što sam član paraolimpijskog pokreta’, poručio je Vincetić.

DINAMOVCI POMOGLI NEPOKRETNOM MLADIĆU! Prekrasna gesta ‘plavih’

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.