Foto: James Gasperotti/ZUMA Press Wire) (Cal Sport Media via AP Images)/Guliverimage

(FOTO, VIDEO) SAMO TO IM JE SPASILO ŽIVOT: Strašne nesreće obilježile Silverstone

Autor: Dnevno GIŠ

Jučerašnja utrka Formule 1 na Silverstoneu donijela je sve što zaljubljenici u Oktanski cirkus očekuju od utrkivanja, borbe na stazi, pretjecanja, ali i strašno izlijetanje Alfa Romea Kineza Zhoa.

Borba za pozicije između Alfa Romea Zhoa, Mercedesa Russella i Alpha Tauria Tsunode, rezultirala je udarcem Mercedesa u stražnji dio Alfe koja se prevrnula, okrenula naglavačke i klizila dobrih 300 metara dok na kraju nije u prevrtanju preskočila preko zaštite na stazi i udarila u ogradu tribine, a cijelu situaciju pogledajte OVDJE.

Uz već spomenutu trojicu nastradao je i vozač Williamsa Albon koji je zajedno sa Zhouom bio otpremljen u bolnicu, no srećom oba vozača nisu pretrpjela neke velike ozljede.

Nesreća na F2




No ova nesreća imala je svoju uvertiru tijekom utrke Formule 2 kada je Both Roy Nissany preživio udar Bed Bulla Dennisa Haugera, koji je odletio ravno u njegov bolid u visini glave, a sudar pogledajte OVDJE.

Kao i na utrci Formule 1  novotarija koja je obvezna od 2018. godine nazvana “halo” spasila je vjerojatno dva života tijekom ovog vikenda na Silverstoneu.

Od kada je uveden može se reći kako je halo spasio život i Lewisu Hamiltonu, po njegovom priznanju, a i Roman Grosjean svoj život duguje toj novotariji.

Jeftin a efikasan

Halo je zapravo par šipki od titana iznad kokpita i štite glavu vozača u svakom trenutku, a nesreća u Formuli 2 pokazala je kako je efikasan i u udaru sa strane, a dizajniran je tako da štiti vozača pri okretanju, pri udracu ili sudaru te tako da štiti vozača od krhotina.

Zaslužan za uvođenje haloa u Formulu jedan je Jean Tod koji je inicirao testiranja i kasnije uvođenje zaštite za vozače, a koliko je ispravna njegova odluka možemo svjedočiti sa svakim novim sudarom.

 

Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.