Screenshot

(FOTO) OLIMPIJSKE IGRE U TOKIJU DOBILE MASKOTE: Na što vas podsjećaju ovi simpatični likovi?

Autor: HINA/B.H.

Maskote su izbarala djeca iz japanskih osnovnih škola.

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju, koji će se održati od 24. srpnja do 9. kolovoza 2020. godine, odabrali su maskote futurističkog izgleda koji podsjeća na likove iz manga stripa, s velikim izražajnim očima.

Maskote su izbarala djeca iz japanskih osnovnih škola.

White likovi, koji imaju plavi ili ružičasti dijamantni uzorak su dobili najviše glasova – 109.041. U srpnju, ili najkasnije u kolovozu, maskote će dobiti imena.

Organizatori su se odlučili za to da djeca biraju maskote jer na taj način žele potaknuti interes za olimpijske igre među mladima, a i osigurali su transparentnost odabira. Maskota plave boje je namijenjena za Olimpijske igre, dok je ružičasta maskota za paraolimpijske.

Dobitnu maskotu osmislio je 43-godišnji japanski umjetnik Ryo Taniguchi.

Guvernerka Tokya, Yuriko Koike, je kazavši za maskote da su “prekrasne”, pozvala na zadržavanje “elana i entuzijazma” manje od 900 dana od početka Igara.




“Igre konačno imaju svoje maskote. To znači puno, posebno u Japanu”, komentirao je Ryohei Miyata, predsjednik povjerenstva za maskote Tokyo-2020.

Maskote ljetnih olimpijskih igara u Tokiju, koje će biti službeno puštene u prodaju na ljeto ove godine, pokušat će nastaviti uspjeh Soohorang, malog bijelog tigra kojeg je dobio svaki sportaš na pobjedničkom postolju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Prve Igre koje su imale maskotu – Schussa skijaša -bile su ZOI u Grenobleu 1968.

Maskote mogu donijeti značajan prihod, a to je pokazao Vinicius, maskota OI u Rio de Janeiru 2016., donijela je zaradu od 300 milijuna dolara.

Moramo priznati kako nas maskote malo podsjećaju na novije generacije kultnih Pokemona, ali to je samo naša prosudba.

Autor:HINA/B.H.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.