Foto: Hina/Mario Strmotić

FINALE SVJETSKE LIGE U VATERPOLSKOM KLASIKU: Hrvatska je protiv Srbije vodila, vodila i pala u zadnjim sekundama

Autor: Andrija Kačić Karlin

Šteta, unatoč dobroj partiji hrvatska vaterpolska reprezentacija poražena je protiv domaćina Srbija u finalu Svjetske lige, te se neće direktno plasirati na Olimpijske igre u Tokiju, nego će put iznaći kroz kvalifikacije. Konačnih 12-11 (1-3, 5-2, 1-3, 5-3) moglo je lako biti i drugačije, odlučivao je jedan udarac, jedan gol, jedna greška..

U tvrdoj, ma odličnoj utakmici Hrvati su nekoliko puta držali prednost, no burna završnica pripala je domaćinu. Svjetski prvak, hrvatska, tako je poklekao, a malo je nedostjalo da slavi usred Beograda. U vaterpolskom klasiku koji je donio puno preokreta i uzbuđenja, utakmica je odlučena u uzbudljivoj završnici, a treba napomenuti da je posljednja četvrtina odigrana po vrlo jakoj kiši.

Hrvati su odlično krenuli i nakon 9 minuta vodili su 4-1. No, u drugoj četvrtini Srbija je zabila pet golova u nizu i prelazi u vodstvo. Hrvatski vaterpolisti brzo su se oporavili od šoka i u trećoj četvrtini ponovno su u prednosti. Minimalno vodstvo Hrvati su držali i većim dijelom zadnje dionice, ali u završnici briljirao je srpski vaterpolist Filip Filipović, koji je zabio tri pogotka, uključujući i peterac 17 sekundi prije kraja za pobjedu 12-11.

Pokušala je Hrvatska u posljednjih 17 sekundi doći do izjednačenja, i vratar Marko Bijač je krenuo u napad i upravo je on dobio priliku za zadnji šut, ali je bio neprecizan.
Najefikasniji igrač u hrvatskim redovima bio je Ante Vukičević sa pet golova, dok je Loren Fatović zabio dva. Kod Srbije istaknuli su se Dušan Mandić i Filip Filipović sa po četiri pogotka.

Vaterpolisti Australije osvojili su treće mjesto pobijedivši Španjolsku sa 11-10 (3-1, 2-3, 4-4, 2-2).

Utakmica je odigrana na velikom plivalištu na Tašmajdanu u teškim uvjetima, pod jakom kišom i vjetrom. Srbija je rekordni 10. put osvojila Svjetsku ligu i osigurala plasman na Olimpijske igre u Tokiju, dok je Hrvatska ostala na onom jednom naslovu iz 2012. godine.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.