Foto: Dragan Matic/CROPIX

BiH DOČEKALA LEGENDU HRVATSKE: Pamte se medalje i pobjede, o ovom se dugo pričalo

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Više od mjesec dana nakon što su o tome došle prve informacije, Bosna i Hercegovina dočekala je svojeg novog čovjeka na klupi reprezentacije. Kako javljaju mediji u BiH, u tamošnjem savezu pozdravili su dolazak Irfana Smajlagića, legendu hrvatskog reprezentativnog rukometa, rođenog Banjalučanina koji je ostavio veliki trag na terenu, a potom i u stručnom stožeru Hrvatske u kojem je svojedobno bio prvi pomoćnik Line Červara.

Na svojem putu na kojem je postao legenda, Smajlagić se prvo proslavio kao sjajno desno krilo, a na toj poziciji bio je veliki adut hrvatske reprezentacije s kojom je osvajao odličja na svim najvećim natjecanjima. Pamti se bronca s Europskog prvenstva 1994. u Portugalu, potom je stiglo srebro sa Svjetskog prvenstva 1995. kojem je domaćin bio Island, a nakon toga i najveći uspjeh, olimpijsko zlato koje je Hrvatska slavila 1996. u Atlanti, vođena izborničkom rukom Velimira Kljaića.

Smajlagić je od svih svojih trenera puno upijao, a danas 60-godišnjak, vlastiti trenerski put nastavit će na klupi BiH, s potpisom dvogodišnjeg ugovora, kako je približio N1 BiH.

Uspjesi i u trenerskim vodama

Nakon početka trenerske karijere, Smajlagić je u stručnom stožeru Hrvatske sudjelovao u dolasku do velikih uspjeha na svjetskoj sceni, prvo sa zlatom na SP-u 2003. u Portugalu, a potom i najsjajnijim odličjem na Olimpijskim igrama 2004. u Ateni. Bila je to nova hrvatska generacija koju je s klupe vodio Lino Červar, a na terenu, vukli su Ivano Balić, Pero Metličić i svi ostali majstori, postavljajući temelje dugog trajanja u svjetskom vrhu.

Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

Glavni posao u Hrvatskoj nije dočekao

Dok je trajao uspješni niz, spominjalo se da bi Smajlagić jednog dana mogao preuzeti izborničku dužnost u hrvatskoj reprezentaciji, no dočekao je vođenje mlade nacionalne momčadi, s kojom je bio treći na SP-u odigranom 2005. i drugi na SP-u dvije godine kasnije.

Smajlagić je u hrvatskom rukometu radio i klupski, u muškom i ženskom prvenstvu, s rukometašima Čakovca i Zameta te rukometašicama Lokomotive. U BiH je također već bio trener, svojedobno na klupi sarajevske Bosne.

Naslijedio bivšeg reprezentativnog suigrača

Dolaskom u BiH, Smajlagić preuzima posao koji je ranije obavljao Ivica Obrvan, njegov nekadašnji suigrač u dresu Hrvatske, sada trener PPD Zagreba. Obrvan je podnio ostavku u ožujku, a nakon toga, na klupi BiH je privremeno bio Toni Čolina.




Smajlagić će na svojem novom poslu još morati čekati odlazak na prvo veliko natjecanje s obzirom na to da BiH nije izborila odlazak na SP koje se od 11. do 29. siječnja iduće godine održava u Poljskoj i Švedskoj.

Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.