OPSADNO STANJE! Poljud će nadzirati helikopteri i dronovi, čitav Hajduk prebačen na Brač!

Autor: Dnevno

Kompletan Hajduk prebacio se na Brač, a u Splitu se sprema osiguranje jednog javnog događaja kakvo nikad nije bilo u Hrvatskoj. Hajduk je odbio sudjelovati u organizaciji, a prema sadašnjim informacijama, ni Marin Brbić ni dopredsjednik Lukša Jakobušić neće doći na utakmicu.

HNS je u ponedjeljak preuzeo poljudski stadion, dom Bijelih do petka je isključivo u službi reprezentacije i pod posebnim je režimom i nadzorom. Iako smo tijekom jutra mogli doći na parkiralište…

Kompletan Hajduk iselio se s adrese Osmih mediteranskih igara 2 i prebacio se na Brač. Ne samo prva momčad nego i uredi i službe, cijela radna zajednica, a mlađi uzrasti na neke druge lokacije po Dalmaciji. Morali su, takav je bio sigurnosni zahtjev.

Osim jednog slučaja u kojem je policija pronašla kod čovjeka 45 ulaznica, drugi takvi incidenti nisu zabilježeni, ali iz PU Splitsko-dalmatinske poručuju: “Ako nemate kartu na svoje ime, nemojte ni dolaziti na stadion.”

Najavljena su negdje dva, negdje tri prstena kontrole, uspoređivat će se podaci na ulaznici i osobnoj iskaznici. HNS je dopustio da se ime na karti može promijeniti do 48 sati uoči susreta, ali samo unutar obitelji. Tko ne može na stadion ima pravo doći na blagajnu i prebaciti ulaznicu na supružnika, brata, sestru, dijete, roditelja… Ostali su lišeni takve mogućnost, ostaje im samo vratiti kartu. Ili se probati prošvercati…

Zbog kontrola moglo bi biti nervoza na ulazima, a koliko će biti pedantna, vidjet će se. Koga uhvate da karta nije njegova bit će zaustavljen u pokušaju proboja na tribinu, ali neće snositi neke druge sankcije.

Najavljeno je da na utakmicu stiže Viktor Orban, mađarski premijer, i to u privatnom aranžmanu. Policija još čeka službenu potvrdu jer prvi čovjek zemlje mora imati odgovarajući tretman, koliko god volio nogomet, protokol valja poštivati i ne može se na stadion ušetati kao običan gledatelj.




Stariji pratitelji sporta u Splitu tvrde da ćemo svjedočiti najjačem osiguranju jednog javnog događaja podno Marjana, da tako nije bilo ni 1979. na Mediteranskim igrama koje je otvorio Josip Broz Tito. MUP diže oko 500 policajaca, od srijede će u “čelični stisak“ staviti i grad, u kojem će se pojaviti dvije tisuće mađarskih navijača, i sve lokacije oko stadiona.

Policija već nadzire hotel Le Meridien Lav u Podstrani gdje su Vatreni, a jednako će pratiti i goste. Ništa se neće prepustiti slučaju.

Poljud će se nadzirati iz zraka, dronovima i helikopterima, s mora ratnim brodovima i iz punktova oko njega. Sa svim potrebnim sredstvima. Na tribinama i pokraj terena bit će i 500 zaštitara. Glavni teret nosi Sokol Marić, ali angažirane su i neke druge tvrtke. Tribine i travnjak pokriveni su kamerama, jednakima kao 2015. godine kad je iscrtana svastika, to su “sleep“ kamere koje se pale samo kad se nešto događa.




Pratilo se i hoće li na utakmici Hajduk – Varaždin biti kakva poruka ili transparent vezan za ovaj događaj, no ništa se nije zbilo osim uobičajenog arsenala uvreda na račun HNS-a, Davora Šukera i Zdravka Mamića. No, iako se očekuje da će gotovo 99 posto ljudi na stadion kročiti s jedinim ciljem da bodre Hrvatsku, s golemim oprezom gledaju prema jedan do maksimalno dva posto onih koji bi mogli imati drugačije nakane, prenose Sportske novosti u kojima možete pročitati čitav članak.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.