Foto: Tom Dubravec / CROPIX

‘OPREZ, MA NISU ONI JOŠ PROPALI’: Mi nismo imali lošeg čovjeka na terenu, ali na ovo moramo paziti!

Autor: Andrija Kačić Karlin

”Ha, moram se nasmijati. Svi govore da sam veliki i stalni kritičar. A sada nakon dugo vremena nemam što kritizirati. Ma, nema sretnijeg čovjeka od mene. I ja sam bio pomalo tužan kako nam je izgledala utakmica protiv Maroka. A sada sam baš raspoložen. Pitajte me, znam što ću pričatii„, evo tako nas je dočekao Ilija Lončarević, elokventni trener čija razmišljanja o nogometnoj igri izazivaju kontroverze.

Dobro, što vas je baš razgalilo, pitamo ga….

„Sad da pričam o pristupu, želji, motivaciji, to nema smisla. Bilo je toga i protiv Maroka. Pa, želja i motiv nisu upitni, nego ono što vidimo da se zbiva na terenu. A sada smo imali što vidjeti. Isto neću reći da sam znao što će se dogoditi nakon što smo primili onaj nevjerojatan gol na samom početku. To nitko nije mogao znati. Osobno, taj me kanadski gol neugodno izenadio, zašto to tajiti? I znao sam jedino da će se morati odigrati fenomenalnu utakmica da se to preokrene. Ah, to je svako znao. Nisam samo ja tu meritoran”, priča Lončarević.

‘Nismo imali lošeg čovjeka’

Je li potrebno pričati o pojedincima u ovoj lijepoj hrvatskoj pobjedi protiv Kanade?

„Da vam kažem, na ovoj razini natjecanja, jer to je vrh svjetskog vrha, svjetsko prvenstvo je to, ako želite pobijediti onda u momčadi ne smijete imati neprimjetnih pojedinca. A protiv Maroka smo ih imali. I tu leži razlog što Maroko nismo dobili. U partiji protiv Kanade mi doista nismo imali neprimjetnog, lošeg čovjeka. I oni koji su loše počeli utakmicu dizali su se, pa su bili čak u nekim momentima i krucijalni naši ljudi. Mislim tu na Juranovića, samo kao primjer. Bilo je još takvih igrača u nas. Na kraju, mogli smo Kanadi dati sedam-osam komada, što govori da je odigrana izvrsna utakmica. A izvrsnu utakmicu ne možete odigrati ako imate samo jednog lošeg čovjeka„.

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Je li bilo u našim redovima baš ugodnih iznenađenja?

„Naravno da jest. Vele mi da sam bio nakon prve utakmice oštar prema Mateu Kovačiću. Nisam, samo sam konstatirao da se od njega nešto čeka i to u svakoj utakmici. I da ga se ne može trpjeti neprimjetnog. Protiv Kanade je produžio korak, konačno je probijao, pasevi su mu bili točni i opasni. A i u obrani je krvario. Odigrao je utakmicu na nekih 80 do 90 posto svojih mogućnosti. I takvog ga trebamo, a može on biti još bolji. Kovačić je tip igrača koji može podići sve suigrače, pritom rasteretiti Modrića, a svojim probojima može u napadu učiniti enormne stvari. Htio bih da nam Kovačić ne bude više ugodno iznenađenje, već konstantna vrijednost i prednost. Nadalje, Kramarić je golovima, ali i kretanjima pokazao koliki je kapital, taj njegov dolazak iz drugog plana kada sam traži rješenja je izvrstan. Livaja? Nevjerojatno uporan, on stalno teži biti u šamsi, fokusiran je maksimalno, samo ga treba vidjeti, ugledati. Uvijek je spremam. No, svi su odigrali dobru utakmicu, da ne nabrajam. Čestitke”.




Belgija je u krizi, ali sigurno nije bezopasna?

”Reprezentacija, njene igre, jest u krizi. Ali, ti igrači belgijske momčadi nisu ništa manje vrijedni nego prije tjedan dana. I tu leži opasnost. Niti su zaboravili igrati nogomet, niti su manje motivirani. Samo su uzdrmani. A u jednoj utakmici mogu dobiti sve. I to vide kao svoju šansu, kao temelj za ispravak propuštenog. Mi smo u dizanju, oni su se spustili, ali što to znači u takvoj utakmici? Je li prednost što nam je dosta bod? Naravno da je to neki mali osigurač. Ali, ne mora biti presudan.”, kaže i zaključuje:

“Možete biti bolji i izgubiti. Ovaj dvoboj protiv Belgije se ne može igrati na rezultat, da me krivo ne shvatite. Opet se moramo nametnuti protiv jedne od najbolje rangiranih momčadi na svijetu koja se u Kataru nije snašla. Dvoboji europskih momčadi na ovome natjecanju su tvrdi i oprezni. Tako bi i sada moglo biti. Nismo neiskusni, siguran sam da znamo što nam je činiti. Belgija nije još propala, tako treba čekati tu utakmicu„.




 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.