Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

OPĆA MOBILIZACIJA PRIJE KATARA: Evo što Červar i igrači govore o sutrašnjoj utakmici za prvo mjesto u skupini

Autor: HINA/GIŠ

Sutra naše rukometaše očekuje veliki derbi skupine protiv Katara od 18 sati u Aleksandriji. Iako je Hrvatska izborila plasman u drugi krug ova utakmica pokazat će nakon Japana i Angole gdje su zapravo Červarovi igrači. Borba za prvo mjesto u skupini i lakši ždrijeb u daljnjem natjecanju moraju biti prioritet, ali Lino i igrači svjesni su težine zadatka ispred njih.

“Bit će vrlo teška utakmica, iscrpljujuća, jer tu se radi o velika dva boda koja se prenose. Naš pristup je iznimno važan. Moramo se transformirati u ekipu koja vjeruje u sebe, u svoju moć koju moramo pokazati, a to neće biti jednostavno”, rekao je izbornik hrvatskih rukometaša te nastavio:

“Moramo pokušati nametnuti svoju igru. Obrana, koja se popravila, mora dati još više, jer tako dobivamo samopouzdanje, a u napadu moramo biti štedljivi na lopti, lukavi i mudri. Velika natjecanja nisu igre u kojima se netko nadigrava, nego u kojima se pobjeđuje.”

Nakon dva odigrana kola Katar je vodeća momčad skupine s maksimalnim učinkom. Izabranici Španjolca Valera Rivere, koji Katarce vodi već osam godina i s njima je 2015. osvojio svjetsko srebro kad su bili domaćini SP-a, u prvom su nastupu pobijedili Angolu s 30-25, a u drugom su bili bolji od Japana 31-29.

Hrvatska reprezentacija u prva dva nastupa, sve do drugog poluvremena protiv Angole, nije ostavila posebno uvjerljiv dojam, ali Marko Mamić vjeruje da je pobjeda protiv Angolaca nagovještaj boljih izdanja.

“Nadam se da će nakon prve pobjede, svaka sljedeća utakmica biti bolja i da ćemo dalje nastaviti kao jučer u drugom poluvremenu protiv Angole. Svjesni smo da još uvijek imamo nekih stvari koje moramo poboljšati, pogotovo u obrani. Turnir je dug, nije lako igrati s ovakvim brzim i ‘divljim’ ekipama kao Japan i Angola.”

Kataru je Rivera udjenuo “španjolski štih”, a momčad koja je već duže na okupu nije nepoznanica kao što su to bili Japan i Angola.




“Katar je jedna ekipa s kojom smo se već susretali, igraju ozbiljan rukomet s europskim dodirom. Jako su kvalitetni na svim pozicijama, imaju veterana na golu Šarića koji zna spustiti roletu, imaju i dobre šutere. Bit će taktički drugačija utakmica. Katar ima Španjolca za trenera, on je taj svoj sistem prenio na svoju ekipu. Tako da moramo biti maksimalno fokusirani i koncentrirani, motivirani smo i nadamo se najboljem”, rekao je Halil Jaganjac koji je protiv Angole imao debitantski nastup na svjetskim prvenstvima, a priliku je dobio nakon što se ozlijedio Luka Cindrić.

Okosnicu katarske reprezentacije čine naturalizirani stranci. Danijel Šarić je godinama među najboljim svjetskim vratarima, Kubanac Frankis Marzo, koji igra na poziciji lijevog vanjskog, trenutačno je drugi strijelac turnira u Egiptu, 38-godišnji Egipćanin Hassan Mabrouk drži katarsku obranu.

“Oni imaju tri-četiri važna igrača koji su nositelji igre, na njih ćemo se koncentrirati, pokušati smanjiti njihovu učinkovitost, a da podignemo našu. Tu će biti nadmetanje. Rivera je jako dobar trener i bit će to dobar meč”, najavio je izbornik Červar te dodao da je njegov suparnik u puno boljoj situaciji kad su u pitanju bile pripreme za ovo natjecanje jer je u Kataru sve podređeno reprezentaciji.




Katarcima je Svjetsko prvenstvo najvažnije natjecanje, jer su porazom od Bahraina u kvalifikacijama ostali bez nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Nakon dva kola, osim vratara koji su imali ukupno 28 obrana, a hrvatski samo 16, iskazao se Marzo s 18 pogodaka iz 30 udaraca, a odličnu realizaciju imaju i katarska krila Ahmad Madadi (14/15) i Allaedine Berrached (10/12).

“Bit će to jedan dobar ispit za nas, sigurno su dobra ekipa i znaju igrati rukomet. Moramo primiti što manje golova. Još ćemo ih detaljno analizirati i razviti taktičke zamisli, ali moramo se koncentrirati na nas”, rekao je Marko Mamić.

Poraz od Katara (30-23) skupo je koštao Hrvatsku na posljednjem olimpijskom turniru u Rio de Janeiru. I ovaj bi u Egiptu bio skup, jer osim kapitalna dva boda, pobjeda bi Hrvatskoj donijela lakši raspored u drugoj fazi natjecanja po skupinama. U tom bi slučaju Hrvatska prvo igrala s trećeplasiranim iz skupine D, Bahreinom ili Kongom, potom najvjerojatnije protiv Argentine, a tek na kraju s Dancima.

Autor:HINA/GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.