fbpx
Photo: Scan Knjiga

ONDA SE DJECI NISU POKLANJALI MOBITELI: Najljepši poklon bio je Cico, lutkica koja je predstavljala maskotu kluba!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Popularnost Zlatka Kranjčara nije došla s neba, od svog debija u Dinamovom dresu do danas Cico je uvijek bio simbol zagrebačkog kluba i svog vremena, bilo da se radilo o kasnim sedamdesetim godinama, osamdesetima, ili ne tako davno kada je bio hrvatski izbornik. Kako i ne bi bio popularan, jednostavan, nenametljiv, a opet u prvome planu, uvijek voljan biti na pomoći, sugestiji, a o nogometnim kvalitetama, kasnije i trenerskim, da i ne govorimo.

Zlatko Kranjčar bio je savršena reklama za nogomet i za Zagreb jednog vremena. Stoga, nije ni čudno da dok pravog korporacijskog marketinga nije bilo da je poslužio za neviđenu reklamnu kampanju. U vrijeme kada pravi marketing doista nije ni postojao.

Dinamo je, naime,  sredinom sedamdesetih godina izdao malu plastičnu lutkicu koju je navijački narod odmah nazvao – Cico. Jer, Kranjčar je i kao mladić bio tip koji je zaluđivao navijače, igrao je sjajan nogomet, davao atraktivne golove, a uvijek bio pristojan i svakome nadohvat ruke.  Navijači su odmah tu lutkicu poistovjetili sa Zlatkom Kranjčarom.

Onda se djeci nisu poklanjali mobiteli ili skupocjeni pokloni, nisu to djeca ni tražila. Ona koja su voljela nogomet željeli su Dinamovu maskotu, željeli su “Cicu”. I dobili bi je.

Istovremeno je i Hajduk izdao sličnu lutkicu, maskotu, koja je predstavljala legendarnog Hajdukovog kapetana, Juricu Jerkovića. Pisac ovih redaka ima oba dvije ove lutkice, i Cicu i Juricu. To su bila neka druga romantičarska vremena, a imati maskotu najdražeg i najboljeg igrača svog kluba bilo je pitanje  lojalnosti i navijačke časti.
I danas mnoge obitelji imaju Cicu, maskoticu koja je toliko opčinila Dinamove navijače da se i danas mnogi kolekcionari tuku za nju. Mnoga djeca su sa svojim očevima dolazila na utakmicu s tom lutkicom u ručicama. Ništa ljepše se tada nije moglo vidjeti. I svi su vikali – Cico, Cico, Dinamo, Dinamo. I  čvrsto stiskali lutkicu u ruci, pokazivali je svijetu!

Bila je to obostrana ljubav, ljubav navijača prema Cici ali i Cicina ljubav prema navijačima.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.