Foto: Duje Klaric / CROPIX

ODMETNUTE REBIĆA I KALINIĆA VIŠE NITKO NITI NE SPOMINJE! Prekrižio ih je jednim potezom, čvrsta ruka pokazala se kao dobar potez

Autor: Andrija Kačić Karlin

Uz vijest da je Zlatko Dalić ovih dana produžio ugovor s Hrvatskim nogometnim savezom i da će ostati izbornik najmanje do završetka ciklusa koji uključuje Svjetsko prvenstvo 2026. godine nema nam druge nego reći – odlično.

Ne samo da vjerujemo da je to i želja samog izbornika Dalića, kao i vodstva Saveza, već smo uvjereni da je to bila i misao većina naših reprezentativnih nogometaša.

Sveukupno, posve je sigurno da će Dalić uskoro postati najdugovječniji hrvatski izbornik. Zlatko Dalić je ukupno Hrvatsku vodio u 70 utakmica, a ispred njega je još samo Ćiro Blažević s dvije više. S time, Dalić je „vatrene„ odveo na svako veliko natjecanje kroz kvalifikacije, pritom je bio umalo jednom svjetski prvak, došavši do finala svjetske smotre 2018. godine, da bi pred kraj lanjske godine osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Dalić oduševljava na tronu

Podsjećamo, Zlatko Dalić postao je izbornik 7. listopada 2017. godine, naslijedio je Antu Čačića, današnjeg trenera Dinama. Čačića je koštao neodlučan rezultat protiv Finske u Rijeci, Hrvatska je morala u dodatne kvalifikacije baš za Rusiju 2018. godine, naletio je na Ukrajinu. Sredio ju je i sve ostalo je najljepša naša nogometna povijest.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

I kad imate takvog trenera, uspješnog, što čelništvo Saveza može učiniti nego da mu predloži nastavak suradnje. Sve drugo bilo bi maloumno. Još ako je to namjera i samog izbornika, pa ne može biti ljepše priče. Jasno je na što računaju u HNS-u. Pred Dalićem je strogi cilj, reprezentacija se ultimativno mora plasirati na sljedeća dva velika natjecanja, Europsko prvenstvo u Njemčkoj dogodine i svjetsku smotru 2026. u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku. Sve drugo biti će neuspjeh.

Hrvatska je postala, a nismo pretenciozni, reprezentativna nogometna sila. Ne može biti slučajno, kao što sunce nikad slučajno nije izašlo u ponoć, da se naša nacionalna momčad pod vodstvom Dalića na dva svjetska prvenstva dovela do osvajanja medalja.

Iako nerijetko u medijima i javnosti Dalić doživljava kritike valja odmah reći da nema izbornika na cijeloj zemaljskoj kugli, pa makar imao seriju od dvadesetak pobjeda, koji nije podložan podcjenjivanju. Naš se izbornik na to navikao, njegove su reakcije na svaku kritiku tihe i mudre. Očito je da tako čuva mir, toliko potreban da bi se bio lider skupini skupih i proslavljenih igrača, kakvih je naša reprezentacija prepuna.




Šest je godina izbornik, iza njega nema skandala, njegovi rezultati govore mnogo, ali ne i sve. Očito je Zlatko Dalić kao osoba „legao„ igračima koje vodi. Iako nema šanse da su svi njegovi izabranici zadovoljni tretmanom i minutažom koju dobivaju u „vatrenom„ dresu, u krugu reprezentacija nema iskakanja, nediscipline i neposlušnosti. Dosad su kod Dalića „nastradala„ samo dva igrača.

Foto: Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Nikola Kalinić koji je tražio poseban tretman prije svjetske smotre u Rusiji i Ante Rebić kad se usudio kritizirati suigrače i samog izbornika nakon Eura prije dvije godine. Dalić ih se odrekao bez suvišnih zašto, držeći se svojih postulata, pokušavajući sačuvati pošto-poto momčadski duh. U tome je uspio, nema sumnje.

Već je otprije Dalić započeo smjenu generaciju, uspješno ju i danas vodi, ali tu ga tek čekaju izazovi. U nastavku njegovog mandata Hrvatska će sigurno ostati bez svog idejnog nogometnog vođe Luke Modrića i možda će tu za Dalića biti najveći izazov.




”Ima li života nakon Modrića”? To se pitanje postavlja u svih hrvatskih navijača i medija. I tu će biti Dalićev najvažniji ispit. Ima li već sada Dalić ideju tko će ga i kako zamijeniti (Kovačić, Majer, Sučić?), ili će posegnuti za drugim rješenjem, što bi značilo i neku posve drugačiju hrvatsku momčad, s novim sustavima i rješenjima u igri.

Zlatko Dalić opet si je sam postavio veliku hipoteku. Bilo kakav posrtaj kod njega će izazvati mučninu i dvojbu poput one „što je to meni trebalo„. Ipak, njegova odluka da i dalje vodi Hrvatsku s toliko podignutom ljestvicom očekivanja nije samo hrabra i opasna, nego i samouvjerena. I na toj samouvjerenosti mu valja odati najveće priznanje.

On čvrsto vjeruje u još jedno europsko i svjetsko prvenstvo, a sigurno smo da opet razmišlja o medalji. Kao i svi mi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.