Foto: Tom Dubravec/CROPIX

OD GROMOGLASNIH NAJAVA OSTALA JE ŠUPLJA JEKA! Mnogi su očekivali ‘bombu’, ali na kraju je ovo baš sve šokiralo

Autor: Andrija Kačić Karlin

Od gromoglasnih najava transfera poznatih hrvatskih nogometaša, a zaista ih smo se naslušali svakodnevno, ostala je tek šuplja jeka. Prijelazni rok u Europi je završio, što se tiče same Hrvatske traje to u nas još petnaestak dana.

Silne najave potencijalnih transfera nisu se ostvarile. Najzvučniji transfer bio je onaj Oršiča, iz Dinama u engleski Southampton. I to ne za neku veliku svotu, Dinamo je pripalo nekih 6,5 milijuna eura. Kakvi su bili donedavni Dinamovi transferi ovaj naposljetku izgleda kao skupljanje mrvica. Unatoč tome što je Oršić već u tridesetim godinama, kao da se nisu percipirale njegove fantastične partije u reprezentaciji, te u Dinamu napose u europskim utakmicama.

Pritom, čuđenje izaziva činjenica da je Oršić u ovome trenutku u Southamptonu u drugom planu. A kada igrač ne igra – gubi na cijeni. Što ćeš? Bogati Englezi si to mogu priuštiti.

Izostale ‘bombe’, zašto?

Mnogi su bili uvjereni da će Dinamo prodati i Brunu Petkovića. Ili, da se našalimo, da će njega prodati onaj čuveni izjednačujući gol u četvrtfinalu svjetske smotre protiv Brazila. Kao i njegova naglašena i poznata tehnička superiornost, unatoč katkad upitnog voljnog elementa.

Ne, on nije prodan. Zacijelo nije došla izdašna ponuda, pritom se još ozlijedio na pripremama… K tome, ne smije se zaboraviti da oni koji kreiraju transfere dobro znaju koliko se dugo po brojnim klubovima Petković „tražio„, a znao je i u Dinamu imati faze „nestanka„.

Petković je ostao u Dinamu, nije niti on u prvoj mladosti, sada niti ne igra. Pa, nije više ni u izlogu.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Ipak, iznenađenje jest podatak da Dinamo nije uspio prodati jednog od najboljih vratara nedavnog svjetskog prvenstva u Kataru, Dominika Livakovića. Ma, moralo je biti ponuda, u to smo sigurni. Neke ponude nisu zadovoljile Dinamo, a neke zacijelo ni Livakovića. Koji sigurno želi otići u dobar klub, a ne poput njegove reprezentativne pričuve Ivice Ivušića koji je za odštetu Osijeku za samo dva milijuna eura završio na Cipru.




Neka Dinamo za Livakovića traži deset milijuna eura odšteta… To za vratara koji je bio jedan od najboljih od svojih kolega na svjetskoj smotri nije pretjerana cijena. Izgleda da takva ponuda nije stigla, a ona i koja je stigla zacijelo nije od kluba iz „Liga petice„, pa to nije zadovoljilo još uvijek aktualnog prvog vratara Dinama.

Neki spominju i njegove mane, Livaković je uistinu isključivo linijski vratar, a postoji i još jedan razlog njegove neprodaje. Oni upućeni u transfere da se vratari teško, gotovo i nemoguće prodaju usred sezone, tijekom zimskog prijelaznog roka. Jer, su klubovi pitanje vratara najčešće rješili na ljeto, prije početka sezone.

Najbolje je prošao Josip Juranović, bivši Hajdukov nogometaš kojeg se splitdki klub rješio za četiri stotine tisuće eura. Iz varšavske Legije dotični je prodan škotskom Celticu za deset puta veću svotu, za četiri milijuna eura. Njegovi odlični nastupi za reprezentaciju u Kataru podigli su mu cijenu za 250 posto. Spominjalo se čak da ga traže i Barcelona i Manchester United, makar nam se nakon svega čini da su to bili sve „spinovi„ za podizanje cijene.




Foto: Goran Mehkek / CROPIX

No, on je postigao visoku cijenu, na zadovoljstvo čelnika Celtica. Koji su ga prodali njemačkom, berlinskom Unionu za čak deset milijuna eura. I u dvije utakmice za novi klub već je potvrdio svoj napredak, u obje je bio najbolji igrač svoje momčadi.

Ipak, najviše se očekivalo kako će prošći Joško Gvardiol. Koji je odigrao perfektne role za Dalićevu momčad na svjetskoj smotri. Kao član njemačkog Leipziga postao je predmet najvećeg interesa najbogatijih klubova. No, Leipzig nije siromašan klub i ne vode ga glupi ljudi. Sami čelnici su neke ponude od pedesetak-šesdesetak milijuna eura za Gvardiola odmah u sandučiću za elektronsku poštu uništavali.

Spominjao se i madridski Real kao i cijeli niz slavnih klubova, pričalo se i o cijeni od 120 milijuna eura. Od svega naposljetku nije bilo ništa. Što ne znači da neće biti uskoro, čom sezona završi. Sigurni smo da će pregovori trajati i trajati. A i cijena će biti paprena.

Hajduk je prodao svog dragulja, mladog Stipu Biuka u LA Galaxy za 6.5 milijuna eura. Nije to ni loša cijena za relativno nedokazanog igrača, iako veoma talentiranog. Temelj iznenađenja u ovoj priči jest da je Biuk otišao u američku MLS ligu, a ne negdje u Europu. I tko zna hoće li ikada doživjeti europski nogomet.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.