Sanjin Strukic/PIXSELL

OD BRUTALNO LOŠE ODLUKE NAPRAVIO JE HITČINU! Zbog nepopustljivog stava dobio otkaz, ali onda je stigla nagrada!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Nikina briljantna klupska nogometna karijera, čija je kulminacija bilo osvajanje svjetskoga naslova s Bayernom 2001. godine, okončana je u ljeto 2009. godine, spektakularnom oproštajnom utakmicom u Salzburgu. U njoj su se sučelila dva Nikina najdraža kluba, Red Bull Salzburg i Bayern. Niko je igrao prvih 15 minuta utakmice i potom u suzama napustio travnjak uz ovacije 32 tisuće navijača.

“Volio bih kombinirati Trapattonijevu ljudskost, Hitzfeldovu pravednost, Barićevu sposobnost motivacije i Stevensovu disciplinu. No želim imati i nešto svoje i njegovati svoj trenerski stil”, kazao je Niko tada…

Kao što je bio svjetska nogometna veličina sada je postao i svjetska trenerska vrijednost.

Zbog nepopustljivog stava dobio otkaz

I ima svoj stil, oštar, beskompromisan, a specijalizirao se očito za podizanje klubova nakon što dotaknu dno. Upravo je to ove godine učinio s francuskim Monacom. Kojeg je preuzeo nakon užasne sezone u kojem su se nogometaši Monaca spasili od ispadanja iz Prve lige u posljednjem kolu. Da, on je s Monacom napravio čudo.

Čudne su ljudske sudbine, napose trenerske. Jedan dan su slavljeni, drugi dan doslovce pogubljeni. Kad pomisliš da im je karijera nestala dignu se iz pepela, opet ih počnu slaviti. Navlas tako je i s Nikom Kovačem, hrvatskim trenerom, nekad proslavljenim reprezentativcom i kapetanom, momkom rođenom u Berlinu koji je sa svojim bratom Robertom vodio hrvatsku reprezentaciju na SP u Brazilu, pa i do tog natjecanja kroz dokvalifikacije protiv Islanda, pa potom i dobar dio kvalifikacija za EP u Francuskoj da bi ga nakon poraza protiv Norveške u Oslu sustigao – otkaz.

Mnogi i danas vole protumačiti njegov naprasni odlazak kao rezultat bojkota igrača u sprezi s vodstvom HNS-a, makar je u to teško vjerovati…

Pa je sa sjajnim uspjesima vodio Eintracht iz Frankfurta, a pomoćnik mu je iznova brat Robert, Niko Kovač plijenio je rezultatima i ponašanjem. Njegovi rezultati su bili toliko dobri da se da je dobio i novi ugovor, sve do 2019. godine. No, nije ga ispunio do kraja, jer kupio ga je Bayern, zajedno s bratom, i sa svojim specifičnim metodama koje nisu uvijek naišle na dobar prijem u starijih igrača izdržao scile i haribde i osvojio naslov u mrtvoj utrci s dortmundskom Borussijom.




I U Bayernu je bio sjajan, osvojio njemački naslov, a potom sljedeće sezone dobio otkaz. Zbog svojih nepopustljivih stavova. Uvijek je bio takav, nikad se nije želio mijenjati…

Poanta je jasna, njegovi principi i tvrdoglavost, jer on je ipak bio jedan netipičan Bayernov trener, koji je poremetio odnose u sustavu slavnog kluba, dovode ga do trijumfa, iako hoda stalno po rubu.

Za njega su u reprezentaciji, našoj, govorili “kako je veći Nijemac od Nijemca”, aludiralo se na njegovu volju, marljivost i upornost, ali njegova duša i srce je ipak iz našeg, livanjskog podneblja. Otkuda je, zanimljivo, i Zlatko Dalić.




Nakon otkaza u Bayernu opet je sve šokirao. Tada je napravio ono što malo trenera čini. Uzeo si je duži odmor, pomno čekao pravu ponudu, a sam bi rekao u uskom društvu „kako se mora zaželjeti posla”.

Brutalno loša odluka?

I pomalo je bio šok kad se odlučio za Monaco, momčad koja je u trenutku kada je pregovarala s njima taman odahnula, spasila se od ispadanja iz Prve francuske lige. Mnogi su pomislili kako je njegova odluka bila brutalno loša. Pa, što može s takvim jadnim sastavom, pisali su francuski novinari?

Photo: Twitter

S gotovo istim sastavom Niko Kovač je na vrhu francuskog Le Championnata, a do prije neki dan Monaco je konkurirao čak i za naslov. Samog vrha koštao ga je poraz na domaćem terenu protiv Lyona (2-3). Opet, čak ni taj poraz ne može umanjiti veličinu trenerskog djela Nike Kovača u ovoj sezoni. Francuzi pišu da je Monacu Kovača „poslao sam Bog”…

Ova njegova francuska epizoda s Monacom navlas je ista kao i kad je preuzeo Eintracht iz Frankfurta. Nitko tada te 2016. godine nije očekivao takvu metamorfozu Eintrachta iz Frankfurta. Niko Kovač ga je preuzeo na samom dnu Bundeslige u prošloj sezoni. Prvo je Eintracht spasio od ispadanja u dodatnim kvalifikacijama, da bi u sljedećoj sezoni podigao klub u gornji dom elitnog njemačkog nogometnog ranga, unatoč tome što tijekom ljeta u Frankfurt nisu došla zvučna pojačanja.

Osim toga, Kovač stariji je bio slavljen i zbog svog sportskog ponašanja u Frankfurtu. Uoči reprezentativne utakmice Njemačke i Češke primio je prestižnu nagradu za fair play koja mu je dodijeljena za ponašanje nakon utakmice dodatnih kvalifikacija za Bundesligu. On je tada nakon pobjede svog Eintrachta iz Frankfurta tješio po terenu igrače suparničke momčadi, Nuernberga, koji su plakali. Jednog očito dirnutog i posrnulog igrača je nosio, držao u naručju i smirivao… Čovjek eto ima dušu i srce.

Sudbina, a trenerske su nekako posebne, htjela je da Niko Kovač vodeći Bayern dosegne naslov prvaka Njemačke pobjedom u zadnjem kolu baš protiv bivšeg kluba, frankfurtskog Eintrachta. Mogao mu je san upropastiti Ante Rebić, od kojeg je stvorio svjetsku vrijednost. Uvjereni smo da Rebiću u dresu Eintrachta, nasmiješimo se, nije bilo do toga. I da je mogao – promašio bi, šalimo se dalje.

Za kraj jedan detalj koji kao da se malo i krije.

Niko Kovač je sa 17 godina iz Berlina došao na probu u Dinamo i odigrao probnu utakmicu za juniore u Dugoj Resi.

“Bio sam na probnom treningu u Dinamu. Imao sam 17 godina, sa mnom su trenirali Peternac, Zoran Mamić i Turković. Osjećao sam se sjajno, davao sam sve od sebe, a kada sam čuo da ćemo igrati jednu probnu prijateljsku utakmicu u Dugoj Resi, mojoj sreći nije bilo kraja. Nastupio sam u toj utakmici, sjećam se da je igrao i brat Zvonimira Bobana, Dražen. Igrao sam dobro u toj utakmici, ali mi nitko ništa nije rekao. Vratio se se kući i očekivao vijest iz Zagreba, ali nikad nije stigla. Nastavio sam igrati, bio sam tada u Herthi 03 Zehlendorf. Ma možda je i bolje što je tako završilo”…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.