Foto: Damir Krajac/CROPIX

Barišić izigrao navijače i pobijedio, razdor na ključnoj odluci za Dinamo: ‘Mamićevci’ se nisu pojavili, trojica im srušila plan

Autor: Ivor Krapac

Održana je sjednica Skupštine Dinama, a na njoj, donesena je ključna odluka o novom Izvršnom i Nadzornom odboru kluba, za koje se očekuje da će raditi do iduće sjednice skupštinara, navjerojatnije dogodine u ožujku.

Mirko Barišić, predsjednik Dinama, nije prihvatio prijedlog predstavnika navijača da imaju četvoricu u Izvršnom i dvojicu u tročlanom Nadzornom odboru. Umjesto toga, dobili su dvojicu u IO-u i jednog predstavnika u NO-u, u Barišićevom prijedlogu koji je odnio pobjedu većinom glasova nazočnih skupštinara.

U Izvršnom odboru su Mirko Barišić, Većeslav Bergman, Ivica Cvitković, Vladimir Gašparović, Nikola Hanžel, Damir Najmenik, Ivan Nauković, Milivoj Novak, Dubravko Skender, Ante Todorić, Heinz Truskaller, Janko Gogolja, Dragutin Kamenski. Ivan Nauković i Dubravko Skender su dvojica predstavnika navijača.

U novom Nadzornom odboru Dinama su Ognjen Naglić, Saša Pavličić-Bekić i Zdravko Kačić. Saša Pavličić-Bekić, poznati odvjetnik i zagrebački sportski zaljubljenik, je u ovom tijelu predstavnik navijača.

Nije bilo ‘mamićevaca’

Na današnjoj sjednici nije bilo većine skupštinara iz klupske struje koja se povezuje sa Zdravkom Mamićem. Nije došao Damir Zorić, sada predvodnik te skupine, a nedolazak tog dijela skupštinara predvođenih Zorićem bio je popraćen pljeskom.

Kvorum je ipak postignut, s 43 nazočna skupštinara, a ključna za to bila su trojica prebjega iz klupske struje koja se povezuje s Mamićem. Kako pišu Sportske novosti, to su Miljenko Sakoman, Mato Đurović i Heinz Truskaller.

Tijek Skupštine Dinama

Uime navijača, Igor Kalabek pozvao je da se pomogne BBB-ovcima koji su iza rešetaka u Grčkoj. “Imamo 100 ljudi u zatvoru, možete preko države i pravnih lijekova tražiti zaštitu naših dečki. Dogodilo se zlo, ali ne zaslužuju ovakav tretman. Treba im pomoći kroz razne kanale”, rekao je Kalabek.
O Statutu se nije raspravljalo, a Domagoj Novosel, jedan od povjerenika iz redova navijača, kazao je da se ta borba nastavlja. “Pokazali smo dobru volju, borimo se za Statut da nam se ne bi opet dogodila blokada”, rekao je što prijeti klubu ako Mirko Barišić ne ispuni obećano, a to obećanje vodilo je prema demokratizaciji kluba.

Skupštinari su dobili odgovor da je s planovima za Maksimir sve u redu, ali da kasni privremena selidba u Kranjčevićevu, što se neće moći realizirati prije 2025. godine. Od Grada Zagreba je Dinamu došlo obećanje da će kao privremeni dom moći koristiti Zagrebello, centar u Veslačkoj.

Pri kraju dnevnog reda, došlo se na odgovor na pitanje o stadionu s obzirom na to da se treba potvrditi selidba Dinama negdje drugdje dok će se raditi na Maksimiru.
Predstavnici navijača htjeli su četvoricu u Izvršnom odboru i dvojicu u Nadzornom odboru, a dobili su dvojicu u novom sastavu IO-a i jednog u NO-u.

U novom tročlanom Nadzornom odboru Dinama su Ognjen Naglić, Saša Pavličić-Bekić i Zdravko Kačić. Poznati odvjetnik Saša Pavličić-Bekić je predstavnik navijača u ovom tijelu.

U Izvršnom odboru Dinama su Mirko Barišić, Većeslav Bergman, Ivica Cvitković, Vladimir Gašparović, Nikola Hanžel, Damir Najmenik, Ivan Nauković, Milivoj Novak, Dubravko Skender, Ante Todorić, Heinz Truskaller, Janko Gogolja, Dragutin Kamenski. Dvojica od njih, Ivan Nauković i Dubravko Skender, su predstavnici navijača.

Barišićev prijedlog o Izvršnom i Nadzornom odboru kluba prošao je s 35 glasova ‘za’ i sedam ‘protiv’, a s takvim odnosom snaga, dva tijela koja su ključna za normalno funkcioniranje kluba su odabrana.

Između Barišića i navijača puklo je na toj ključnoj odluci ove sjednice Skupštine, no novi Izvršni i Nadzorni odbor svejedno su odabrani većinom glasova.

Foto: Damir Krajac/CROPIX

Mirko Barišić objavio je da ne pristaje na broj članova Izvršnog i Nadzornog odbora za predstavnike navijača, a povjerenici iz njihovih redova ne prihvaćaju njegov prijedlog za drugačiji sastav ta dva tijela.

Dok traje stanka, za imenovanje Izvršnog, a kasnije i Nadzornog odbora treba utvrditi koliko bi mjesta za predstavnike navijača bilo u ta dva tijela.

Kako je postignut kvorum? Ključna su trojica prebjega iz struje koja se povezuje sa Zdravkom Mamićem, a kako pišu Sportske novosti, ta trojica su Miljenko Sakoman, Mato Đurović i Heinz Truskaller.

Na Skupštini se došlo i do točke dnevnog reda kojom se bira novi Izvršni odbor, a povjerenici koji su novi skupštinari traže stanku prije nego se krene dalje.

Igor Kalabek, jedan od povjerenika i novih skupštinara iz redova navijača, tražio je uvid u isplaćene menadžerske provizije i kredit u visini od 2,6 milijuna eura. Dobio je odgovor da je Dinamo podignuo ‘revolving’ kredit u Erste banci uz kamatnu stopu od 3.84 posto, a odgovor o provizijama kod transfera igrača obećan mu je naknadno.

Dinamo je lani imao prihode od 453 milijuna kuna, a rashodi su bili na 446 milijuna u nekadašnjoj hrvatskoj valuti, kako je utvrđeno na Skupštini.

Plan struje koja se povezuje sa Zdravkom Mamićem je, tako, pao s obzirom na to da je ustanovljen kvorum, a sjednica Skupštine ide dalje po dnevnom redu.

Kvorum je postignut s 43 nazočna člana od 71 skupštinara ukupno, kako je objavljeno. Među nazočnima nije Damir Zorić, a čitaju se i imena još nekoliko odsutnih koje se povezuje s naklonošću Zdravku Mamiću.

Od skupštinara koji su došli, svi su jednoglasno prihvatili dnevni red i radno predsjedništvo, a nakon toga, objavljeno je da je kvorum ipak tu, sjednica može ići dalje.

“Ne znam koliko ima skupštinara, to ćemo vidjeti kasnije”, rekao je Mirko Barišić o situaciji u kojoj za sada još nije provjereno ima li kvoruma.

Povjerenici koje je Barišić pozvao su Niko Bošković, Igor Kalabek, Fran Đuranac, Slavko Sraga, Domagoj Novosel, Krešimir Barić, Branko Komorski i Mario Dubić.

Na početku sjednice Skupštine, Mirko Barišić je krenuo s verifikacijom povjerenika, od kojih su sedmorica iz redova navijača. Pozvao ih je u dvoranu, a za sada još nije provjereno ima li kvoruma.

Pred novinarima je istupio i Mirko Barišić, predsjednik kluba. “Ne bismo sazvali Skupštinu da nemamo kvorum”, rekao je.

O očekivanjima je Barišić kazao da su “velika i optimistična”.

Došli su i povjerenici iz redova navijača, njih sedam, čija bi verifikacija trebala biti presudna za prevagu na Skupštini.

Dario Šimić je po dolasku na sjednicu Skupštine pred kamerama rekao što predviđa.

“Očekujem da bude kvorum, da se odabere Izvršni i Nadzorni odbor, to bi nama kao Upravi olakšalo posao. Za kvorum je potreban 41 član”, rekao je Šimić, dio klupske struje koja se protivi nastavku utjecaja Zdravka Mamića u klubu.

Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Dario Šimić dodao je i što bi se moglo dogoditi s povjerenicima od kojih je sedam iz redova navijača zagrebačkih Plavih.

“Nisam pravnik, pa ne znam kada treba verificirati povjerenike iz redova navijača”, dodao je Šimić.

Najava sjednice Skupštine

U Dinamu je došao dan novog velikog okršaja, ali ne na terenu, već na novoj sjednici Skupštine kluba. Počinje u 18 sati, kada će na okupu biti predstavnici dvije struje koje su sučeljene u klubu, one koja se protivi bilo utjecaju Zdravka Mamića u klubu i druge koja se s njim povezuje, a njezin predvodnik je Damir Zorić.

S obzirom na to da Dinamo od posljednje sjednice Skupštine, održane u ožujku, nema Izvršni i Nadzorni odbor kluba, a Sportska inspekcija dala mu je rok do 15. studenog da se to promijeni, borba oko sastava ta dva tijela bit će u fokusu sukoba koji traje. Takva su očekivanja, a kako bi moglo biti bilo kakve odluke, potrebno je da se ustanovi i tijekom sjednice zadrži kvorum.

Žestoki napad na Mamića i sljedbenike prije Skupštine Dinama: ‘Nema tu struja, to su sve pučisti’

Za kvorum je potrebna nazočnost 41 skupštinara, a podsjetimo, na sjednici Skupštine prije pola godine dogodio se prekid zbog pada kvoruma nakon što su pripadnici struje koja se povezuje sa Zdravkom Mamićem napustili sjednicu.

Važan je i Statut

U borbi za nastavak funkcioniranja Dinama bez zastoja, važan je i izbor sedam povjerenika iz redova BBB-a, iz kruga navijača, a navijači zagrebačkih Plavih očekuju novi Statut i demokratizaciju odlučivanja u klubu, s većim navijačkim glasom nego do sada.

Donošenje novog Statuta je u zastoju, neće biti jedna od točaka dnevnog reda na ovoj sjednici Skupštine, zbog čega su navijači upozorili predsjednika Dinama Mirka Barišića da je pregazio svoju riječ nakon što je obećao da će se na tome raditi brže.

Vraća se bitan igrač Zdravka Mamića, svi već strahuju zbog toga, očekuje se novi ‘lom’

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.