fbpx
Screenshot/YouTube

NOSILA JE HRVATSKU I JUGO ZASTAVU I IZAZVALA ŠOK: Burna politička previranja najavila su raspad države, a ovo se pamti…

Autor: Andrija Kačić Karlin

Ovo je davno zaboravljena priča, a u tim ljetnim danima, burnima zbog političkih previranja i slutećeg raspada bivše države, prisjetiti ćemo se Europskog prvenstva u atletici koje se održalo u Splitu krajem kolovoza i početkom rujna 1990. godine, na poljudskom stadionu.
Oduševljenje s tom priredbom, prvom praktički u Hrvatskoj nakon višestranačkih izbora, pada komunizma i svojevrsnim neminovnim putem prema državnoj samostalnosti, bilo je golemo.

Još se mora znati da je to bilo sportsko natjecanje na kojemu su posljednji puta nastupile komunističke države: DDR, Čehoslovačka, SFRJ i SSSR, a koje su se raspale nakon višedesetljetne komunističke vlasti.

Na tom natjecanju dogodio se jedan događaj koji će ostavi vječno upamćen. Prvenstvo je zbog organizacijskih i infrastrukturalnih problema čak bilo i pod upitnikom, no Split se uspio dotjerati, urediti i pripremiti za tu veliku priredbu.


Biljana iznenadila potezom

S druge strane, medij iz Srbije nisu baš blagonaklono gledali na ovu priredbu, napose kada su na otvaranju gledatelji izviđdali himnu bivše države ”Hej Slaveni„.

Događaj koji je u našoj kolektivnoj memoriji ostao je u sjećanju je potez atletičarke Biljane Petrović, rođene u Kraljevu koja je tih godina bila članica Splitskog atletskog kluba.

Jer, iskreno oduševljenje Splićana izazvala je dotična atletičarka kada je prilikom osvajanja srebrne medalje u skoku u vis osim jugoslavenske donijela i hrvatsku zastavu tek stvorene mlade države. I otrčala počasni krug pred oduševljenim gledateljima. U jednoj ruci je držala jugoslavensku zastavu, u drugoj Hrvatsku.

A tribinama su je pratile višeminutnim ovacijama.
A Biljana Petrović je zaista bila velika sportašica. Prva je članica splitskog ASK-a koja je sudjelovala na olimpijskim igrama. Prva atletičarka s ovih prostora koja se vinula iznad dva metra i koja je Splitu, gradu domaćinu Prvenstva Europe u atletici 1990., posrebrila odličnu organizaciju ove velike sportske manifestacije.

Biljana Petrović, djevojački Bojović, rođena je u Kraljevu 28. veljače 1961. godine. Završila je Srednju kemijsku školu. Atletikom, odnosno svojom disciplinom skok uvis, počela se baviti s 12 godina u rodnom Kraljevu, u Atletskom klubu Metalac. Njezin prvi službeni rezultat u skoku uvis zabilježen je godinu dana kasnije, također u rodnom gradu, skokom od 135 cm.

Nakon prvog skoka slijedile su godine napora, odricanja i mukotrpnih trenininga.
Iz matičnog Metalca peselila se u Atletski klub Čukarički iz Beograda, iz kojeg je stigla u splitski ASK. Ta veza Biljane i ASK-a bila je gotovo sudbinska jer je na samom početku karijere 1979. godine zauzela četvrto mjesto na Mediteranskim igrama u Splitu. Dvije godine poslije u istom gradu upoznala je svog budućeg supruga i trenera Predraga te se 1985. i službeno doselila u Split, gdje je zasnovala obitelj.
Sudionica je Olimpijskih igara 1988. godine u Seoulu, gdje je osvojila 22. mjesto.

Na Mediteranskim igrama 1983. godine u Casablanci osvojila je srebro skokokom 1.86 m, a četiri godine kasnije 1987. u Latakiji ponovno je srebrna ovaj put skokom 1.84 metra.

Na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u atletici koje se 1989. godine održavalo u Budimpešti osvojila je četvrto mjesto.
Međutim, 1990. godina je godina njezine karijere. Naime, te se godine Biljana Petrović vinula u sami svjetski atletski vrh. Bila je druga na svjetskim tablicama visašica, postigavši novi jugoslavenski rekord s prekočenih točno dva metra na Grand prix mitingu u mjestu Saint Denis, u blizini Pariza. To je Biljanin osobni rekord, a ostvarila ga je 22. lipnja 1990. godine.
Na Europskom prvenstvu u atletici 1990. godine u Splitu osvojila je srebrnu medalju skokom od 1,96 m u veoma jakoj konkurenciji. Bilo je to prvorazredno iznenađenje.

Biljana Petrović, četiri puta je bila prvakinja Jugoslavije u skoku uvis: 1986. godine s preskočenih 1,8 metara, zatim godinu kasnije s 1,91 m, da bi 1989. godine skočila 1,88 m, i 1990. čak 1,97 m.

Njezine vrhunske sportske rezultate pratili su i naslovi najbolje sportašice Dalmacije 1989. i 1990. godine, te najbolje sportašice Hrvatske i Jugoslavije 1990. u izboru Sportskih novosti.

Prigodom spomenute nagrade u Sportskim novostima je izjavila:
„Bez dvojbe, ove sam godine ostvarila daleko najbolje rezultate u mojoj čak 16 godina dugoj atletskoj karijeri. Svladala sam granicu snova od dva metra i osvojila žarko željenu europsku medalju. Više se nije moglo ni zamisliti, a kamoli ostvariti. Ispunili su mi se najveći sportski, a mogu reći i životni ciljevi. Kako da ih dijelim. Oba su mi neizmjerno draga. Svaki na svoj način. Poljudske trenutke sreće i ushićenja nikada neću zaboraviti. Uvijek ću se rado sjećati divne publike, mojih dragih Splićana koji su me bodrili otvorenog srca i upravo me nosili prema medalji.“

Iz Splita se preselila u Zagreb te nastupala za Akademski atletski klub Mladost.
Interesantno je istaknuti da je Biljanin rekord poslije 15 godina oborila Blanka Vlašić, također članica splitskog ASK-a. Biljana Petrović se nakon raspada bivše države vratila u Srbiju, ali u hrvatskoj sportskoj povijesti ima osigurano trajno mjesto. Iz hrvatskog kluba je postavila osobne rekorde 200 cm na otvorenom i 196 cm u dvorani. Iz ASK-a je postala europska doprvakinja, a nastupala je na olimpijskim igrama.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.