Foto: Ante Cizmic / CROPIX

ZDRAVKO MAMIĆ: ‘Zašto govoriti o regiji kad smo živjeli u Jugoslaviji? Želim da me svi vole, svi narodi’

Autor: Andrija Kačić Karlin

“Ljudi žele da se aktiviram u Bosni i Hercegovini, ali ja se ne želim vezati za jednu sredinu i jedan klub. Želim da me svi vole, svi narodi, a ja ako bih ušao u jedan klub to ne bi bilo dobro po mene. Očekujem da se jednog dana vratim u Hrvatsku, ali Bosna nikada neće izaći iz mene. Ako epilog na sudu bude neki drugi, neću imati ništa protiv toga da ostanem u Bosni i Hercegovini”, rekao je Mamić nakon što je dobio priznanje – menadžer desetljeća – u Sarajevu na 8. međunarodnom simpoziju o sportu i 1. međunarodnom festivalu dokumentarnog sportskog filma “Simposar 2019.”

Mamić je nakon svečanog otvaranja razgovarao s medijima, a dotakao se brojnih zanimljivih tema. Jedna od njih je i otkaz koji je dobio sada već bivši trener Sarajeva, Husref Musemić.

“Pratio sam situaciju i posebno sam osjetljiv na prezime Musemić. To su veličine, među najvećima koje je bosanskohercegovački nogomet dao. Što se tiče trenera Husrefa znam ga osobno, pratim njegove rezultate i znam da je osvojio duplu krunu. Moram reći da sam se i ja malo posramio, jer sam često otpuštao trenere. Nisam imao tako radikalan slučaj da je netko bio prvi, a da bude smijenjen kolo prije kraja. U današnjoj situaciji s današnjim iskustvom ništa slično ne bih priredio treneru, pogotovo koji je legenda Sarajeva i nogometa i koji je pet puta bio trener Sarajeva. To nije u redu, ali sam siguran da će se vratiti jači iz svega. Njega navijači Sarajeva vole i nema sumnje da će učiniti sve da se vrati tamo gdje mu je i mjesto”, rekao je Mamić.

Govorio je još kako je uživao u posjetu Vijećnici u Sarajevu te kako je prijestolnica Bosne i Hercegovine još jednom pokazala svoju veličinu.

“Obožavam Bosnu i Hercegovinu, sve vam time kažem”, dodao je Mamić.

Povela se riječ i o Dinamu:

“Kroz Dinamo je napredovao i kompletan nogomet u Hrvatskoj, a ja sam uložio sve što imam mu Dinamo. Evo, na utakmici Hrvatske i Slovačke u Rijeci na terenu je bilo deset nogometaša koji su ponikli u Dinamu.”




Ponijela ga je potom riječ…

“Brojne veličine prošle su kroz sport na ovim prostorima i u ovoj regiji. Zašto ne reći u Jugoslaviji, kao da je to nešto čudno? Ja se osjećam privilegiranim da sam živio u tri države – Jugoslaviji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Sport je najljepši ambasador i pokazuje da možemo i moramo zajedno.”

O svojoj pravnoj situaciji je pričao:




“Čekam sudski pravorijek i očekujem da ću se jednog dana vratiti u Hrvatsku. Bosna i Hercegovina nikad neće izaći iz mene, ovdje sam kupio nekretninu. Ako epilog bude neki drugi, nemam problem s tim da cijeli život ostanem živjeti u BiH”.

Pa je podijelio savjete…

“Rad nema alternative. U Bosni i Hercegovini je velika podijeljenost zbog rata, ali Bosna i Hercegovina je uvijek bila najbolji rasadnik fudbalera. Kažem fudbalera, a ne nogometaša jer je razlika između ta dva pojma. Fudbaleri bi u današnjim relacijama koštali 60-70 milijuna eura.”

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.