Foto: Vlado Kos / CROPIX

ZATREST ĆE SE HRVATSKA, ZATREST ĆE SE DALMACIJA! Potvrđeno! Hrvatska se vraća na Poljud

Autor:

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza jednoglasno je donio odluku da će utakmica Europskih kvalifikacija između Hrvatske i Mađarske biti odigrana u Splitu.

Nakon pobjede protiv Walesa u Osijeku, svjetske doprvake u rujnu čekaju gostujući susreti kod Slovačke i Azerbajdžana, a potom će 10. listopada s početkom u 20:45 sati ugostiti Mađarsku na stadionu Poljud u Splitu.

Takvu je odluku jednoglasno donio Izvršni odbor HNS-a te će Uefi prijaviti Split kao domaćina jedne od ključnih utakmica kvalifikacijskog ciklusa za EURO 2020.

Podsjetimo, bilo je podosta natezanja oko povratka Vatrenih u Split. Iz Splita su poslali HNS-u popis sa sedam zahtjeva od kojih su četiri označili kao ključna za povratak u Split, a tu su još i dodatna tri. Split je do sada inzistirao na ispunjenu ovih točaka i čvrsto su stajali pri tvrdnji da Hrvatska neće igrati na Poljudu dok se zahtjevi ne ispune.

Posljednji put pred publikom Hrvatska je u Splitu igrala u kolovozu 2012. protiv Švicarske, a tek se ove godine koncem travnja počelo razglabati o povratku na Poljud, kada je održan sastanak Grada Splita i Hajduka s HNS-om u Zagrebu.

U ime Hajduka u sjedištu HNS-a bili su Marin Brbić, Benjamin Perasović i Andro Krstulović Opara, a ugostio ih je izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić.

“Razgovarali su o uvjetima koji bi prethodili ponovnoj gradnji pojverenja koje je prethodno narušeno. Govorilo se o nužnim reformama u Hrvatskom nogometnom savezu koje su u tijeku i koje treba nastaviti”, priopćili su tada iz Hajduka. Isto tako, nedavno je Bruno Marić podnio ostavku na mjesto glavnog instruktora VAR-a, kako bi udovoljio željama Splićana.

Podsjećamo i na zahtjeve.

Iz Splita su tražili da se prihvate ove četiri točke:

1. Implementacija svih odredbi Zakona o sportu u rad HNS-a (na županijskoj i nacionalnoj razini) odmah i bez odgode;

2. Profesionalni angažman stranog Povjerenika za suđenje (na razdoblje od minimalno tri godine, zbog potrebe neovisne reforme sudačke organizacije i revalorizacije sudaca na svim razinama natjecanja);

3. Vraćanje Udruge klubova Prve HNL kao voditelja natjecanja Prve HNL (makar Plenuma klubova sa samostalnim odlučivanjem);

4. Transparentni financijski izvještaji.

Imali su još tri dodatna zahtjeva:

5. Transparentno definiranje kriterija za izbor na sve upravljačke funkcije i operativna tijela HNS-a s uključivanjem kriterija regionalne zastupljenosti u samostalni odabir predstavnika na razini regije (kroz suradnju županijskih saveza unutar pojedine regije);

6. Izrada strategije nogometa do 31. prosinca 2019.;

7. Provođenje novih izbora za upravljačka tijela HNS-a nakon izrade strategije i implementacije svih odredbi Zakona o sportu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.