Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

ZA HRVATSKIM TINEJDŽERIMA OTIMA SE EUROPA! Ovaj ‘klinac’ (18) u Hajduku mogao bi nositi Bijele i prema tituli

Autor: J.Č

Na travnjacima HNL-a kroz povijest prošlo je zaista puno talenata, iako su uvjeti te sama organizacija lige, u najmanju ruku, upitna.

Nakon posljednje ‘berbe’ u HNL-u,  ligu su  napustili vrhunski mladi igrači poput Joška Gvardiola (RB Leipzig), Lovre Majera (Rennes), Danija Olma (RB Leipzig), Marija Vuškovića ( Hamburger SV), Ive Grbića (Atletico Madrid).

No brige za budućnost nema jer hrvatski klubovi nastavljaju proizvoditi talente koji će za nekoliko godina igrati u najvećim klubovima na svijetu.

Šibenčani traženi

Pisali smo ranije o mladom veznom igraču Šibenika, Niki Raku, kojeg već sada prate mnogi europski klubovi poput Barcelone, Bešiktaša i Manchester Cityja. Engleski klub je spreman 18-godišnjek veznjaka kupiti već ovu zimu.

Trenutna tržišna vrijednost mu je 100.000 eura, a ne sumnja se kako će iznos biti veći kada se cijene ažuriraju.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Također, Rak je kapetan U-19 reprezentacije, u kojoj vrlo čvrsto i suvereno dominira sredinom terena, stoga kapetanska traka na ruci ne treba izazivati čuđenje.

Još jedan Šibenčanin nalazi se na vrhu HNL talenata, samo što je on nedavno Šibenik zamijenio Zagrebom. Naravno, radi se o 20-godišnjem Marku Bulatu kojeg je Dinamo kupio za nešto više od dva milijuna eura. Za prvaka Hrvatske u HNL-u ima osam nastupa i jedan pogodak, a posebno je impresionirao i u Europskoj ligi u kojoj je upisao asistenciju na Maksimiru protiv bečkog Rapida.




Trenutna tržišna vrijednost mu je oko tri milijuna eura. Prije transfera u Dinamo, bio je kapetan kluba sa Šubićevca sa samo 19 godina te je također privukao poglede Cityja i Barce.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hajdukovi ‘dijamanti’

Kada se priča o HNL talentima bilo bi glupo ne spomenuti Hajdukov napadački dvojac Stipe BiukMarin Ljubičić.

18-godišnji Biuk debitirao je za prvu momčad Hajduka pred kraj prošle sezone te je u devet nastupa tri puta zabio i tri puta asistirao što je impresivno. Ove sezone je krenuo malo sporije, u 14 nastupa ima dva gola i asistenciju, no talent je neupitan. Navodi se i da je Manchester City poslao ponudu od osam milijuna eura, ali Hajdukov predsjednik Lukša Jakobušić samo je odmahnuo rukom.




Godinu stariji ‘čistokrvni’ napadač Ljubičić, pretvorio se u važnog igrača zajedno s Biukom te često počinje utakmice u vrhu napada. Ove sezone je u svim natjecanjima nastupio 18 puta, osam puta je tresao protivničku mrežu, a upisao je i asistenciju. On je kao i Biuk debitirao pred kraj prošle sezone, stigao je upisati sedam HNL nastupa te jednom zabiti i asistirati. Prema Transfermarktu vrijedi 350 tisuća eura, no u Splitu bi takvu ponudu vjerojatno odbili.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Lokomotivin ‘adut’

Svoju ulogu u razvijanju nogometaša već dugi niz godina ima i Lokomotiva, nije razočarala ni ove sezone, iznjedrivši Lukasa Kačavendu, 18-godišnjeg mladića koji, za svoje godine, rutinski drži vezni red Lokosa pod kontrolom. U 15 ovosezonskih HNL nastupa ima tri pogotka i asistenciju, a to je 16% od svih Lokomotivnih golova. Nadalje, Kačavendina prirodna pozicija je ofenzivni vezni, no jednako dobro može odigrati i povučenije pozicije u sredini. Jedino na što treba pripaziti su žuti kartoni, skupio ih je čak sedam u 15 utakmica što znači da gotovo svaku drugu utakmicu ‘požuti’.

Vrijedi oko 800.000 eura te će zasigurno upasti u oko većim klubovima, možda već ovu zimu.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

No daleko od toga da su to jedini “klinci” koji dolaze u HNL-u. Osijek, Rijeka, a i ostali, pažljivo čuvaju svoj “bazen”, to je nepresušan izvor koji hrani godinama i hrvatsku reprezentaciju. Klinci, koji dolaze…

 

Autor:J.Č
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.