GNK Dinamo/Maksimir/ Projekt iz 2021.

Više nema razloga da ne vidimo novi stadion, ali znaju Hrvati s kime imaju posla

Autor: Dnevno GIŠ

Sport i politika odavno idu ruku pod ruku, još od doba rimskog carstva i one stare ‘kruha i igara’, ali stari Rimljani barem su imali lijepe i velike stadione, od kojih neki još uvijek drže epitet najvećih ikad izgrađenih.

Za razliku od civilizacije koja je propala, Hrvatska u 21. stoljeću tek se u predizbornim i izbornim godinama povodi za tom starom navadom, uvidjevši kako nema dobrih igara bez adekvatnih stadiona te već desetljećima obećavaju i obećavaju novu sportsku infrastrukturu.

I prođe tako tridesetak godina, a stadiona nema pa nema, ali obećanja ponovno kreću, gle čuda u superizbornoj godini te je najavljena gradnja novog Maksimira, nešto prije Poljuda i Kantride pa Kranjčevićeve te stadiona u Koprivnici i što još sve ne.

Screenshot: YouTube/Nogometni stadioni

Pusta obećanja

Oprostite nam ako smo malo skeptični oko obećanja, ali nakon ‘Plavog vulkana’, već zaboravljenog stadiona u Gorici koji su trebali graditi Kinezi, svemirske Kantride i Poljuda, još smo svjesniji kako papir sve trpi pa tako i već više puta spomenuta pusta obećanja.

Jedini stadion koji je izgrađen, istini za volju i on je kasnio nekoliko godinica i već je bilo gusto kako niti on neće biti zgotovljen je Opus Arena u Osijeku, koja je zapravo jedini veći zahvat na sportskoj infrastrukturi od osamostaljenja Lijepe naše, financirana privatnim mađarskim novcem. Pokušaje na Maksimiru zaista ne treba niti spominjati, dok se Arena u Zagrebu koristi za koncerte mahom pjevača iz susjedstva, a ona splitska je na rubu propasti.

Razumljivo bi bilo da Hrvati ne žele ići na stadione ili sportska događanja, ali natjecanja su sve posjećenija i sigurno bi bila i više, kada bi se osigurala infrastruktura koja nije u polu raspadu i zapravo je nesigurna za posjetitelje.
Foto: Vladimir Dugandzic/CROPIX

Krene pa stane

Rupa bez dna, stadion na Maksimiru je eklatantan primjer Hrvatske, radovi na njemu započeli su i stali nekoliko puta, da bi na kraju dobili stvarno ružan stadion, kojem jedna tribina ne radi zbog mogućeg urušavanja, a bolje stanje nije niti na Poljudu.

Fotografije metalne konstrukcije poljudske ljepotice koje su načete hrđom prije nekoliko godina prestravile su hrvatsku javnost, ali još nije krenula opsežna rekonstrukcija niti tog stadiona, a kada će, ne zna se.
No zna se kako će uskoro krenuti radovi na Maksimiru, ili ne, jer svaki dan iskaču nove ideje i mogućnosti pa najava Vlade, gradske uprave i crkve o tome kako su napokon postigli dogovor oko zemljišta, možda i ništa ne znaći.

Srbi napadali mladu Hrvaticu što brani Oluju, a sad ima jasnu poruku što joj je na pameti

I tako ponovno smo došli na superizbornu godinu, gdje političari i stranke sve obećavaju, a obećavaju i kandidati za predsjednika Dinama i svi znaju što i kako treba napraviti dok ne budu izabrani, a onda ponovno čekamo četiri godine i nova obećanja i tako tridesetak godina.

Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.