(VIDEO) PRIJE GODINU DANA HRVATSKA JE BILA JEDNO! Evo zašto slavimo Dan zajedništva, ponosa i sreće

Autor: HINA/B.H.

Diljem Hrvatske, ali i iseljeništva, danas će se obilježiti prvi Dan zajedništva, ponosa i sreće kojim će se proslaviti obljetnica veličanstvenog dočeka svjetskih nogometnih doprvaka iz Rusije.

Riječ je o inicijativi koju su pokrenuli izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić i Organizatori bez granica, a sve je krenulo u svibnju iz Vukovara u kojem je održan 2. festival pod nazivom Svi zajedno hrvatsko naj, čiji je ambasador bio upravo izbornik Dalić.

Osim u Vukovaru, proslava Dana zajedništva, ponosa i sreće održat će se i u Iloku, Đakovu, Nijemcima, Bjelovaru, Sinju, Ogulinu, Varaždinu, Rijeci, Dubrovniku, Zadru, Vinkovcima, Kostreni, Vrbovcu…

Osim izbornika Dalića, u akciju su se odazvali i hrvatski reprezentativci koji su putem različitih društvenih mreža pozvali sve navijače da na taj dan iziđu na ulice u što većem broju, da odjenu hrvatske dresove, uzmu navijačke rekvizite i da još jednom proslave najveći uspjeh hrvatskog sporta.

“Svi zajedno 16. srpnja obucimo kockice i izađimo na ulice i proslavimo dan zajedništva, ponosa i sreće. Uz našu repku, Hrvatska je puna života. Pokažimo to,” poručio je Ivan Rakitić.

Gradovi su pripremili zanimljiv i bogat sadržaj uz brojne koncerte, priredbe i drugi zabavni sadržaj. Tako će u Iloku mame pucati jedanaesterce, a tate u gredu, u Bjelovaru će biti nogometni kviz na otvorenom, u Ogulinu će se plesati salsa u kockicama, u Rijeci će na Trsatskoj gradini Tarik Filipović održati monodramu ‘Ćiro’..

Na godišnjicu dočeka u Zagrebu HTV priprema posebnu emisiju “Kako smo dočekali Vatrene” u kojoj će gost biti izbornik Dalić, uz uključenje iz brojnih gradova.




U ponedjeljak je Ured predsjednice na Pantovčaku prigodno bio osvijetljen bijelo-crvenim kvadratićima, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u video poruci na Facebooku zahvalila reprezentaciji na sreći koju nam je priuštila.

“16. srpnja 2018. pamtit ćemo po osjećaju zajedništva, ponosa i sreće. Bez obzira na rezultat finalne utakmice 15. srpnja 2018., diljem Lijepe naše pripremao se doček Vatrenih koji su već ostvarili povijesni uspjeh. Hrvatska se toga dana vratila kući!!!”, napisala je predsjednica na svom Facebook profilu.

Na današnji dan prije godinu dana hrvatsku reprezentaciju je u Zagrebu dočekalo gotovo pola milijuna ljudi. Prema procjeni policije, na Trgu bana Jelačića okupilo se oko 110.000 navijača, te u užem centru grada njih oko 250.000, a tom se može pridodati i oko 200.000 navijača na trasi kretanja autobusa sa članovima reprezentacije od zračne luke do središnjeg zagrebačkog trga.




Put od zračne luke do pozornice na Trgu bana Jelačića trajao je pet i pol sati, a kada je otvoreni autobusu s prepoznatljivim crveno-bijelim kvadratićima stigao u središte Zagreba, “Trg je eksplodirao”.

Glasnim navijanjem, pjevanjem i uz euforičan i gromoglasan pljesak i povike navijači su pozdravili nove heroje nacije, dok su na pozornici Zaprešić Boysi atmosferu doveli do usijanja s navijačkim himnama “Igraj moja Hrvatska” i “Srce Vatreno”.

Za ovu prigodu piloti “Krila Oluje“ pozdravni prelet i čestitku Vatrenima izveli su u formaciji od pet aviona “Pilatus“ PC-9M, a kako bi bili u ozračju cijele Hrvatske piloti “Krila Oluje” obukli su dresove hrvatske reprezentacije, kao i piloti borbenih aviona MiG 21 koji su u hrvatskom zračnom prostoru pratili zrakoplov kojim su reprezentativci doputovali.

Autor:HINA/B.H.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.