TWITTER

(VIDEO) OVO JE NAJGORA STVAR OVE GODINE KOJA SE MOGLA DOGODITI NOGOMETU!

Autor: Bruno Herljević

Eklatantan primjer tvrdnje da je nogomet gadno zabrazdio u svijet u koji ne pripada jest činjenica da je nogometaše Manchester Uniteda i Real Madrida na International Champions Cupu, koji se igra u SAD-u, na teren izvela maskota lanca brze hrane.

Mogli bi sljedećih tjedan dana debatirati kada je točno nogomet otišao kvragu, konkretno, kada je nogometni svijet prestao mariti za samu igru, za navijače i tradiciju i u potpuno se posvetio biznisu i mužnji ogromnih količnina novca od sponzora, transfera, marketniga i kojekakvih tehnikalija koje nikakve veze nemaju sa samom igrom.

Eklatantan primjer tvrdnje da je nogomet gadno zabrazdio u svijet u koji ne pripada jest činjenica da je nogometaše Manchester Uniteda i Real Madrida na International Champions Cupu, koji se igra u SAD-u, na teren izvela maskota lanca brze hrane. Klaun Ronald pokupio je loptu i okružen sudačkom postavom odšetao je na centar i dočekao Realove zvijezde. Jasno, sve su kamere bile uperene u klauna, a na koncu su se igrači, svaki ponaosob, morali pozdraviti i rukovati s maskotom lanca brze hrane.

Možda jesmo nekakvi nogometni puristi, ali ovo je pogrešno i to u svakom smislu. Pa zar je dotle došlo da nogomet u svijetu mora promovirati klaun, a ne, recimo Luka Modrić ili Pogba ili bilo tko od zvijezda svojom igrom? Zar je normalno da maskota jednog lanca brze hrane bude u prvom planu kako bi se dokazalo američkoj publici da nogomet ipak nešto vrijedi jer se tu pojavio njima dobropoznati klaun?

Je li normalno da nogometaši odrađuju pripreme za novu sezonu po cijelom svijetu u različitim vremenskim zonama i više vremena provode u avionu ili autobusu nego na terenu i na treningu? Je li normalno da se nogometaši moraju dodvoravati navijačima koji ne znaju objasniti što je zaleđe ili indirekt i uz pomoć maskote im dokazivati da je nogomet ili bolje rečeno “soccer” zapravo super sport koji se isplati pratiti?

Odgovor na sve ovo bio bi – ne, nije normalno. No, moderni nogomet iziskuije od igrača da odrađuju i taj marketinški posao, ipak na tome i sami igrači zarađuju, a to je i najlakši način zarade za klubove, ta samo se trebaju pojaviti i milijuni sjedaju na račun!

No, kao nogometni romantičari navikli na određeni utjecaj modernog nogometa, možemo prihvatiti tu komercijalizaciju nogometa, ona je neizbježna u gotovo svim segmentima društva i poslovanja, ali valjda neke granice moraju postojati, granice dobrog ukusa barem.

Guranje maskote Ronalda u prvi plan pored sile nogometnih zvijezda možda će se svidjeti Amerikancima, ali štovateljima tradicije i navijačima dvaju vjerojatno najpopularnijih klubova svijeta i financijski najjačih klubova svijeta, s dugogodišnjom i stoljetnom tradicijom, gotovo sigurno neće.




Manchester i Real, kao i brojni velikani koji trenutno odrađuju marketinške turneje (pripreme, no) po svijetu, moraju od nečega živjeti i jasno je da će puštati sponzore da se reklamiraju preko njihova imena, ali opet velimo, ova glupost s maskotom koja mora stajati na centru, koja je direktni produkt komercijalizacije, zaista ubija sve čari i tradiciju nogometa. Bit ćemo toliko slobodni i reći kako je ovo najgora stvar ove godine koja se mogla dogoditi nogometu i ne ponovila se.

Poanta bi bila – volite i cijenite nogomet zbog ljepote i užitka koju nosi sama igra, a ne zbog maskota i sponzora.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.