Foto: Goran Mehkek/CROPIX

(VIDEO) EVO TKO ĆE PREDSTAVLJATI HRVATSKU NA SP-u: Dalić riješio posljednje upitnike, otpao jaki adut za golove

Autor: Dnevno.hr/ I.L

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić objavio je završni popis igrača koji odlaze na Svjetsko prvenstvo. Dalić je odabrao 26 hrvatskih reprezentativaca za put u Katar, razriješio je svoje glavne dvojbe, a idućeg tjedna slijedi okupljanje prije odlaska na prijateljsku utakmicu protiv Saudijske Arabije sljedeće srijede u Rijadu, tjedan dana prije nego Vatreni protiv Maroka započnu nastup na novom SP-u.

Izbornik je prije objave potpisa morao riješiti ‘gužvu’ u napadu, birajući koji su aduti najbolji u potrazi za golovima. Netko od jakih aduta morao je otpasti, a završni popis otkrio je odgovor na to pitanje.

Na popisu nema Antonija Mirka Čolaka, koji je ove sezone za Rangers zabio 14 golova, 11 u škotskom Premiershipu i tri u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Prednost su dobili drugi napadači, među njima i Osasunin Ante Budimir, koji je u španjolskom prvenstvu u ovosezonskim nastupima s po jednim golom i asistencijom.

Završni hrvatski popis

Na popisu su golmani Dominik Livaković, Ivica Ivušić i Ivo Grbić, obrambeni igrači Domagoj Vida, Dejan Lovren, Borna Barišić, Josip Juranović, Joško Gvardiol, Borna Sosa, Josip Stanišić, Martin Erlić i Josip Šutalo, vezni igrači Luka Modrić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, Mario Pašalić, Nikola Vlašić, Lovro Majer, Kristijan Jakić i Luka Sučić te napadački i krilni aduti Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Bruno Petković, Mislav Oršić. Ante Budimir i Marko Livaja.

“Moramo se staviti u interes reprezentacije. Kad dolazimo u reprezentaciju, predstavljamo hrvatski narod, ne samo sebe. Neki su otpali zbog toga. Svatko mora prihvatiti svoju ulogu i ako netko to ne poštuje, morat ću ga poslati kući. To ne bih volio. Nema popusta ni sentimenta, a ako netko ne bude spreman morat će otpasti, ostali s 20 ili 26 igrača. O svemu moramo voditi brigu. Sve za Hrvatsku, igrao minutu ili ne igrao ništa, moraš podržavati cijelu priču.” rekao je Dalić i tako indirektno ‘bocnuo’ neke igrače.

Najveće je iznenađenje pozivanje Budimira ispred Čolaka: “Antonio Čolak je dobar igrač, dao je 11-12 golova u Škotskoj. Budite sigurni da smo radili dobru analizu i ovo je naša odluka iza koje stojim milijun posto, ja iza nje stojim i ja biram. Uzeli smo četiri napadača, Čolak je bio u toj konkurenciji. Budimir nam daje veliku snagu i energiju i nitko od napadača nema što ima on kad nam treba agresija i čvrsti blok. Kad nam treba skok-igra i defenziva u zadnjih 15 minuta, on je taj. Da sam vam ja dao da radite popis, možda bi jedno ime bilo drugačije.”




Jakić je dobio poziv ispred Mišića: “Jakić je s nama već nekoliko puta, igra tri pozicije, u zadnje vrijeme ne igra zadnjeg veznog. Ali nisam bio sklon voditi nekoga tko je prvi put s nama. Mišić je u mojoj viziji prema naprijed, ali odluka je s Jakićem koji je ušao u 16 u Ligi prvaka, igra standardno i u ritmu je.”

Najava objave popisa

Zlatko Dalić će u Katar voditi 26 igrača što je značilo otpadanje osmorice s nedavnog proširenog popisa kandidata za SP. Izbornik je svoju odluku donio, a prije toga, probali smo se poigrati o kojih osam ‘otpisanih’ je riječ.

Dalić je pozvao pet vratara, ali jasno je da su Livaković i Ivušić sigurni. Što se tiče trećeg vratara, tu bi trebao biti Grbić iako je za Atletico Madrid odigrao jednu i pol utakmicu ove sezone. Značilo bi to da su prvi koji ne idu u pustinju Labrović i Kotarski. Djeluje nepošteno prema njima dvojci jer brane u svojim klubovima, ali Dalić je već pokazao simpatije prema Grbiću.

U zadnjoj liniji, najdalje od vize za Katar je Duje Ćaleta Car. Srebrni iz Rusije promijenio je klub ovog ljeta (doduše, ne svojom voljom), a na Otoku se baš nije naigrao u Southamptonu. Bez vize bi trebao ostati i Pongračić koji u Lecceu igra toplo-hladno, ali pored ostalih stopera teško je zamisliti da bi on išao. Navedni dvojac Katar bi ipak mogao vijdeti ako se Vidina ozljeda pokaže težom.

Muke u veznom redu

Dakle, otpisali smo njih četiri i još toliko nam je ostalo. U veznom redu prvi koji sigurno ne bi trebao ići je Luka Ivanušec.  Iako je odigrao gotovo sve utamice Dinama ove sezone, Ivanušec je daleko od one forme kada je prije godinu dana svojim nastupima bio pravo osvježenje na Euru.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Hrvatski nogometni savez (@hns_cff)

Najveća dilema vrti se dok je tema – Mišić ili Jakić. Mišić je možda i najbolji igrač Dinama ove sezone, a igra poziciju zadnjeg veznog, baš onu koju igra Brozović kojeg će trebati dozirati. Jakić je cijeli život igrao zadnjeg veznog, ali ove sezone u Frankfurtu igra desnog beka. Dalić u njemu vidi rješenje u dvije pozicije. Ipak, Mišić je u boljoj formi pa prednost dajemo Mišiću.

U napadu, sve bi trebalo biti jasno. Gleda li se učinak ove sezone, Brekalo i Budimir su tu najlošiji. Brekalo nema gol i igra sve manje, a Budimir je tek na jednom zabijenom. Čolak je u izvrsnoj formi i po ovosozonskim izdanjima zaslužio je poziv ispred Budimira.

Dakle konačnih osam kojima bi ‘izvisio’ put u Katar izgledalo bi ovako: Kotarski, Labrović, Pongračić, Ćaleta Car, Ivanušec, Jakić, Brekalo i Budimir. Hoće li tako i biti, doznajemo iza 11 sati.

Autor:Dnevno.hr/ I.L
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.