Foto: GuliverImage

Velika nogometna obitelj zbog Tita mijenjala prezime: ‘Vršili su pritisak na narod’

Autor: Ivor Krapac

Puno je velikih nogometaša i generacija igrača raslo u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama koje su se kasnije osamostalile nakon raspada bivše Jugoslavije. Među njima, svoj put na terenu su gradila braća Milko i Boško Đurovski, a godinu stariji od njih dvojice, danas 61-godišnji Boško, govorio je o dijelu obiteljske povijesti koja je uključivala i ulogu Josipa Broza Tita.

Tadašnji režim u bivšoj Jugoslaviji utjecao je na prilike u današnjoj Sjevernoj Makedoniji, odakle su Milko i Boško rodom, iz Tetova. Obiteljska povijest uključivala je dolazak na makedonsko tlo, a i promjenu prezimena, kako je u svojoj priči otkrio Boško Đurovski.


Nisu se ranije tako prezivali, no po riječima starijeg od dvojice poznate nogometne braće, politički ‘presing’ napravio je svoje.

‘Takvo je vrijeme bilo’

“Naše izvorno prezime po ocu bilo je Stojanović, a po majci Petrović. To prezime Stojanović nosio je moj djed Nikola. Kada su moji otišli u Makedoniju, onda su se događale neke stvari… Kako to da ti objasnim… Takvo je neko vrijeme bilo…”, rekao je Boško Đurovski u svojoj priči za Kurir.

“Tito i njegovi suradnici vršili su pritisak na narod da se uzima prezime po nekom pretku i da se dodaje -ski na kraj, umjesto -ić. Moj pradjed bio je Đuro i onda su po njemu moji prihvatili prezime Đurovski”, dodao je bivši nogometaš u svojoj ispovijesti.

Boško Đurovski govorio je i o svojoj ljubavi prema nogometu, koja je rasla uz strica, a stric je i njega i mlađeg brata Milka preporučio Crvenoj zvezdi dok su još bili školarci.
Boško je u Crvenoj zvezdi kasnije zaigrao prvo u mlađim dobnim kategorijama, potom u 11 godina dugoj karijeri u beogradskom klubu u profesionalnim vodama, a mlađi brat Milko također je bio u beogradskom crveno-bijelom dresu, da bi u drugoj polovici ’80-ih igrao za najveće rivale, u dresu Partizana.

Boško Đurovski se nakon završetka igranja vratio u Crvenu zvezdu kao trener, a ljubav prema tom klubu razvio je i Milkov sin Mario koji je također igrao za beogradske crveno-bijele.

Ova velika nogometna obitelj u kojoj su Boško i Milko odrastali u Tetovu ima i posebnu povijest, kako je pričao stariji od dvojice braće…

Cijela Jugoslavija u čudu je stala kad se dogodilo nešto nevjerojatno što su Hrvati režirali
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.