Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

VATRENI U ‘SKUPINI SMRTI’ SA SRBIJOM? Evo kako će izgledati jakosne skupine na ždrijebu u Moskvi

Autor:

akosne skupine određuju se temeljen FIFA-ine ljestvice, a prema trenutnom stanju poznate su sve reprezentacije koje će biti u prvoj jakosnoj skupini.

Ždrijeb za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji na rasporedu je 1. prosinca ove godine u Moskvi, a hrvatska reprezentacija mogla bi se naći tek u trećoj jakosnoj skupini.

Jakosne skupine određuju se temeljen FIFA-ine ljestvice, a prema trenutnom stanju poznate su sve reprezentacije koje će biti u prvoj jakosnoj skupini. Rusija tu mora biti jer je domaćin, iako je prema plasmanu na FIFA-inoj ljestvici daleko od prvog ‘bubnja’. Uz Rusiju među najjačima su se našli Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija i Poljska, a tu je još u Francuska koja bi na sljedećeoj FIFA-inoj ljestvici trebala preskočiti Švicarsku.

U drugom ‘potu’ nalaze se čak tri bivša svjetska prvaka i tri izrazito moćne momčadi, Englezi, Urugvajci i Španjolci. Uz njih mjesta su ugrabili i Meksikanci i Kolumbijci te Peru koji ide u dodatne kvalifikacije kao i Švicarci i Talijani koji će tu igrati ako prođu u play-offu. Hrvatska za sada još ne ide u drugu jakosnu skupinu jer su sve potonje tri reprezentacije na ljestvici ispred Vatrenih pa je za očekvati da će igrati u trećoj jakosnoj skupini, ako prođu doigravanje, dakako.

U trećoj jakonsoj skupini glavnu riječ vode Hrvatska i Danska koje su na samom pragu drugog jakosnog ranga. Obje momčadi u nekoj kombinaciji mogu ući u drugu jakosnu, ali Peru, Italija i Švicarska moraju ispasti. Hrvatskoj i Danskoj pridružila se i Kostarika, koja također može u viši rang ako gore navedene ekipe ne prođu. U trećoj jakosnoj još bi se našli i Šveđani, Sj. Irci i Irci, kao i Island te Egipat, Iran, kao i Tunis i Senegal, ali afričke kvalifikacije traju do studenog.

U četvrtoj jakosnoj skupini vreba nekoliko ‘plutajućih mina’. Zadnji ‘pot’ predvodi Srbija, koja bi mogla u treću jakosnu ako Grčka ne prođe dalje, Novi Zeland izbaci Peru i da Senegal ne ode prođe na SP. Japan također može u viši rang, ali ako Kongo na kraju preskoči Tunis i umjesto njih ode na SP. Tu su još i Grci ako prođu pa Nigerija, Maroko, Austraija, Jž. Koreja, Panama i Saudijska Arabija.

Sada, ako ste pri volji, možete složiti sami ‘skupinu smrti’, ali imajte na umu da u jednoj skupini mogu ne mogu biti reprezentacije s istog kontinenta, osim ako nisu pod jurisdikcijom UEFA-e koja SP-u daje 14 reprezentacija pa se mogu u grupu ugurati dvije.

Prva jakosna skupina: Rusija, Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska, Francuska.

Druga jakosna skupina: Španjolska, Peru?, Švicarska?, Engleska, Kolumbija, Italija?, Meksiko, Urugvaj.

Treća jakosna skupina: Hrvatska?, Danska?, Kostarika, Island, Tunis?, Egipat, Senegal?, Iran.

Četvrta jakosna skupina: Srbija, Nigerija, Australija?, Japan, Maroko?, Panama, Južna Koreja, Saudijska Arabija.

Nama se nekako najviše sviđa ova: Brazil, Meksiko, Hrvatska, Srbija.

A ni ova nije loša: Argentina, Španjolska, Hrvatska, Nigerija.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.