Foto: Ante Cizmic/CROPIX

VATRENI SRUŠILI SVJETSKE PRVAKE! Kakva utakmica Hrvatske, konačno osveta Trikolorima, a ovaj potez Modrića će se vrtjeti…

Autor: Dnevno.hr/P.V.

Hrvatska je slavila protiv Francuske, Vatreni su prvi put u međusobnim susretima u ovom dugom rivalitetu srušili svjetske prvake! Velika večer dogodila se u četvrtom kolu ovogodišnje europske Lige nacija, s 1:0 na Stade de Franceu u predgrađu Pariza, uz odlučujući gol koji je pao već u petoj minuti.

Strijelac je bio Luka Modrić, koji je realizirao penal nakon što je Konate u ranoj fazi susreta napravio prekršaj nad Antom Budimirom u 16-ercu. Nakon toga, Francuzi su pojačavali pritisak, osobito u drugom poluvremenu, ali nisu uspjeli spriječiti hrvatsko slavlje. Trenutak odluke pogledajte – ovdje.

Bio je to sjajan kraj vrlo zahtjevne serije utakmica u lipnju, s ukupno sedam osvojenih bodova koje je Hrvatska prikupila u četiri kola. Pali su i svjetski prvaci, bravo Vatreni!

Rano hrvatsko veselje

Utakmica je vrlo rano donijela veselje na hrvatskoj strani. Nakon opasne akcije koja je završila kornerom za Hrvatsku, Luka Modrić je iz kuta poslao loptu u kazneni prostor, a ondje se dogodio prekršaj Konatea nad Budimirom nakon kojeg je stigla fantastična šansa, penal za Vatrene. Modrić ga je izveo odlično iako je francuski golman Maignan pogodio stranu – i Hrvatska je mogla slaviti već na početku susreta.

Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Francuzi su nakon toga počeli pritiskati. Bilo je udaraca prema golu Vatrenih, uključujući pokušaj Kyliana Mbappea izvana koji je Ivica Ivušić obranio u sedmoj minuti, a nakon toga, obrana Vatrenih izdržala je sve izazove do kraja prvog poluvremena.

Na drugoj strani, Hrvatska je zaprijetila prodorom u kojem je Budimir probao proći pokraj Maignana u 15. minuti, kada je domaći golman odnio i loptu i hrvatskog napadača, no zbog izbijanja lopte, u toj situaciji nije bilo govora o novom penalu. Pamtit će se i opasna lopta koju je Josip Brekalo poslao prema 16-ercu, uz dobru reakciju domaće obrane koja je zaustavila to dodavanje, a pri kraju prvog poluvremena, Francuzi su dvaput zaprijetili u sudačkoj nadoknadi, oba puta uz blok obrane Vatrenih, u drugoj situaciji, s odlaskom lopte u vanjski dio mreže.

Opasnosti u drugom dijelu

Nastavak utakmice donio je još jači pritisak Francuza. Vatrenima je bilo teško izdržati sve izazove. Najviše će se pamtiti šansa koju je u 61. minuti imao Mbappe, s Ivušićevom sjajnom reakcijom i obranom nogom.




Bilo je opasno i na drugoj strani, u napadu Vatrenih. Lovro Majer, koji je ušao u 65. minuti, opasno je zaprijetio francuskom golu sedam minuta kasnije, no Maignan je pokazao kvalitetu ‘skinuvši’ taj jaki Majerov udarac.

Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Nakon toga, Francuzi su u tom pritisku malo izgubili nit. Hrvatska je izdržala sve nalete svjetskih prvaka, uključujući dvije prijetnje u sudačkoj nadoknadi – i u 10. međusobnom susretu ubilježila prvu pobjedu!

FRANCUSKA – HRVATSKA 0:1




90’+5 – Završena je utakmica, Hrvatska je s 1:0 pobijedila Francusku!

90’+5 – Konate je promašio glavom, valjda je to kraj…

90’+4 – Ivušić brani, odbio je loptu u korner, kakva šansa za Francuze!

90′ – Igrat će se još najmanje četiri minute nadoknade.

83′ – Francuska i dalje navaljuje, ali otvara se i prostor na drugoj strani, možda Vatreni nešto iskoriste…

75′ – Ivica Ivušić je još jednom bio spreman, pokupio je loptu koju je Mbappe i 16-ercu ubacio u gužvu.

72′ – Zlatko Dalić mijenjao je na krilu i u napadu. Vlašić i Kramarić ušli su umjesto Brekala i Budimira.

72′ – Lovro Majer! Opasno je testirao Maignana nakon što ga je pronašao Brekalo, francuski golman reagirao je odlično…

67′ – Nastavlja se pritisak Francuza. Pokušaj Mbappea je zaustavljen, a u nastavku akcije, Digne je pao u kaznenom prostoru tražeći penal nakon što mu je Majer bio za leđima, ali sve što se dogodilo bio je gol-aut – i žuti karton za Rabiota koji se bunio.

65′ – Izmjena u hrvatskoj reprezentaciji, Lovro Majer ulazi umjesto Marija Pašalića.

61′ – Ivica Ivušić spašava Vatrene! Pobjegao je Kylian Mbappe, dobio je preciznu loptu na desnoj strani u blizini gola, a hrvatski golman nogom ‘skida’ Mbappeov opasni udarac!

58′ – Kakva šansa za Hrvatsku! Juranović je došao do lopte na lijevoj strani nakon Pavardove pogreške, probao je pronaći Pašalića, ali Francuze je odličnom reakcijom u dvoboju s Pašalićem spasio Tchouameni.

54′ – Benzema se probio u hrvatski kazneni prostor, ali obrana Vatrenih reagirala je jako dobro prije udarca Realove napadačke zvijezde. Raste pritisak Francuza.

50′ – Prvi žuti karton za Hrvatsku na ovoj utakmici. Dobio ga je Marcelo Brozović nakon prekršaja nad Nkunkuom.

49′ – Budimir je nakon Kovačićevog sjajnog dodavanja pobjegao prema golu Francuza, Maignan je obranio opasni udarac hrvatskog napadača, ali gola ne bi bilo ni da je Budimir zabio – dosuđeno je zaleđe.

48′ – Tchouameni je pucao nedugo po ulasku u igru, Ivušić to brani bez puno problema.

46′ – Ušli smo u drugih 45 minuta – s dvije promjene u domaćoj momčadi. Pavard i Tchouameni ušli su umjesto Koundea i Kamare.

45’+2 – Završeno je prvo poluvrijeme, Hrvatska vodi!

45’+1 – Ovo je bilo opasno za Vatrene – lopta je od bloka otišla u korner, pucao je Digne.

43′ – Brekalo je probao pronaći Budimira u 16-ercu, bila je to lopta koja je obećavala, ali Francuzi su uspjeli reagirati i sve zaustaviti prije velike prijetnje za njihov gol.

Foto: Ante Cizmic/CROPIX

38′ – Čuje se pjesma hrvatskih navijača na Stade de Franceu, ‘Za dobra stara vremena’, ima razloga za dobro raspoloženje po svemu što smo do sada vidjeli.

35′ – Benzema i Mbappe su kombinirali na lijevoj strani, spremao se udarac Benzeme, ali prije toga, svojeg klupskog suigrača u Realu iznenadio je Luka Modrić koji mu je oduzeo loptu.

32′ – Juranović je ubacivanjem slijeva pronašao Budimira, hrvatski napadač je nakon tog centaršuta zahvatio loptu glavom, ali otišlo je u krivom smjeru za Vatrene, do francuske obrane nakon što je Budimir vjerojatno htio dati povratnu loptu.

28′ – Nkunku je pucao malo izvan 16-erca, nije bilo pravog bloka, ali otišlo je pokraj gola.

23′ – Hrvatska se i dalje drži odlično. U prvoj polovici prvog poluvremena nije bilo domaće prilike koja bi jako zabrinula Vatrene.

15′ – Opasan je Ante Budimir, francuski golman Maignan odnio je i njega i loptu u kaznenom prostoru pa nema penala, a nakon toga, Maignan je ipak napravio prekršaj, ali nad Josipom Brekalom izvan 16-erca. Iz tog slobodnog udarca koji je izveo Luka Modrić nije bilo velike opasnosti, golman domaćih uhvatio je loptu.

14′ – Mbappe je došao do udarca na lijevoj strani 16-erca, ali Martin Erlić bio je na mjestu, odličan blok stopera Vatrenih.

11′ – Nakon tog hrvatskog kornera, Mbappe je po lijevoj strani pobjegao u kontru i, čini se, bio fauliran, no izraelski sudac Grinfeeld nije se javio.

10′ – Još jedan opasni napad Vatrenih! Lopta je prošla sve u kaznenom prostoru, a u nastavku akcije, stigao je novi korner nakon kojeg su Francuzi spriječili bilo kakvu prijetnju za njihov gol.

7′ – Mbappe je udarcem izvana probao koliko je spreman Ivušić. Hrvatski golman reagirao je sigurno.

5′ – GOOOOOLLLL! Hrvatska vodi, Luka Modrić zabio je iz penala!

Foto: Ante Cizmic/CROPIX

5′ – Penal je potvrđen! Bio je to prekršaj Konatea nad Budimirom u 16-ercu.

3′ – Nakon kornera, mogući penal za Hrvatsku! Situacija se provjerava…

3′ – Fini napad Hrvatske po desnoj strani. Stanišić je probao ubaciti u 16-erac s boka, Francuzi su odbili u korner.

1′ – Počela je utakmica na Stade de Franceu!

FRANCUSKA: Maignan – Koundé, Konaté, Kimpembe, Digne – Kamara, Guendouzi, Rabiot – Nkunku, Mbappé, Benzema

HRVATSKA: Ivušić – Stanišić, Erlić, Šutalo, Juranović – Brozović, Kovačić, Modrić – Pašalić, Brekalo, Budimir

*Protiv Francuske ipak neće braniti Dominik Livaković. Iz stručnog stožera Vatrenih za Novu TV su potvrdili da je Livaković ozlijeđen, a u pitanju je aduktor. Umjesto njega na gol će stati Ivica Ivušić koji je branio u porazu od Austrije 3:0.


Još jednom Francuska, još jedan izazov – kako ostati neporažen. Dakako, pobjeda bi bila povod za žestoko slavlje, baš kao i u rukometnim klasicima…

Obrana će sigurno biti pod povećalom. U četiri sudara na čuvenom Stade de Franceu primili smo devet golova, nešto više od dva po utakmici. Kako će biti večeras?

Ono što je oduševilo Dalića i stožer su svakako slatke brige, jer Martin Erlić je u dvije utakmice, protiv Francuske i Danske, oduševio u zadnjoj liniji. A zajedno s Josipom Šutalom djelovao je kao da igraju zajedno već 20. susret.

Stoperski par oduševio

Erlić je 24-godišnjak, koji je nogometno odrastao u Italiji. Josip Šutalo je dvije godine mlađi i šest Erlićevih talijanskih godina proveo je većinom u omladinskom pogonu Dinama, uz iskorak u Prvoj HNL s Istrom 1961. Prošlu sezonu se potvrdio u Dinamu i u euro-konkurenciji.

Šutalo je snažan kao Erlić, pet centimetra je niži (188), ali je zato hitriji. Kako su se nadopunjavali u Kopenhagenu, potvrdili su da imaju višu razinu razumijevanja igre i taktičkog pozicioniranja.

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Tko zna, možda će Dalić opet ovome tandemu dati prednost u odnosu na neke druge na raspolaganju, a od Francuske se očekuje da bude jaka, prava, jer ipak traži prvu pobjedu u četvrtom pokušaju u Ligi nacija.

Francuska će najvjerojatnije igrati s Benzemom, Mbappeom i Griezmannom. Grist će za pobjedu, bit će daleko motiviraniji nego uoči susreta u Splitu, u to ne treba sumnjati…

Autor:Dnevno.hr/P.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.