Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

VATRENI OVISE O ‘NEBITNOM’ NATJECANJU: Evo zašto im je Liga nacija strašno važna

Autor: Željka Orešković

Liga nacija polako se zahuktava, a Vatreni nisu baš najbolje počeli. Mnogi na svijetu misle da se radi o prilično besmislenom natjecanju, ali činjenica je da hrvatska reprezentacija ima puno za izgubiti ako ispadnu u niži rang.

Pred njima su još dva dvoboja, prvi je u Maksimiru 15. studenog, a drugi je tri dana kasnije s Engleskom na Wembleyju, gdje će Vatreni morati uzeti bodove kako bi se pomaknuli s posljednje pozicije i ostali u najjačem rangu natjecanja. Kako bi to ostvarili, morat će upisati dvije pobjede, a zasad im to nije polazilo za rukom. Možda je stvar u tome što su se već lagano koncentrirali na kvalifikacije za Euro 2020., koji će se održati od 12. lipnja do 12. srpnja u 12 gradova domaćina.

Izabranici Zlatka Dalića naći će se u bubnju s još 54 reprezentacije, od kojih će Kosovo tamo biti prvi puta. Na 16. Euro nijedna ekipa neće se plasirati direktno već će momčadi biti smještene u deset skupina, u prvih pet bit će šest momčadi, a u drugih pet, bit će po pet ekipa.

Prve dvije reprezentacije iz svake skupine automatski idu Euro, a preostala četiri mjesta popunit će pobjednici svakog od četiri kvalitativna razreda Lige nacija. Oni će igrati play-off, koji je zakazan u ožujku 2020. godine. Tamo se može naći i Hrvatska ako ne bude među dvije najbolje momčadi u kvalifikacijskoj skupini za Euro.

Ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Euro održat će se 2. prosinca u 12 sati po hrvatskom vremenu u Dublinu. Reprezentacije će biti podijeljene u šest jakosnih skupina, a nositelji će se odrediti prema uspjehu u Ligi nacija. Hrvatska je trenutno u prilično lošoj situaciji jer je na 11. mjestu od njih 12 u Ligi A, a ne budu li skupili bodove, bit će u drugoj skupini nositelja za Euro. Baš zbog toga ovo “nebitno” natjecanje Vatrenima je vrlo bitno jer ako ispadnu u Ligu B, automatski će u sljedećim kvalifikacijama biti među drugim nositeljima u ždrijebu, a možda i među trećim, ako im učinak bude užasan.

Ipak, što se ždrijeba za Euro 2020. godine tiče, ako Hrvatska bude prva u skupini i natjecanje završi među šest reprezentacija s najviše osvojenih bodova, u ždrijebu će biti među prvim nositeljima.

 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.