UEFA, who the f*ck is Robin Bokšić?

Autor: Goran Roknić

Taj enfant terrible, istražitelj UEFA-e, tajni agent njemačke policije i gospodin 'Najbolja dojava' bez premca je osvojio nagradu za osobu mjeseca u Hrvatskoj.

– Ako ne budeš dobar sine u posjet će ti doći Robin Bokšić i uzeti sav džeparac koji ti je baka dala – tako bi nekako ovih dana roditelji trebali plašiti djecu, jer na kraju krajeva, tko se boji vuka još.

‘UEFA-in istražitelj Robin Bokšić teški je prevarant’, ‘UEFA-in istražitelj Robin Bokšić namješta utakmice’, ‘Robin Bokšić mi je uništio život’, ‘Robin Bokšić je obični prevarant, lopov i lažov’, ‘UEFA-in istražitelj Robin Bokšić ostao dužan 1200 eura hotela u Crikvenici’, samo su neki od medijski naslova o gospodinu ‘Najboljoj dojavi’, kako Robina Bokšića zovu u Širokom Brijegu gdje je ovaj, navodno, svojim inside informacijama o raznoraznim utakmicama obogatio užu i širu familiju.

A tko je zapravo Robin Bokšić?

Hrvatskoj javnosti postaje poznat prije nekih mjesec dana kada je nepozvan banuo u Rusanovu 13, u Kuću HNS-a, gdje se predstavio kao specijalni istražitelj UEFA-e. Gospodin Bokšić, bez ikakve provjere (jer tko bi normalan sumnjao u ‘presvetu’ UEFA-u) ulazi u Kuću hrvatskog nogometa gdje obavlja ispitivanje nogometnog suca Bruna Marića, a u vezi navodnog namještanja utakmice finala Kupa između Dinama i Hajduka, koju je taj ‘nesretni’ Marić i sudio.

Ako je vjerovati novinarima to ispitivanje, koje se kasnije pokazalo kao najobičnija farsa, trajalo je oko tri sata, a ako je vjerovati spomenutom Mariću ispitivanja nije niti bilo. Naime, tu se radilo, kaže Marić, o najobičnijem neformalnom razgovoru (gotovo pa čakulanju) tijekom kojeg je Bokšić još i pohvalio Marićevo suđenje. Sve to naravno u ime UEFA-e.

Zanimljivo je kako ama baš nitko nije našao za shodno provjeriti identitet Robina Bokšića. Niti jednoj osobi u Savezu, pa tako ni svevidećem tajniku Zorku Srebriću, nije palo na pamet kontaktirati UEFA-u i provjeriti jesu li oni doista poslali svog čovjeka u Rusanovu. Tko zna, valjda je takva praksa.




S druge strane, predsjednik HNS-a Vlatko Marković prvo se silno naljutio na svog ‘prijatelja’ Platinija, jer se ovaj, zamislite samo, usudio poslati istražitelja u Rusanovu, da bi se koji tjedan kasnije, kada je saznao da Platini nema blage veze tko je Robin Bokšić, unezvjerio činjenicom da su takvog ‘žmuklera’ pustili u prostorije HNS-a.

– Jeste li sada vidjeli tko je taj tip? Jeste li čuli koga je sve prevario? Nasamario je i vas novinare. Da sam ja tada bio u Rusanovoj ne bi mi taj prekoračio prag. A ako bi se kojim slučajem i probio, bacio bih ga kroz prozor prvog kata – grmio je predsjednik HNS-a.

Međutim, ostaje činjenica da je Robin Bokšić ipak ušao u prostorije HNS-a, te ga je netko tamo pustio. Vlatko Marković bi se, ako ništa drugo, trebao zapitati nije li vrijeme da promijeni vratara.




Maksimirska Cirkus konferencija i riječ, dvije o suptilnosti

Tik što je Robin Bokšić ‘preslušao’ suca Brunu Marića, u Maksimirskoj 128 održana je povijesna, na širim prostorima nezabilježena, press konferencija u kojoj, ne biste vjerovali, izvršni dopredsjednik Dinama – stanoviti Z.M., nije sudjelovao.

Naime, u Maksimiru se jednoga jutra pojavio ‘Kvarnerski dvojac’, vlasnik crikveničkog restorana Robert Palić i bivši pizza boy Mario Minga. Uvodnu riječ uzeo je Palić, u čijem hotelu je spomenuti Bokšić lani boravio osam dana, a da po odlasku nije platio račun. Hotelijer Palić, kako sam kaže, nije mogao vjerovati svojim očima, kada je ugledao Bokšićevu sliku u novinama, te pritom pročitao kako je ovaj istražitelj UEFA-e. Da njegove optužbe ne ostanu samo na riječima, Palić je novinarima na svom mobitelu pokazao fotografiju Robina Bokšića koju je slikao lani. Ostaje, doduše, nejasno zašto gospodin ‘Najbolja dojava’ na fotografiji spremno pozira, sa šeretskim osmijehom na licu. Tko zna, možda gospodin Palić sve svoje goste fotografira pri ulasku u njegov hotel.

Nešto kasnije, ali ništa vedrije, oglasio se i bivši dostavljač pizze u Crikvenici Mario Minga, kojemu je Bokšić, kako kaže, uništio život.

– Taj čovjek je prevarant koji mi je uništio život. Obećao je meni i mojoj djevojci posao u HEP-u. Dali smo otkaze na mjestima gdje smo tada radili, a njemu osobne iskaznice i pet tisuća kuna. Kleo se svojom djecom da je to sigurno, a potom je pobjegao u München i više ga više nisam vidio – kaže Minga, čijeg bratića Roka je Bokšić, navodno, nasamario još ‘žešće’ (ovaj je ostao kratak za 15 tisuća kuna i slavonski kulen).

Premda je u ovome trenutku posve jasno da Robin Bokšić nije istražitelj UEFA-e, konkretnih dokaza za spomenute optužbe nema. Postavlja se, doduše, logično pitanje – što riječki dvojac ima s nogometnim klubom Dinamo. Mijenja li se to klima u Maksimiru, pa ćemo i ubuduće viđati recimo perače prozora, prodavače na kioscima, ili pak vozače gradskog prijevoza u maksimirskoj press sobi, ili se ovdje radi o iznimci ostaje vidjeti. No, jedno je sigurno. Upravo u vrijeme kada se u kući HNS-a pojavljuje osoba koja se izdaje za istražitelja UEFA-e, a u slučaju u kojemu se u kontekstu OSUMNJIČENIKA pojavljuje sportski direktor Plavih Zoran Mamić, Kvarnerski je dvojac, po brzom postupku, instaliran na stolice maksimirske press sobe, kako bi upozorio javnost na jednog drskog prevaranta. Vrijeme i mjesto nisu mogli bolje pogoditi.

I tako na kraju ostaje nerazjašnjeno pitanje tko je zaista Robin Bokšić. Taj enfant terrible, istražitelj UEFA-e, tajni agent njemačke policije i gospodin ‘Najbolja dojava’, ali u svakom slučaju neodoljivo podsjeća na Franka Abagnalea Juniora koji je, svim prijevarama usprkos, svoju autobiografiju prodao holywoodskim glavešinama, pa je čak doživio gledati kako ga Leonardo DiCaprio utjelovljuje u filmu Catch Me If You Can.

Tko zna, možda jednoga dana svjetlo dana ugleda i film ‘Who the f*ck is Robin Bokšić’.

Autor:Goran Roknić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.