U POZADINI RIJEKE KAO DOMAĆINA SLOVACIMA: Jedno je sigurno – HNS je svjetski prvak u kompliciranju!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Teško je ocijeniti potez Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) koji se složio sa svojom prethodnom odlukom da se posljednji i najbitniji euro kvalifikacijski dvoboj protiv Slovačke odigra u Rijeci, 25. studenog.

Znano je, naime, da su u Savezu ovu utakmicu dodijelili Rijeci s mišlju kako će i prije nje biti osiguran plasman na europsku smotru, željelo se ugoditi Rijeci, pripraviti joj slavlje, feštu, zabavu, sve s idejom kako će reprezentacija igrati ubuduće širom Hrvatske. I nije to bila loša zamisao, samo bio je to račun, štono narod kaže, bez krčmara.

Kada je malo plamičak dohvatio prste onih koji odlučuju odmah se pojavila ideja da se utakmica izmjesti iz Rijeke. Da, Hrvatskoj u slučaju poraza u toj utakmici izmiče Euro. I nije da nije bilo razloga za takvu odluku, uz premalen kapacitet s obzirom na bitnost utakmice, te straha od čuvenih kvarnerskih kiša ili goranskih zima sa sjevera – ispalo je sve to i više nego nespretno. I ponižavajuće za Riječane.

Oduzeti nekome utakmicu na takav način je i nepristojno i nepravedno. Makar postojalo puno dobrih razloga za to.

Uvidjevši da su se sami doveli u situaciju u kojoj se ne zna je li gore igrati u Rijeci ili ne (ma, navlas je tako bilo i sa Splitom koji je ugostio Mađare) u Savezu su odlučili ne mijenjati svoju odluku. A promjena je već bila zakaparena.

Dublje razmišljajući čini nam se da je to i najbolji epilog. Savezu koji se gušio u nekonzistentnosti upravo najviše treba konzistentnost. Što se odluči to više nije podložno promjenama, ukratko rečeno.

Zbog promjena stavova, mišljenja, domaćinstava, svih odluka dosad je najviše stradao Split, zašto bi sada na popisu žrtava bila Rijeka. Jest, stadion je malen, izgubiti će se i neka zarada, ali za to nisu krivi riječki organizatori, nego nogometaši koji su od gotovine došli u kredit, u minus kojeg se mora pokriti. Plasmanom na Euro.




Jest, Slovačka slovi kao autsajder, ali ako ova momčad ne može ni do boda protiv Slovačke u biti ili ne biti utakmicu realno – nije ni zaslužila Euro.

Zaključak je samo jedan. HNS je svjetski prvak u kompliciranju.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.