Imago/sepp spiegl/Guliver Image

TUĐMANU JE ČAK SKOČIO PREKO GLAVE, ALI MU TO NIJE ZAMJERIO: Čak i kad se našalio s njegovom Ankicom, sve mu je oprostio

Autor: Andrija Kačić Karlin

Opčinjenost prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana Croatijom (klubom koji je odmah nakon njegove smrti opet preimenovan u Dinamo) nadaleko je znana, pa svako malo izviru pričice iz tog doba naše sportske povijesti. I ovdje se bavimo tom tematikom, u feljtonu povodom 100 godina od rođenja prvog predsjednika…

Nije tajna, Tuđman je dolazio i na najnebitnije Dinamove utakmice, primjerice Dinamo bi vodio sa 7-0 protiv Radnika iz Velike Gorice, kluba koji je bio posve nekonkurentan u Prvoj ligi, igrači su joj jedva stajali na nogama, a Tuđman bi se okrenuo nazočnima i uskliknuo:

„Danas baš dobro španamo”!

Franjo je obožavao utakmice

Osim što je išao na sve utakmice Tuđman je volio upriličiti i druženje s nogometašima i vodstvom kluba, čiji je predsjednik tada bio njegov miljenik Zlatko Canjuga. Nogometaši su se već navikli na takva druženja, pa je u tim susretima bilo i puno smijeha i šale.

Drži jednom prije večere Tuđman govor, priča kako će se za klub osigurati sve što je potrebno da bude najbolji u Hrvatskoj i da visoko kotira u Europi, kad netko iz mase nogometaša po stolovima dovikne:

„Trebamo imati i svoje suce”!

Gulicer Image/CROPIX/Ilustracija

Zavlada smijeh, i Tuđman se nasmije…




Prije jedne večere, nakon osvajanja tko zna kojeg naslova prvaka atmosfera je već bila toliko opuštena da je dežurni mangup Silvio Marić ispremiješao papiriće po stolovima, to su oni papirići s imenima i prezimenima što označavaju gdje će tko sjediti za stolom. Pa je Ankica, supruga predsjednika, trebala sjediti negdje sama s nogometašima…

Kako je bila riječ o slavljeničkoj večeri to Mariću nitko nije zamjerio, pa ni Tuđman.

Oh da, pozivani su bili nogometaši Dinama i u predsjedničku rezidenciju na Brijunima. S Franjom Tuđmanom uvijek se kupao i zaštitar, uvijek i bio kraj njega, a upravo taj Marić zaleti se kraj predsjednika dok se kupao i skoči visokom lastavicom preko njega na glavu. Naravno, nije bilo opasnosti po predsjednika, zaštitar se malo zagledao…




Marićevi suigrači mjesecima su ga zadirkivali da je „Tuđmanu u more skočio preko glave”.

Pa nam je kasnije Silvio Marić znao pričati:

„Osjećao sam taj dojam da me Tuđman volio, tu moju zafrkanciju. Svi su bili s njim malo zauzdani, a kako sam ja pričljiv tkao smo mi često znali razgovarati. Da, razgovarali smo i o imenu Dinamo, pa sam slušao predavanja, jer sam mu i ja tvrdio da sam iskonski Dinamovac. A on me, kao razumio, ali mi je spominjao Kijev, Moskvu, Pančevo… Ma, Tuđman se nije naljutio na mene kad sam jednom i za novine rekao da se treba vratiti ime Dinamo. Canjuga je bio ljut, Tuđman mi to nije zamjerio”.

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Svi tadašnji igrači Dinama složiti će se s tvrdnjom da je od igrača Tuđman najviše volio Cvitanovića. Priča se da je jedino Igor Cvitanović mogao sjediti kraj njega dok je predsjednik volio igrati svoju omiljenu kartašku igru, preferans. Tuđman bi igrao kontra doktora Šimunića ili Rizvanbegovića, a „Cvita” bi mirno sjedio kraj njega i gledao mu u karte.

Isto se zna da je Tuđman uživao u potezima Marka Viduke kojeg su mediji znali, zbog nekih promašenih „zicera” uzeti za dežurnog krivca. Kako je dovođenje Viduke bila baš osobna zamisao predsjednika Tuđmana to se i prvi čovjek veselio kao malo dijete svakom dobrom Vidukinom potezu i golu. Unatoč kritikama i omalovažavanjima Viduka je nakon Dinama potvrdio da je odličan nogometaš, sjajio je u Celticu a Leeds United doteglio je do polufinala Lige prvaka. Viduka je nerijetko bio „na tapeti” samo zbog Tuđmana.

Iz reprezentativnih krugova širila se tvrdnja da je Ladić morao biti nezamjenjiv, to nam je nebrojeno puta potvrdio i sam Ćiro Blažević koji je bio na svakodnevnoj liniji s Tuđmanom.

No, jednu stvar valja znati. Nikad, baš nikad Tuđman nije ušao u svlačionicu, niti Dinama, niti reprezentacija pa čaki nakon veličanstvenih uspjeha kojih je bilo.

Dinamovi nogometaši ili reprezentacija bi samo s njime večerali u restoranima, obično u Okrugljaku ispod Sljemena ili bi se priredilo druženje u Plavom salonu u utrobi maksimirskog stadiona.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.