Foto: Nenad Dugi / CROPIX

Tuđman ga je gurnuo da obavi težak posao za Hrvate u Beogradu: Jovo je prvi skočio sa stolice

Autor: Andrija Kačić Karlin

Kada je bilo gusto, on je uletio. Prvi predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza bio je Mladen Vedriš. I on je dao sve napore u teškom procesu razdruživanju našeg nogometa, baš kao što se naše društvo, kasnije i država otcijepljivala od Jugoslavije, tako se i naš nogomet, Savez odmicao od beogradskih Terazija gdje je bilo sjedište Nogometnog saveza Jugoslavije. U ovom feljtonu prisjećamo se prvog predsjednika HNS-a…

Na bezbroj razgovora, mahom neugodnih, išao je Mladen Vedriš prema Beogradu, bili su to ključni trenuci za cijelu Hrvatsku. Uvijek smiren, niskog tonaliteta, pritom odlučan i precizan, Vedriš je odavao dojam čovjeka posve upućenog i besprijekornog. Obožavao ga je i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman koji ga je malo-malo pitao kako teče razdruživanje našeg nogometa od jugoslavenskog.

Kao političar i ekonomski stručnjak na čelu Hrvatskog nogometnog saveza prionuo je poslu. Ubrzo je organizirano i prvo prvenstvo Hrvatske, a prije prvenstva u Varaždinu su odigrani turniri pod imenom „Slobodna Hrvatska”. Moralo se u tim trenucima paziti da naš nogomet doslovce ne zgasne.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Osamostaljenje HNS-a

Najveći uspjeh Mladena Vedriša, prvog predsjednika HNS-a bilo je upravo osamostaljenje HNS-a i primanje u međunarodne organizacije Fifu i Uefu. Da bi se to ostvarilo moralo se organizirati prvenstvo, a to već u ratnim uvjetima bilo je teško izvedivo. No, sve su prepreke preskočene.

Za njegovog mandata predsjedavanjem nogometnim Savezom odigrana je i povijesna prva međunarodna utakmica protiv SAD-a na Maksimiru u listopadu 1990. godine. Njegove su zasluge u tom projektu, povijesnom, bile velike. On je, zapravo, u Beogradu morao reći da će Hrvatska igrati svoju prvu utakmicu. Tog listopada 1990. godine Jugoslavija je bila još u snazi, iako se slutio raspad… Mladen Vedriš se sjeća:

“Na jednom od brojnih beogradskih sastanaka čekao sam da prođe redovni dnevni red i dočekao točku pod razno. To je bio trenutak kad sam postao ‘trouble maker’. Kad su već svi jedva čekali odlazak na ručak, rekao sam da imam jednu obavijest. I mirno kažem: ‘Pozivam vas da budete naši gosti na utakmici u Zagrebu.’ Oni pitaju: ‘Na kojoj utakmici?’, a ja ispalim: ‘Hrvatska će igrati prijateljsku utakmicu protiv Amerike!’. Jovo je prvi skočio i eksplodirao: ‘Jel’ ti to mene zaj…”

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zavladala panika

Vedriš je više puta objasnio što se potom događalo: “Nastupilo je komešanje, zavladala panika… Rekao sam im da ih obavještavam i obećao kompletnu dokumentaciju poslati kad se vratimo u Zagreb. Dakle, bilo je vrlo bitno da nisam tražio suglasnost, nego sam ih obavijestio. Po povratku u Zagreb preveli smo naš Statut i poslali ga Uefi i Fifi. Iz tog se dokumenta vidjela naša osnova pa smo se mogli posvetiti organizaciji utakmice. U daljnjim formalnim akcijama prema Fifi i Uefi bitno je sudjelovao i tadašnji tajnik FSJ-a, Ante Pavlović”.
Sve znamo kako je bilo veličanstveno na toj prvoj utakmici, protiv Amerikanaca, koju su naši dobili s 2-1, golovima Aljoše Asanovića i Ivana Cvjetkovića. U loži je sjedio predsjednik Tuđman, odmah do njega Vedriš, zajedno su ustali obojica i zagrlili se nakon legendarnog prvog gola Asanovića…

Nije bio lak zadatak organizirati tu utakmicu, naprotiv. No, Mladen Vedriš je držao sve pod apsolutnom kontrolom: “Posao je organiziran u tri pravca. Kao prvo, trebalo je osigurati financijska sredstva, o čemu su brinuli Neven Kolić i Jure Klarić. Kao drugo, trebalo je pridobiti Dražana Jerkovića, koji se trebao očitovati po pitanju izborničke funkcije, a nije mu bilo jednostavno sastaviti momčad koja će braniti hrvatske boje, jer smo na raspolaganju imali samo četrnaest igrača.”, pričao je tada:

Srpkinja došla u Dinamo i rasturila, a onda je 1991. donijela lošu odluku
Veliki izazovi

“I kao treće, trebalo se pobrinuti za sigurnost na stadionu, što je meni bilo najbitnije, jer smo već imali negativnih iskustava u tom razdoblju. Uglavnom, predsjednik Franjo Tuđman dao nam je potpuno otvorene ruke i resurse. U početku nije vjerovao, ali kad sam mu rekao da imamo papir, shvatio je da je odigravanje utakmice itekako izgledno. Tuđman je u svakom slučaju dalekosežno shvatio da Amerika ima i plan B. Plan A je, naravno, bio da pokuša očuvati državu konfederacija i učiniti je prihvatljivijom, ali Amerikanci su računali i s pragmatičnim planom B. Nastojali su u slučaju sveopćeg raspada imati partnere na strani koja je prema njima pozitivno orijentirana. Dakle, američka druga linija politike očigledno je donijela odluku dati suglasnost za odigravanje utakmice s Hrvatskom”.

Kada je zaživjelo hrvatsko prvenstvo Vedriš je prionuo poslu, osim učlanjivanja Hrvatske u Uefu i Fifu uspostavio se kontakt s brojnim Savezima, reprezentacija je igrala prijateljske utakmice, čekajući dan kada će moći igrati prve kvalifikacije, one za EP 1996. u Engleskoj. Mladen Vedriš to nije dočekao, ali je sve izvanredno pripremio. Sve ostalo je naša blistava nogometna povijest. Bio je predsjednik Saveza do 1994. godine, naslijedio ga je Damir Matovinović kao vršitelj dužnosti na sedam mjeseci, kasnije je predsjednik postao Đuro Brodarac ali samo na dva mjeseca. Da bi došao Nadan Vidošević u lipnju 1995. godine.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.