Izvor: Screenshot/YouTube

TRENER KOJI JE SVE UNIŠTIO! Uzeo mobitel i potjerao zvijezdu, a onda je tek uslijedila katastrofa

Autor: J.Č

Sinoćnji poraz od Benfice u Ligi prvaka (3:0) potvrdio je stvar koja je svima već bila jasna, Barceloni slijedi jedan od najtežih perioda kluba u povijesti. Darwin Nunez zabio je dva, a Rafa Silva jedan pogodak što je bilo dovoljno za deklasiranje protivnika koji je nekad u protivnicima izazivao strahopoštovanje.

U Barceloni praktički ne znaju koji problem prvo da rješavaju, a ima ih mnogo. I ptice na grani već znaju da je Barcelona u ogromnim dugovima, trebaju vratiti čak 1.35 milijardi eura. Trenutni trener Ronald Koeman ne upisuje rezultate kakvi su se od njega očekivali, uz to svaki drugi dan u medijima kritizira klub i igrače. Kao šlag na tortu ima klauzulu u ugovoru po kojoj će dobiti oko 14 milijuna eura uruči li mu ‘Barca’ otkaz. Zadnji problem je zapravo posljedica prvog. Klub naprosto nema više sredstva za kupovinu najboljih igrača, stoga moraju igrati igrači koji jednostavno nisu dovoljno dobri.

Grcaju u dugovima

Kako je došlo do ovog strmoglavog pada Barcelone? Vratit ćemo se u 2014. godinu, Sandro Roselli nije više klupski predsjednik, a na njegovu poziciju stiže osoba koja je možda i glavni krivac za trenutno stanje katalonskog diva. Riječ je o Josepu Mariji Bartomeuu.

Ipak, prva godina njegovog mandata počela je vrlo uspješno. ‘Blaugrana’ je osvojila Ligu prvaka, u finalu je pao Juventus (3:1). Barcelona je igrala lijep nogomet, a napadački južnoamerički trojac sijao je strah u kosti svakoj obrani na koju bi naišli.

Bartomeu je pri dolasku u klub smijenio sportskog direktora kluba Andonija Zubizarretu, čovjeka koji je u klub doveo Neymara Juniora i Luisa Suareza. Nakon Zubizarrete promijenio je još četiri sportska direktora što dovoljno govori o samom predsjedniku.

2017. godine Neymar odlazi u PSG za rekordnih 222 milijuna eura, a od tog trenutka kreću Barcelonini promašaji s transferima. Svaki prijelazni rok ‘Barca’ je kupovala kao da sutra ne postoji, da bi na kraju došli do situacije u kojoj se danas nalaze.




Prve veće investicije bili su Brazilac i Francuz odnosno Philippe Coutinho i Ousmane Dembele. Bartomeu je za svakog (!) od njih izdvojio po 135 milijuna eura. Malo jeftiniji bio je još jedan Francuz, Antoine Griezmann koji je doveden za ‘samo’ 120 milijuna. Za 86 milijuna stigao je Frenkie de Jong, još 40 se našlo i za Malcoma. Ovi transferi bi se spominjali u drugom kontekstu da je i jedan od njih zapravo ‘proradio’. Jedini za kojeg se to može reći je Frenkie de Jong koji je i danas važna karika u veznom redu, a uz to je i mlad te najbolje igračke godine su tek pred njim.

Dembele je prelaskom u Barcelonu zapravo preselio u njihovu klupsku ambulantu jer je stalno ozlijeđen, Coutinho nije pokazivao onu magiju zbog koje je doveden iz Liverpoola te je čak poslan na posudbu u Bayern. Griezmann je posudbom vraćen u Atletico de Madrid odakle je i došao jer je također bio sjena starog sebe. Malcom je nakon godinu dana prodan u Zenit Petersburg

Akumulacijom propalih transfera i loših rezultata, nije ni čudo da je Barcelona u ovakvim dugovima.




Koeman

19. kolovoza na klupu Barcelone stigao je Ronald Koeman. Naslijedio je Quiquea Setiena nakon sramotnog poraza od Bayerna u Ligi prvaka (8:2). Zadatak mu je bio vratiti Barcelonin vlak na tračnice, a godinu dana nakon toga možemo slobodno reći da u tome nije uspio. U La Ligi prošle je godine završio kao treći na tablici, iza dva madridska kluba. Po prosjeku je skupljao 2,08 bodova po utakmici, a klub iz Katalonije je zabio 85 pogodaka što je najviše u ligi, za usporedbu, oba madridska kluba su zabila 67.

Nije to izgledalo loše, očiti su bili obrambeni problemi. Ipak, ulaskom u ovu sezonu ‘nastradao’ je i napad. Najbolji igrač u povijesti kluba te jedan od najboljih na svijetu, Lionel Messi odlazi u Paris Saint Germain kao slobodan igrač…Moral igrača, navijača i svih ljubitelja kluba eksponencijalno je pao te dotakao dno. Nema više čovjeka koji je zabijao golova u sezoni kao neki klubovi. Nema zaštitnog znaka kluba, nema vođe, nema kapetana.

Koeman tu nije pomogao, svaki drugi dan u medijskom prostoru bi ‘bocnuo’ svoje igrače, klub, upravu, a otkaz možda još neće dobiti zbog klauzule u ugovoru po kojoj bi trebao dobiti dosta novca da li mu Barcelona otkaz.

Nisu dorasli

Prvi gol Benfice sumirao je otprilike neke od Barceloninih igrača, u tom napadu pogotovo Erica Garciu. Darwin Nunez napravio je dribling ‘bicikl’, no to nije izgledalo baš najbolje. Ipak, dovoljno da projuri pored Garcie poput brzog vlaka te zabije Ter Stegenu u bliži kut.

Odlazak Griezmanna pokušali su nadomjestiti nizozemskim napadačem Luukom de Jongom. Ovaj bivši igrač Twentea, Borussije M’Gladbach, Newcastlea, PSV-a i Seville stigao je u Kataloniju za deset milijuna eura. O kakvom je napadaču riječ, najbolje govori podatak da je de Jong u prošle 72 utakmice u La Ligi postigao samo 11 pogodaka…Puno efikasniji nije mu ni kolega iz napada, Martin Braithwaite, koji je nakon Messijevog odlaska čak tražio broj deset na dresu. Ovaj 30-godišnji Danac je u 86 utakmica zabio 15 pogodaka. To je prosjek od čak 0,17 golova po utakmici!

‘Klinci’

Jedina pozitivna stvar u ovom neredu je La Masia, na koju je Barcelona proteklih godina zaboravila. U nadolazećim sezonama Pedri, Ansu Fati, Riqui Puig, će biti nositelji igre. To su produkti Barcelonine škole nogometa, iste škole koja je u prošlosti iznjedrila mnoge klupske legende.

Autor:J.Č
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.