Screenshot: Instagram/Dumitru Copil

Trebao je postati veći od Rakitića, a onda je jako pao: ‘Zaplačem i dalje ponekad zbog toga’

Autor: Ivor Krapac

U godini Eura u Njemačkoj, Ivan Rakitić nedavno je izrazio želju da ponovno bude uz hrvatsku reprezentaciju, dodajući i da je na novoj postaji svojeg igračkog puta odnedavno u saudijskom Al-Shababu spreman ponovno biti na raspolaganju Zlatku Daliću – u slučaju da se za to ukaže potreba ako bude problema s izostancima u momčadi. Odlaskom iz Seville u Saudijsku Arabiju, Rakitić je došao na novu postaju u velikoj karijeri, kakvu mnogi drugi nisu uspjeli nadmašiti, a među njima je i igrač od kojeg se svojedobno očekivalo više nego od hrvatske legende.

Takav status uživao je Dumitru Copil, rumunjski nogometaš koji je svojedobno bio veliki potencijal, no karijera za njega nikad nije postala tako velika, ni na tragu one koju ima Ivan Rakitić. O svojim propustima i pogreškama, Rumunj je bio otvoren u jednom svojem istupu u domovini, za rumunjski Playsport, prisjećajući se kako je za njega sve otišlo u lošem smjeru.

Danas su mu 34 godine, a dok je bio mlad, još 2007., Dumitru Copil doživio je da ga ugledni nogometni časopis World Soccer smjesti na popis 50 najvećih svjetskih nogometnih talenata, i to na 16. mjesto, a niže u poretku, Ivan Rakitić je u tom odabiru bio na 45. poziciji. Ipak, velikog hrvatskog asa nije ni približno uspio nadmašiti, a gledajući unatrag, Rumunj je pričao kako je samom sebi naštetio.

‘Bio si tamo, s najvećima’

“Koža mi se naježi kada se toga sjetim. Stari, bio si tamo, s najvećima”, govorio je Rumunj u javnom istupu u svojoj domovini, vraćajući se na dane u kojima se od njega očekivalo puno. U vrhunskom nogometu nije ostvario ono što se najavljivalo, kasnije je u sportskim vodama bio i trener ‘fitnessa’, a o svojem nogometnom putu govorio je sa žaljenjem.
“Ponekad krivim i samog sebe što se nisam više trudio. Zašto nisam razmišljao kao čovjek kakav sam danas? Ipak, treba razmišljati i pozitivno. Ne žalim, hvala Bogu što sam zdrav i što imam prekrasnu obitelj”, prisjećao se Copil, dodajući da zbog neostvarenog potencijala ima i teških trenutaka.

“Zaplačem i dalje ponekad zbog toga, pustim dvije-tri suze, nije me sram. Da sada stojim ispred mladog Dumitrua, rekao bih mu da se u nogometu ne može probiti bez rada, ozbiljnosti i odricanja. Mentalitet bi bila prva stvar koju bih promijenio kod njega”, govorio je o samome sebi.

 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Dumitru Copil (@dumitrucopil)

Nadao se igranju protiv zvijezda

Dok je bio u naletu na terenu, Rumunj pamti i trenutak koji ga je jako pogodio u igračkim danima, praktički mu je ‘skratio krila’. Tada je bio nogometaš s velikim potencijalom bio u akciji u mladoj momčadi u škotskom Heartsu i trebao je biti na terenu u prijateljskoj utakmici protiv Barcelone, no to se nije dogodilo.

“Tada su oni u momčadi imali Ronaldinha, Xavija, Iniestu i Thurama, nisam spavao cijele noći i osjećao sam da ću biti barem na klupi, no onda je stigao udarac. Smjestili su me među dvojicu koji su sjedili na tribinama. Tada, u toj sekundi, nešto se prelomilo u meni. Sve to promijenilo je moju situaciju, a nisam shvatio zašto”, rekao je.

Nakon Heartsa se Copil vratio u domovinu, igrao je u nizu klubova u Rumunjskoj, ali velike utakmice nikad nije doživio. U inozemstvu, u sjećanju mu je ostao škotski klub, a među postajama u svojoj zemlji, posljednja od njih je ona od ovog siječnja, kada ga je dovela Unirea Santana.

Hrvat na klupi velikana: ‘Partizan me još proganja, a o Dinamu mogu samo ovo reći’

Čudili se kako se dogodio pad

Iako je bio veliki potencijal, Rumunj u karijeri nikada nije doživio hvalospjeve poput Ivana Rakitića čija se igračka veličina najviše slavi u Hrvatskoj i u Španjolskoj, gdje je godinama bio u akciji u Sevilli i Barceloni. Za Dumitrua Copila je izvan granica Rumunjske u pamćenju ostao boravak u Heartsu, a u Škotskoj su se kasnije čudili kako mu se dogodio pad.

O tome je Rumunj kasnije bio otvoren u priči u svojoj domovini, govoreći o pogrešnim koracima koje je imao, bez pravog mentaliteta za uspjeh u karijeri. U Škotskoj su, pak, pisali što ga je najviše uzdrmalo. Tamošnji Daily Record prisjećao se kako je Copil puno obećavao, ali srce ga je vuklo kući, u njegovu domovinu.

Teško se nosio i s nedostatkom minuta na terenu. Nije se uspio probiti u prvoj momčadi u škotskom klubu, a kako je sam priznao, tu je najveći trag ostavila utakmica protiv Barcelone i njezinih zvijezda, protiv kojih nije dobio priliku na terenu iako je silno želio svima pokazati talent o kojem se pričalo.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.