Foto: Duje Klaric / CROPIX/Ilustracija

TREBAJU LI SPLIT I POLICIJA STRAHOVATI? Neki strahuju od osvete Torcide ako slučajno ne ‘padne’ trofej!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Nakon deprimirajućih događaja nakon prvenstvene utakmice Dinama i Hajduka, napose događaja na A1 autocesti, odmah se nametnulo pitanje – kako će izgledati finalna utakmica Kupa u Splitu, Hajduka i Rijeke? S pravom, naravno. Masovno uhićenje navijača, njihovo pritvaranje, reakcije na poteze policije, i pozitivne i negativne, na ovu finalnu utakmicu unaprijed bacaju sjenu opasnosti od potencijalnih nereda…

K tome, u Split dolazi i nekoliko tisuća navijača Rijeke, a grad pod Marjanom je u ekstazi, što zbog očekivanja da bi Hajduk konačno trebao osvojiti trofej, a i zbog nervoze preostalih gorljivih navijača koji su na slobodi. U ovoj priči valja računati i na nervozu i strogost policije koja će osiguravati utakmicu, kao i vrijeme prije i poslije nje.

Zaista nije ugodna situacija, zar ne? Međutim, nekakvo pravilo, iskustvo i antropološka povijest pokazuje da se veliki neredi u pravilu događaju kada se najmanje očekuju. Eto, tko bi očekivao da će nakon jedne posve nebitne utakmice Dinama i Hajduka u zadnjem kolu prvenstva koje je otprije odlučeno – izbiti takvi neredi? A upravo su se tu i dogodili šokiravši sve nas, cijelu javnost.

Policija će ozbiljno shvatiti poruku

Jedno je sigurno, policijske snage posao će shvatiti ozbiljnije nego ikada. Zacijelo ne samo što se tiče strogoće, nego i preventive. Kako će to primiti tridesetak tisuća posjetitelja ostaje nam za vidjeti. Za nadati se da še svi osjećati odgovornost i namjeru da sve prođe u redu.

Split, Hajduk, njegovi navijači uistinu ultimativno žele trijumf, osvajanje Kupa, pa se ipak otvara opasnost što bi se moglo dogoditi ako se to ne dogodi? Pa, niti je Rijeka mačji kašalj niti je Hajduk toliko svemoćan da je stopostotni favorit. Pitanje jest je li uopće i blagi favorit, pa to je finale, samo jedna utakmica… Sve je moguće.

Foto: Josko Ponos / CROPIX/Ilustracija

Dakle, dvoboj Rijeke i Hajduka nije samo utakmica visokog, najvišeg rizika, ona je ispit za sve nas, za cijelo društvo, od obične poblike, najžešćih navijača, do policije i organizatora, a to je Hrvatski nogometni savez.

Još jedan, ne daj Bože, izgred bio bi bjelodani dokaz da kao društvena cjelina nismo spremni na normalan, uobičajen, miran život. Ili suživot, svejedno. Bila bi to pljuska svim građanima ove zemlje koji žele raditi, podizati djecu u miru, napredovati i uživati u miru. Ako bi se i na ovoj utakmici, unatoč svih predostrožnosti, dogodio nekakav sramni izgred, bio bi to krunski dokaz eskalirajućih devijacija u zemlji u kojoj želimo živjeti živote bez nasilja.




Foto: Vojko Basic / CROPIX

Ako ćemo zbog nogometa gubiti glave, skrivati se u podrume, imati pune zatvore, onda je bolje da zatvorimo dućan. Neka to bude metafora za ono što bi slijedilo. Ako kao društvo, država, neka organizirana kulturna cjelina ne možemo prirediti običan događaj bez jamstva za sigurnost posjetitelja, ili čak običnih prolaznika, onda ne da nemamo državu, nemamo ni sebe, a budućnost naše djece je poražavajuća.

Zato je utakmica Rijeka i Hajduka ispit za sve nas! Vidjet ćemo gdje živimo i imamo li uopće perspeketive i budućnosti.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.