Photo: Marko Lukunic/PIXSELL/Slavko Midzor/PIXSELL/Igor Kralj/PIXSELL

TRANSFER SAMMIRA U DINAMO JE SAMO PARAVAN! U pozadini se odigrava prava ‘pljačka’

Autor: Bruno Herljević

Dinamo je uzeo duplu krunu, potpuno zasluženo, nakon turbulentne sezone i višestruke smjene trenera, a sada se Uprava kluba i savjetnik Zdravko Mamić mogu u potpunosti posvetiti onome što ih vjerojatno najviše uzbuđuje. Dakako, riječ je o prijelaznom roku, najdinamičnijem dijelu sezone u kojem Dinamo osigurava budžet za sljedeću sezonu ili tek pola sezone, ovisi o ciframa i ono najvažnije izvlači se iz ralja dugova.

Izlaznih transfera već ima na pretek, Sosa je već otišao u Stuttgart za osam milijuna eura, za sličnu cifru ide i Ćorić u Romu, a spominje se odlazak Soudanija za tri milijuna, kao i Benkovića za 20-ak milijuna eura u Inter.

Dakle, kadar će se itekako osiromašiti, a novi trener Nenad Bjelica ima imperativ osigurati Ligu prvaka ili najmanje Europsku ligu, ali ako ne želi dobiti otkaz na zimu kada se Dinamo obično oprašta od Europske lige, onda bi ‘zicer’ bio Liga prvaka, koja trenerima obično kupuje nešto dulji angažman. No, korak po korak, Bjelica tek mora preživjeti ljeto.

Je li Bjelica svjestan gdje je došao? Pitali smo to nedavno, a odgovor ćemo dobiti možda već do rujna, a tko zna možda i ranije. Naime, Bjelica će se uskoro morati suočiti s jednim od najvećih problema svih trenera Dinama. To su dakako, nametnuta pojačanja. Katkada su Uprava i sportski direktor znali pogoditi, ali nerijetko su pojačanja koja dovode teški promašaji. Trebao bi nam cijeli novi članak da pobrojimo sve propale slučajeve i one koji su morali igrati jer su skupo plaćeni ili imaju visoka primanja.

Bjelici sada stiže upravo jedan takav ‘slučaj’. Naime, u Dinamo bi se trebao vratiti Sammir! Nedavno je u jednom intervjuu rekao da bi se volio vratiti u Dinamo (niti godinu dana nakon što je otišao), a sada se već pojavila priča u kojoj Sammir po treći put potpisuje za klub s Maksimira. Našalit ćemo se malo i reći da se Sammir više puta vraćao i odlazio iz Dinama nego što je Rodney Trotter, iz kultne serije ‘Mućke’, raskidao partnerstvo s bratom Delboyem pa mu se onda vraćao.

Gdje je tu u priči Sammir?

Osječanin Bjelica rekao je da želi agresivan, atraktivan i vrlo rastrčan Dinamo, dakle Dinamo koji vodi igru i kontrolira ishod utakmice i ima dobru organizaciju u svojim redovima. Kako bi dobio tako nešto treba mu nekoliko vrlo probranih i pomno skautiranih pojačanja.




Gdje je tu u priči Sammir? Treba li Dinamu Sammir uopće? Bivši hrvatski reprezentativac nije tako star za Prvu HNL, ali je već dugo izvan nekog ozbiljnog nogometa. Posljednje jake utakmice igrao je 2015. godine u Getafeu. Potom je ‘igrao’ u Kini, pa se vratio u Dinamo lani i to je završilo teškim debaklom jer se nije slagao s Petevim koji ga nikako nije uspio dotjerati u formu pola godine, dakle, nije pružio baš dobre partine. Zatim se vratio u Kinu gdje je imao problema s isplatom plaće, pa se odlučio još jednom vratiti u Dinamo.

Otkako je prošlog ljeta napustio Dinamo zapravo nije igrao ništa ozbiljnije i kada bi sada došao u Dinamo trebali bi mu mjeseci da se prilagodi i eventualno uđe u neku formu, s kojom je znao imati velikih problema i kada je bio u top-formi.

Bjelici sada slijedi težak proces stvaranja konkurentne momčadi za Europu, jer su sada miljama daleko od toga, a Sammir bi u toj priči bio uteg. Oduzeo bi jamačno ogroman dio budžeta za plaće, oduzeo bi možda i nečije mjesto u momčadi, pogotovo ako bi netko iz vrha kluba inzistirao da se Sammira koristi, a Bjelica bi morao smišljati načine kako ga utilizirati, što je vrlo teško ako kani modernizirati i ‘mehanizirati’ igru Dinama.




Bjelica na raspolaganju ima Gojaka, Moru, Olma, a može čak spustiti i Gavranovića, na poziciju polušpice, što će mu uopće Sammir? Ono što je još važnije, Dinamo je navodno uzima jednog od najvećih talenata domaćeg nogometa, Lovru Majera, koji je po vokaciji polušpica i Bjelica bi trebao graditi igru oko njega. Opet pitamo, kako se tu uklapa Sammir?

Transfer Sammira samo paravan?

Nešto je tu ipak neobično. Mediji su preokupljeni trećim dolaskom Sammira, a kako i ne bi bili?! Nismo uspjeli naći niti jedan dobar razlog zbog kojeg bi se Brazilac trebao vratiti u Dinamo, ali možda to nije ni poanta svega. Naime, spomenuli smo dolazak Lovre Majera iz Lokomotive. Upućenima u domaću transfer-sferu jasno je kako je Majer trenutno možda i najtalentiraniji mladi igrač Hrvatske te da ga potražuju velikani poput Manchester Cityja, o čemu pišu engleski mediji.

Elem, kada bi primjerice taj City došao po Majera transfer bi jamačno bio veći od desetak milijuna eura, jer danas je grijeh prodati talenta za manje do 10 milijuna eura. Eto, Mbappe se prodao za 180 milijuna eura, a nije bio ni punoljetan. No, Majer nije Mbappe, ali je riječ o izrazito talentiranom veznjaku koji je u Lokomotivi pokazao dovoljno da ga potražuje čak i veliki City.

Ipak, postoji problem s Majerom i Lokomotivom. Lovro je igrač Lokomotive, dakle nije poslan na posudbu iz Dinama, a opet nekako je plan da svatko tko valja prvo ode iz Lokomotive ode u Dinamo i onda se odmah ili nakon pola sezone transferira negdje u ‘ligu pet’. Obrazac već postoji.

Lokomotiva se nedavno odlučila malo emancipirati, svladali su dva puta Dinamo u istom proljeću i to su ih pregazili. Predsjednik im se hvalio da nisu filijala i da njihovo vrijeme sada dolazi. Imaju sjajnog mladog trenera Tomića, imaju neki vic u igri, konkretna su momčad i rastu. Ipak, jasno je svima da Majer neće ostvariti transfer iz Lokomotive u neki veći klub, ma koliko se oni trudili biti samostalni i neovisni.

Majer će na ovaj ili onaj način, u nekom povoljnom i jeftinom aranžmanu završiti u Dinamu. ‘Pljačka’ je to na neki način jer Lokosi su mogli dobiti možda desetak ili više milijuna eura za Majera, a ovako će dobiti neku siću od Dinama i možda još pokojeg igrača koji Modrima za sada ne treba. No, treba na neki način biti fer. Svih ovih godina s Maksimira na Kajzericu i obratno, otišlo je oko 200 igrača, a da nije Lokomotiva bi vjerojatno odavno igrala Drugu HNL. Možda je zapravo i fer da Dinamo ima pravo uzeti igrača Lokomotive prije nekog Manchester Cityja, možda je fer, a možda je i pljačka… Teško je više išta u tom pomalo incestuoznom odnosu zaključiti.

Bilo kako bilo, dok se cijela navijačka i novinarska klika bavi Sammirom, Dinamo će nekako ispod radara uzeti Majera Lokomotivi i time ih lišiti povijesne zarade, a mladić će vjerojatno već ovoga ljeta ili sljedeće zime biti preprodan, kako to obično biva.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.