Foto: Matija Habljak/PIXSELL

TOLIKO JE JAKA NJEGOVA GLAVA I POSTAO JE IGRAČINA: Dinamo ga mora nagraditi većom plaćom, on je pravi lider

Autor: Andrija Kačić Karlin

Oni koji sve sportaše smatraju ljudima bez duše, sa sklonošću prema materiji ispred metafizike, na priči o Mislavu Oršiću mogu naučiti mnogo. Nije da su oni, mislimo tu na te sumnjičavce, slučajno došli do tih spoznaja. Veliku većinu suvremenih sportaša zanima jedino i samo novac.

No, ima i onih koji su drugačiji. Kao, primjerice, Francesco Totti koji je cijelu karijeru ostao u Romi, iako je imao takvih ponuda koje „živ čovjek ne bi smio odbiti”.

Mi ćemo ispričati sada svježu priču oko Dinamovca Mislava Oršića. Za kojeg se tvrdilo da sigurno odlazi iz Dinama. Engleski Burnley je ozbiljno zagrizao za ovog Dinamovog igrača. I Mislavu Oršiću je zacijelo srce zatitralo kada je shvatio da bi mogao igrati u engleskoj Premier ligi. No, po posla nije bilo ništa. Burnley, istina,jest, nudio deset milijuna eura odštete.

Nije im bilo lako

Ali, ne odjednom, nego u ratama. U Dinamo za to nisu željeli čuti. I odbili su prepredene Engleze. Zacijelo im nije bilo lako reći Oršiću da je posao propao, a mi se nadamo da su mu malo i podebljali ugovor kako bi se osjećao bolje. Nije lako čovjeku koji se priprema za srazove s Liverpooolom, Cityjem ili Arsenalom reći – sad ostaješ doma i pripremi se za Rijeku.

Mnogi igrači nakon takvih razočaravajućih raspleta padnu u depresiju i jednostavno nestanu. No, Oršić nije takav tip. Njegov nogometni razvoj išao je zaobilaznim putevima i Dinamo jest sigurno najveći klub u kojem je igrao.

Kako je to nedavno i rekao: „Nema većeg kluba od Dinama”!

Nakon mučenja u zaprešićkom Interu, Rijeci, po Južnoj Koreji i Kini došao je u Dinamo s molbom – „Samo ga pogledajte”. Nitko nije vjerovao da se radi o rasnom igraču. „Ta, gdje je bio dosad”?. Govorili su posprdno navijači…




Vjerojatno ni na koncu sam Oršić više nije vjerovao da će napraviti ozbiljniju karijeru u Europi. Niti da će se vratiti u Dinamo. Ipak, nije očajavao i u Aziji je ubrzo postao hit-igrač. Zabijao je kako je htio. Lijevom, desnom, iz slobodnjaka… U Južnoj Koreji su bili opčinjeni hrvatskom senzacijom.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

„Ma on vam je u Koreji ostavio takav dojam da se može tamo vratiti kad god poželi, može doći u bilo koji klub. Kad je došao u Koreju shvatio je da će postati igrač tek ako popravi ‘fiziku’ i na tome je jako individualno radio i to je došlo na naplatu”, pričao nam njegov nekadašnji suigrač Vedran Jugović, bivši nogometaš Osijeka i Rijeke.

Ipak, je osvanuo u Dinamu, a prvi gol je dao u kvalifikacijama za Europsku ligu Hapoelu. Rekao je tada:




„Kad sam imao 13-14 godina, dolazio sam u Maksimir kao navijač. Gledao sam Luku Modrića sa sjevera ili istoka i sanjao sam da jednog dana igram za svoj Dinamo i zabijam gol. Eto, san mi se ostvario”!

I to mnogo govori o psihološkom profilu Mislava Oršića, čovjeka razarajućeg udarca, nepredvidivog driblinga, nesebičnog u asistencijama, stopostotnog u realizaciji. Dinamo godinama nije imao takvog igrača i njegov ostanak je najveće pojačanje. Takvog igrača na europskom tržištu zaista ne možete naći.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Ova njegova fantastična utakmica protiv Rijeke, koju je odigrao kao u transu, makar je imao sva prava da bude odsutan, neraspoložen, nespokojan i bezvoljan, dovoljno svjedoči kakvog igrača i čovjeka ima Dinamo u svojim redovima. Takvog Oršića treba i izbornik Zlatko Dalić i hrvatska reprezentcija. Čak smo pomalo dojma da je u reprezentaciji malo zanemaren, ili zaista nema sreće to što na njegovoj poziciji igra uvijek strašan Ivan Perišić.

A u Dinamu nisu pogriješili. Nastavi li Oršić i dalje ovako dobro igrati biti će još unosnijih ponuda, veće zarade. Osigura li Dinamo naslov baš zbog Oršićevih majstorija javiti će se kud i kamo veći klub od Burnleya koji se neće prema Dinamu ponijeti kao prema provincijskoj družini, nego ka oprema klubu koji je Europi dao plejadu najvećih igrača, poput Modrića, Mandžukića, Brozovića…

Eto, toliko je jaka glava Mislava Oršića. Kao i ljubav prema Dinama. Danas neki drugi klinci njega gledaju sa sjevera i maštaju da bi jednog dana mogli biti kao Oršić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.