Photo by Andy Astfalck/Getty Images

TKO JE DEJAN VELJKOVIĆ? Priča o tajanstvenom i moćnom Srbinu koji je s Lekom osumnjičen u aferi s namještanjem

Autor: Bruno Herljević

Bivši hrvatski nogometaš, a sada trener belgijskog prvoligaša Club Brugge Ivan leko priveden je u u utorak navečer u Belgiji zbog upletenosti u namještanje utakmica. Proveo je noć u pritvoru i bio je na maratonskom ispitivanju, a Leki su pretresli dom i ured u klubu. Leko je, prema tvrdnjama,

“Svi koji su u utorak i srijedu svjedočili, uhićeni su i nisu svojevoljno došli svjedočiti”, izjavilo je državno tužiteljstvo, javljaju belgijski mediji. Dakle, Leko je ipak osumnjičen, ali njegov odvjednik tvrdi da će sve biti u redu.

“S obzirom na njegovo svjedočenje i njegove današnje izjave, mogu vam reći da je saslušanje prošlo briljantno. Sada sve izgleda bolje i poručujem svima u klubu i svim navijačima: Leko se uskoro vraća”, rekao je odvjetnik Walter Van Steenbrugge.

Pitaju se mnogi zašto je Ivan Leko uopće završio na policiji kao osumnjičeni u aferi s namještanjem i pranjem novca, nazvanoj operacija ‘Čiste ruke’?

Tko je Dejan Veljković?

Belgijski mediji pišu kako je to zbog bliske suradnje i prijateljevanja s poznatim nogometnim agentom Dejanom Veljkovićem, takozvanim kraljem transfera u Belgiji. A tko je onda taj moćnui i tajanstveni Dejan Veljković?

Pojednostavljeno, Veljković zajedno s Mogijem Bayatom, najmoćnijim nogometnim agentom u toj zemlji, drži gotovo monopol u Belgiji kada su u pitanju transferi i ništa se, navodno, ne obavlja bez njihova odobrenja. Navodno se njih dvojica baš i ne vole jer ipak su konkurenti, a za Veljkovića belgijski HLN piše kako niti jedan igrač “čije prezime završava na -ić, ne može u Belgiju osim preko njega”.




Priča o Veljkoviću ide ovako. Čovjek je ranije devedesetih godina bio relativno neprimijećen kao nogometaš, ali nakon okončanja karijere rapidno se počeo probijati u svijetu nogometnih agenata u Belgiji. Bio je odlična spona jer tada su brojni igrači s područja bivše Jugoslavije gradili karijeru u Belgiji, a tu je Veljković vidio svoju priliku. Prema tvrdnjama HLN-a, Veljković nije bio tek takav agent, on je zapravio bio prijatelj s većinom svojih klijenata i nerijetko im je pomagao na razne načine, baš kao što se sada piše da je bio blizak prijatelj s Lekom.

 

Modus operandi

Veljković je također okrestrirao i migracije Ivana Leke po Belgij. Leko je u Belgiju stigao iz Hajduka 2005. godine, a Dejan Veljković ga dovodi u Lokeren, u kojemu završava igračku karijeru 2014. godine. Iste godine, također uz pomoć Veljkovića, dobiva posao prvog trenera u Leuvenu, kasnije u Sint-Truidenu, a od 2017. godine preuzima Club Brugge. Belgijski mediji tvrde kako je Veljković kroz godine uspostavio zanimljiv ‘modus operandi’. U klubove je postavljao svoje trenere, Belgijanci navode samo neke, Besnika Hasija, Ivana Leke, Petera Maesa i Georgesa Lekeensa, kao Veljkovićeve ljude od povjerenja. I  onda bi preko njih, nakon ustoličenja, obavljao transfere.

Veljković nije ‘stina riba’ koja operira samo po Belgiji. Posredovao je nekim većim transferima u Italiji. U Lazio je doveo Sergeja Milinković-Savića iz Genka, Jordana Lukakua i Adama Marušića također. Operirao je i po Rusiji gdje je iz Anderlechta u Spartak doveo Hannija i Boussoufu u Anzi, potom Joaa Carlosa iz Genta u Anzi i Legeara iz Anderlechta u Terek. A bio je i ogroman čimbenik pri dovošenju Milana Jovanovića iz Liverpoola u Anderlecht 2011. godine.

Belgijski HLN tvrdi kako je Veljković toliko moćan da je 2016. godine urgirao kod izbornika Srbije, Slavoljuba Muslina, da ovaj pozove u reprezentaciju Ivana Obradovića koji gotovo da i nije igrao u Anderlechtu. Kako? Belgijanci tvrde da je i Slavoljub Muslin njegov klijent.

Zašto je Leko osumnjičen?

Kada se u obzir uzme ovaj obrazac koji Veljković koristi, postaje potpuno jasno zašto je Leko priveden na razgovor. Inače, Veljković je sudjelovao u transferima Karla Letice, Ivana Tomečaka i Mateja Mitrovića u Club Brugge, ali prema informacijama koje dolaze iz Belgije, ti su transferi potpuno čisti.

Zanimljivo je, a opet i poražavajuće, kako je čak osam od 16 klubova iz Jupiler lige pod sumnjom za namještanje utakmica, odnosno za pranje novca. Tu su Anderlecht, Genk, Brugge, Standard, Gentm, Oostende, Kortrijk i Lokeren, većinom sve klubovi s kojima surađuje i Veljković.

Prema napisima nizozemskih i belgijskih medija, Veljkovića se sumjiči da je utjecao na suce i tako namještao utakmice, a spominju se i sumnjive transakcije pri obavljanu transfera.

Podsjećamo, istraga je pokrenuta krajem 2017. nakon izvješća Jedinice za sportske prijevare. Njom su obuhvaćene sumnjive financijske transakcije unutar prve belgijske lige, a tijekom istrage su se pojavile naznake na namještanje rezultata utakmica iz sezone 2017./2018.

Racije, konkretno njih 44 kako piše list “L’Echo” su provedene u klubovima Anderlechtu, Club de Bruggesu, Standardu i Antwerpu. Racije su provedene kod vodećih ljudi iz tih klubova, kod agenata igrača, kod sudaca, kod jednog odvjetnika, u računovodstvenom uredu, kod jednog trenera, kod nekoliko novinara i kod još nekolicine mogućih suučesnika.

Osim toga, racije u vezi s ovim slučajem provedene su i u inozemstvu – u Francuskoj, Luksembugu, na Cipru, u Crnoj Gori, Srbiji i u Makedoniji. Samo u Beogradu i Nišu zaplijenjeno je 800.000 eura.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.