Težak ždrijeb – Vatreni u skupini A sa Srbijom i Makedonijom

Autor: hina

Ždrijeb kvalifikacija za SP 2104. u Brazilu nije bio naklonjen hrvatskoj reprezentaciji. Kockasti će put na Svjetsko prvenstvo tražiti preko Srbije, Makedonije, Škotske, Belgije i Walesa.

Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. u Brazilu u skupini A, u kojoj su još reprezentacije Srbije, Belgije, Škotske, Makedonije i Walesa, odlučio je ždrijeb u Rio de Janeiru.

Samo pobjednik skupine ide izravno na SP, a iz ukupno devet skupina osam najboljih drugoplasiranih ulaze u novi ždrijeb četiri para, čiji će pobjednici također osigurati vizu za Brazil.

Ždrijeb europskih skupina u Rio de Janeiru, koji umalo nije održan jer je oluja pogodila gradsku marinu i skoro odnio krov, hrvatski nogometaši su kao nositelji dobili tešku skupinu u kojoj praktički nema autsajdera. Iz druge jakosne skupine Hrvatska je dobila jaku Srbiju, Belgija i Škotska su respektabilne europske selekcije, Makedonija uvijek neugodna, dok Wales zasigurno ne spada u kategoriju San Marina ili Andore.

Sa Srbijom imamo neugodna iskustva jer smo s tom reprezentacijiom bili u skupini kvalifikacija za EURO 2000 i tada Hrvatska nije prošla dalje. U Beogradu je bilo 0:0, a u odlučnoj utakmici u Zagrebu nedovoljnih 2:2. U tim kvalifikacijama Hrvatska je za protivnika imala i Makedoniju, s kojom su igrači tadašnjeg izbornika Ćire Blaževića odigrali samo 1:1 u Skopju. Makedonija je porazila Hrvatsku s 2:0 u kvalifikacijama za prošli EURO u Austriji i Švicarskoj, ali su tada izabranici Slavena Bilića uspješno prošli skupinu.

I s Belgijom i Škotskom je Hrvatska igrala u kvalifikacijama, Belgiju smo pobijedili s 1:0 u kvalifikacijama za SP 2002., te s 4:0 u kvalifikacijama za EURO 2004, a u kvalifikacijama SP 2002 smo u skupini imali i Škotsku, s kojom je Hrvatska odigrala 0:0 i 1:1.

S Walesom Hrvatska dosad nikad nije odigrala službenu utakmicu u kvalifikacijama.

Inače, u europskim kvalifikacijama će se za 13 mjesta boriti 53 reprezentacije, a najlakšu skupinu je izvukla BiH koja će igrati s Liechtensteinom, Latvijom, Litvom, Slovačkom i Grčkom. U skupini B će veliku borbu za prvo mjesto voditi Češka, Danska i Italija, u skupini C Irska, Švedska i Njemačka, a u skupini D Turska i Nizozemska. Slovenija je izvučena u skupini E s Islandom, Ciprom, Albanijom, Švicarskom i Norveškom, u skupini F svrstani su Izrael, Rusija i Portugal, a Crna Gora opet igra s Englezima u skupini u kojoj su još jaka Poljska i Ukrajina, domaćini EURA 2012.




Posebna poslastica bit će obračun svjetskih prvaka Španjolaca i Francuza u skupini I.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.