FOTO: talkSPORT

TEHNOLOGIJA I ČOVJEK: Ako je riječ o VAR-anju onda – Stop the VAR in Croatia!

Autor:

Vrhunska tehnologija opet, i uvijek će, ovisiti o ljudskom faktoru. Napose je tako i s videotehnologijom u nogometu (VAR) koja se tako već mnogima zamjerila, Dinamu, pa i hrvatskoj reprezentaciji u finalu lanjske smotre. Jer, unatoč suvremenim pomagalima, kamerama iz svih kutova, opet odluku donosi čovjek. Ili taj isti čovjek, a ovdje je riječ o nogometnom sucu, odluku uopće ne donosi.

Zato se pristalice Dinama, trener i navijači imaju pravo ljutiti na Nijemca Felixa Brycka. Koji je u dvojbenim situacijama koje su Dinamu trebale biti na korist izbjegavao odluku, a za Šahtar je s odlukom pohitao. Išao je provjeriti događaj koji je sudio. Priznao svoju pogrešku, vidio neki drugi događaj i presudio.

Kada su rušeni u kaznenom prostoru Petković i Ademi pravio se nezainteresiran, a to su bile situacije koje su kod svakog objektivnog suca morale biti provjerene. I to baš videotehnologijom. No, nije odlučila tu tehnika već čovjek. Spomenuti Nijemac

Dakle, ovdje je riječ o čistom ljudskom faktoru, odluci, prosudbi. Riječ je, rekli bi pravni stručnjaci o „selektivnom korištenju pravde”.

Ponovimo, sudac je prvo dosudio kazneni udarac zbog nepostojećeg prekršaja nad Taisonom, ali je potom, nakon pregleda snimke, dosudio jedanaesterac zbog prekršaja nad ukrajinskom golmanom koji je došao pred Dinamova vrata.

I dobro, spasio se, jer je već dosudio jedanaesterac zbog krivog događaja. Ali, zašto se ‘pravio mutav’ kod istih situacija na drugoj strani, to je taj ljudski faktor koji inkriminira i vrhunsku videotehnologiju.

Jednostavno je, kad čovjek odlučuje tehnologija gubi na bitnosti.

Inače, misao vodilja za VAR tehnologiju i za videoocijenjivanja odluka pomoćnih sudaca jest ta što manje miješanja u igru uz što veći pozitivan učinak. Cilj VAR-a jest zaustaviti jasne i očite pogreške te skrenuti pozornost na važne situacije koje je sudac propustio. VAR tehnologija namijenjena je da se koristi isključivo u trenucima koji mogu promijeniti utakmicu, a to su golovi, kazneni udarci, dosuđeni crveni kartoni ili neprimijećeni incidenti za crvene kartone te situacije zamjene identiteta.

Lijepo sročeno u uredima Fife i Uefe, no već je previše događaja koji su se tumačili selektivno.

“VAR je za mene nepotreban. Ne znam što mogu dosuditi, a što ne mogu. Radije neka sudac pogriješi i to je ljudski faktor. Igrao se nogomet već 100 godina bez VAR-a pa možda i dalje”, veli nakon svega Dinamov trener Nenad Bjelica.

I u našem nogometnom prvenstvu bi trebao uskoro zaživjeti VAR. Kakvih li će tek tada biti cirkusa s primjenom, ljudskim faktorom i interesima. Ako glavni sudac ne zatraži VAR za dvojbenu situaciju, sve pada u vodu.

Uvođenje VAR tehnologije dio je strateškog programa Hrvatskoga nogometnog saveza za razdoblje između 2018. i 2022. godine. Prvi razgovori o uvođenju VAR tehnologije obavljeni su u proljeću 2018. godine te su nakon toga uslijedili potrebni koraci i priprema plana projekta kako bi se dobila financijska sredstva iz Fifinog programa.

Sve to krasno zvuči, no sada smo spoznali i gorku istinu. Nema te tehnike i tehnologije koju ljudski čimbenik ne može promijeniti. To je ta vječna borba bravara i lopova.

Koju god bravu domisle bravari, lopovi je provale. I tako unedogled. Isto je i s nogometnim sucima koji su u prilici koristiti ili zaobići tehnologiju. Netko mora biti oštećen!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.