Svi se snebivamo a nitko ne reagira

Autor: Ante Junaković

Ako društvo, a mislimo tu i na pravne službe našeg društva, pa i politiku koja je nepobitno vezana uz društveni život svake zemlje, nema načina zaustaviti takvog tipa kakav je Zdravko Mamić – priča je gotova.

Odlazak Vahida Halilhodžića iz Dinama, pod još nerazjašnjenim okolnostima, sramota je za sve koji se uopće kreću u hrvatskom nogometu. Možemo mi voljeti Halilhodžića ili ne, čovjek koji je na ovakav način otjeran iz kluba zaslužuje otići i iz tog kluba i nogometa u kojem taj klub djeluje. Ne okrenuti se za sobom i misliti sve najgore!

Kada smo napisali – nerazjašnjene okolnosti – jasno je na što mislimo. Je li se u svlačionici tijekom poluvremena dvoboja protiv Intera (1-0 za Dinamo) uopće dogodio fizički obračun? Zapravo, je li Mamić šakom u glavu ispratio Halilhodžića iz kluba?

Verzija ima, no da se nešto dogodilo i to u gadnom obliku potvrđuje šutnja komppletne momčadi Dinama. Igrači pred novinarima šute kao mumije, a ipak se izlanu pred prijateljima i djevojkama.

Mladi su, teško im je držati jezik za zubima i tako se saznalo. Nije incident u svlačionici aktualnog hrvatskog prvaka stao na verbalnom vrijeđanju Mamića i Halilhodžićevom inzistiranju da napusti svlačionicu, bilo je i te kakvog naguravanja i psovanja, a kakvi su udarci pali i to ćemo saznati. Nema te gluposti koju svlačionica prije ili kasnije nije ispričala!

Da se nešto gadno, ali doista jako gadno dogodilo, potvrđuje i zatišje nakon bure (obično zatišje dođe prije bure). Dan nakon kravala u Dinamovoj svlačionici nitko se nije oglasio. Pa ni sam Halilhodžić koji je to obećao novinarima, a ni Mamić koji i inače teško drži jezik za zubima.

Halilhodžić niti ne želi vidjeti zagrebačke novinare, saznajemo da priprema priopćenje, a Zdravko Mamić već će naći način za nove eskapade. Kao da ih doista i želimo.




I sve ovo što smo dosad trpjeli od Zdravka Mamića nije ništa što je izgleda morao pretrpjeti Vahid Halilhodžić. Koji, osim što ga je morao slušati, morao je i doživjeti u situaciju da čuva živu glavu od pobješnjelog izvršnog predsjednika kluba. Ajde, barem novinare Zdravko još ne mlati…

Personifikacija kluba koji se gadi i vlastitim navijačima

Mamić je postao tako personifikacija kluba koji je smijurija već godinama, unatoč sjajnim transferima koji se zbivaju. Kluba koji se gadi i vlastitim navijačima, kluba što je sam sebi dostatan, kao što je i gazda tog kluba dovoljan sam sebi.




Nije Halilhodžić prva žrtva, što se trenera tiče, pa Mamić je već 16 puta promijenio trenera u ovih desetak godina, a bilo ih je sveukupno 13. Nitko nikad nije Mamiću dobar, pa se jednostavno moramo upitati. Zašto sam Zdravko Mamić ne sjedne na klupu. I neka se zauvijek protjera ako tamo bude imao iste probleme kao njegovi prethodnici.

Ali ne, Mamiću su potrebni ljudi nad kojima se može iživljavati davajući sam sebi veliku važnost u upravljanju klubom, kojeg uzgred budi rečeno, nije platio ni kune. Da je Dinamo privatiziran i da je Mamić platio vlasništvo kluba na realan način, pa da sa svojim novcima plaća i trenere i igrače, onda ne bi tako divljao. Iz prozaičnog razloga, znao bi da mu njegovo divljanje izbija novce iz džepa, prazni tribine, smanjuje gledatelje na tribinama, oduzima sponzore. Ovako, Mamić radi što ga je volja, svi se snebivamo, a nitko ne reagira.

Teško je pitanje i za nas novinare, pitanje koje jasno i nas same dotiče – Koliko smo mi krivci što Mamić dobiva na prostoru? U medijima, dakle javnosti?

Ehhh, krivci smo samo toliko koliko nas savjest uči da prenosimo istinito što, tko i kako kaže. Priznajemo, nismo navikli na takav slučaj kao što je Mamić u ovih desetak godina, to je naš dio krivice.

Opet, nismo toliki krivci. Jer ako društvo, a mislimo tu i na pravne službe našeg društva, pa i politiku koja je nepobitno vezana uz društveni život svake zemlje, nema načina zaustaviti takvog tipa – priča je gotova.

Onda nam je i jasno zašto nam je tako kako nam već je!

Autor:Ante Junaković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.