Photo: Igor Kralj/PIXSELL

SRBI, SLOVENCI I BOSANCI RASPISALI SE O HRVATSKOM SREBRU! Nećete vjerovati što sve pišu o Vatrenima

Autor: HINA/B.H.

Hrvatska nogometna reprezentacija osvojila je srebro na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Povijesni je to uspjeh za hrvatski nogomet, a itekako je bio praćen u susjednim državama, posebice u Srbiji, Sloveniji i BiH. Evo što sve pišu tamošnji mediji.

Srpski mediji o srebru Vatrenih

“Francuzi novi vladari Planete – senzacionalno finale Mundijala: Trikolori slomili odlične Hrvate u ludom meču!”, piše portal lista Kurir.

Večernje novosti konstatiraju kako “vatreni” nisu mogli nadmašiti sami sebe: “Hrvatska nije napravila senzaciju – Francuska je prvak svijeta!”

Blic ocjenjuje da je odigrano “povijesno finale Mundijala”, uz naslov “Francuska prvak svijeta, hrabra Hrvatska pala u borbi za titulu!”.

Ocjenjujući tijek utakmice beogradski mediji manje-više izravno navode kako konačan rezultat nije i stvarna slika i omjer snaga u finalnoj utakmici.

“Tužan kraj hrvatskog sna – Francuska je prvak svijeta!”, ocjenjuje portal B92, navodeći da je “Hrvatska bila bolji rival tijekom većeg dijela susreta”, ali su “Francuzi, za razliku od rivala, iskoristili svoje šanse i uz malo sreće pobijedili u najvećoj utakmici u svijetu nogometa”.




“Na kraju, ‘Galski pijetlovi’ su bolje iskoristili svoje šanse i, uz dozu sreće, u svom trećem finalu svjetskih prvenstava stigli do druge titule, prve poslije točno dva desetljeća”, ocjenjuju beogradski mediji.

Mađu ostalim B92 navodi kako su “Vatreni stali na korak do sna, ali su uspjeli napraviti novi najbolji rezultat u povijesti”, nadmašivši broncu s Mundijala u Francuskoj ’98, kada su ih upravo domaćini zaustavili u polufinalu” pa su potom osvojili broncu.

“Jedno je bilo pobijediti Australiju (2:1), Peru (1:0), pa i načetu Argentinu (4:3), jedno je rastužiti u nokaut fazi Urugvaj (2:0) i razigranu Belgiju (1:0), a nešto sasvim drugo je bilo igrati s ekipom izbornika Zlatka Dalića”, ocjenjuje Blic.




Portal tog lista ukazuje kako je do 52. minute Francuska imala “samo jedan šut u okvir gola, a vodila je sa 2:1”, dok su “Vatreni igrali kao u transu, ne mareći mnogo što su rivali poveli autogolom (Mandžukića u 18. minuti)”.

Radio-televizija Srbije (RTS) navodi kako su “trikolori”, uz puno sreće u prvom poluvremenu, u Moskvi ponovili podvig iz 1998. godine, jer se Francuska “poslije 20 godina ponovno popela na krov svijeta u jednoj veoma zanimljivoj i specifičnoj utakmici”.

Srbijanski javni RTV servis naglašava kako je Hrvatska samim plasmanom u finale “ostvarila najveći uspjeh u povijesti”.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uputio je večeras čestitke šefovima država i vlada, osvajača zlatnog, srebrnog i brončanog odličja na Mundijalu – francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i belgijskom premijeru Charlesu Michelu.

“Osvajanje Mundijala predstavlja najveći uspjeh svake nogometne reprezentacije, a vaša je, svojom igrom i požrtvovnošću, pokazala da je ove godine najbolja. Francuskim reprezentativcima želim mnogo uspjeha i na idućim takmičenjima“, poručio je Vučić u poruci francuskom predsjedniku.

Vučić je uputio čestitku predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović za vicešampionsku titulu hrvatskog tima na Svjetskom prvenstvu u Moskvi, a čestitke iz ureda srbijanskog šefa države upućene su i belgijskom kralju Philipu te premijeru Charlesu Michelu za osvajanje brončane medalje.

Slovenski mediji o Vatrenima

Iako je Francuska u uzbudljivom finalu osvojila svjetski naslov te u drugom poluvremenu “razbila hrvatske snove”, Hrvatska je opet pokazala da je nogometna sila, a Luka Modrić proglašen je za najboljeg igrača turnira, navode u nedjelju slovenski mediji, posebno ističući sportsko ponašanje naših reprezentativaca i izbornika Zlatka Dalića, koji su čestitali Francuzima na drugom osvojenom svjetskom prvenstvu.

“Francuzi su nakon 20 godina po drugi put postali svjetski prvaci, razbivši hrvatske snove u drugom poluvremenu. No, za igrača turnira izabran je hrvatski kapetan Luka Modrić, sportske čestitke osim Francuza svakako su zaslužili i Hrvati. U finalu su pokazali da njihova ekipa osim znanja ima i veliko srce, a unatoč porazu napisali su do sada najljepše poglavlje hrvatskog sporta”, piše nakon utakmice ljubljanski list “Dnevnik”, a slično ocjenu finalne utakmice ocjenjuje i specijalizirani nogometni portal Nogomania te ističe dobru igru hrvatskih aseva sve do finala ali i u zadnjoj utakmici.
Odličnu igru hrvatske izabrane vrste i oduševljeno navijanje tijekom turnira Hrvata u Hrvatskoj, susjednim državama i u svijetu ističu svi slovenski mediji koji dodaju da je za Hrvatsku navijalo i mnogo slovenskih ljubitelja nogometa.
“Hrvatski se navijači u porazu tješe time da se Hrvatska iskazala kao nogometna sila koja je do finalne utakmice savladala jake i zahtjevne”, navodi Slovenska tiskovna agencija STA, te ističe da su hrvatski navijači u Moskvi titulu vicešampiona proslavili dostojnim navijanjem, ali i bakljama te da poraz neće previše pokvariti slavlje u Hrvatskoj i sutrašnji doček “hrvatskih junaka” po povratku u domovinu.
Prijenosi nogometnog prvenstva u Sloveniji su bili najgledaniji do sada, vjerojatno i zbog velikih pobjeda Hrvatske na putu do finala, a mnogo je poklonika nogometa navijalo za naše reprezentativce.
Nakon finala, internet stranice pune su komentara u kojima se Hrvatskoj čestita zbog uspjeha, iako ima i onih u kojima se mogu naslutiti i negativni, obično politikom kontaminirani, ali dominira pozitivni ton.
Onima koji su o Hrvatskoj i hrvatskoj izabranoj vrsti imali neopravdane zamjerke ili izražavali loše emocije jedan je internetski komentator na portalu Slovenske televizije večeras napisao da se stidi takvih “zluradih” komentatora koji se vesele što su Hrvati u finalu izgubili.
“Čestitam Francuzima na osvojenoj tituli, ali kapa dolje i Hrvatima za drugo osvojeno mjesto jer su ga potpuno zaslužili. A oni koji ne mogu protiv svoje mržnje i nisu susjedima sposobni čestitati, oni su baš jadni…”, napisao je anonimni komentator na forumu RTV Slovenija nakon utakmice.

BiH mediji o uspjehu Hrvatske

Unatoč porazu od Francuske u finalnoj utakmici svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji najbolji nogometaši Hrvatske upisali su se u povijest, ocjena je većine elektroničkih medijima u Bosni i Hercegovini nakon utakmice odigrane u nedjelju.

U većini gradova u Bosni i Hercegovini upriličeno je javno praćenje utakmice Hrvatska-Francuska, a u Sarajevu su meč u kojemu se odlučivalo o tome tko će ponijeti titulu najbolje nogometne reprezentacije svijeta zajednički pratili navijača obje reprezentacije.

U miroljubivom okruženju navijači nogometnih timova dvije države tako su pjevali himne i izvikivali poruke potpore, kako hrvatskim tako i francuskim nogometašima pred ekranima u velikom šatoru podignutom u središtu Sarajeva na Trgu oslobođenja.

Tisuće nogometnih fanoiva okupili su se i na središnjim trgovima gradova poput Mostara, Novog Travnika, Žepča ali i Livna, gdje živi obitelj hrvatskog izbornika Zlatka Dalića.

U tom gradu s ponosom očekuju Dalićev posjet najavljen za 23. srpnja.

Autor:HINA/B.H.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.