Photo: UEFA.com

ŠOKANTNA POBJEDA NA OTVARANJU KVALIFIKACIJA! Vatreni na jedva svladali Azerbajdžan, Krama zabio prekrasan gol!

Autor: Patrik Mršnik

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras od 20.45 sati kreće u kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine. Prvi dvoboj skupine E izabranici Zlatka Dalića igraju protiv Azerbajdžana na zagrebačkom stadionu Maksimir. Tekstualni prijenos dvoboja pratite na Dnevnom.


Kvalifikacije za EURO 2020 – skupina E, 1. kolo

HRVATSKA – AZERBAJDŽAN 2:1

Stadion Maksimir. Gledatelja 23.146

Sudac: Georgi Kabakov (Bugarska)

Strijelci: 0:1 Sheydaev (19′), 1:1 Barišić (44′), 2:1 Kramarić (79′)

Žuti karton: Medvedev (68′)




HRVATSKA (4-3-3): Kalinić – Brekalo, Ćaleta-Car, Vida, Barišić – Modrić, Rakitić, Kovačić (od 73′ Vlašić) – Kramarić, Perišić, Petković (od 69′ Rebić)

AZERBAJDŽAN (4-1-4-1): Agayev – Medvedev, Mammadov, Huseynov, Rahimov – Garayev (od 88′ Dadasov) – Madatov, Eddy, Almeida (od 73′ Makhmudov), Nazarov (od 58′ Abdullayev) – Sheydaev


KRAJ: Pobjeda Hrvatske! Prva tri boda u kvalifikacijama za EURO 2020. su osvojena.




90+2′ Nakon što je publika gromoglasnim aplauzom pozdravila najboljeg nogometaša svijeta u protekloj godini, gosti su izveli korner nakon kojeg Medvedev puca visoko preko gola.

90+1′ Sada po posljednji puta mijenja i Zlatko Dalić. Ući će Milan Badelj, a izaći kapetan Luka Modrić. Igrat će se tri minute sudačke nadoknade vremena.

88′ Treća izmjena u Azerbajdžanu. Izašao je Garayev, a ušao napadač Dadasov. Probat će Nikola Jurčević s još jednim napadačem doći do izjednačenja.

87′ Sjajna prilika za konačno rješenje. Modrić je izveo slobodan udarac, a Perišić i Kramarić nisu realizirali. Jako dobro izvedeno, nedostajao je samo zadnji dodir.

86′ Gledateljstvo sada uživa u zagrebačkoj nogometnoj večeri. Ipak, svi jedva čekaju kraj susreta kako bi se dogodilo veliko olakšanje.

84′ Probat će Azeri preseliti igru u završnici pred naša vrata. I jedan i drugi izbornik još uvijek imaju jednu izmjenu na raspolaganju.

81′ Konačno smo poveli! Sjajno je pogodio Hoffenheimov najbolji strijelac u povijesti. Nastavljaju hrvatski nogometaši napadati, ne bi li do kraja riješili sve nedoumice i prije zadnjeg zvižduka suca Kabakova.

79′ GOOOOL! Evo ga! Andrej Kramarić zabija. Prošao je po lijevoj strani i naciljao suprotan kut Agayeva za 2:1.

77′ Izašla je i službena brojka gledatelja. Večeras je na Maksimiru prisutno 23.146 gledatelja.

75′ Još jedan udarac Brekala brani Agayev. Pucao je lijevom nogom, ide lopta u korner. Nakon istog puca Modrić, Azeri blokiraju.

73′ Promjena i u Hrvatskoj. Vani je Mateo Kovačić, ušao je Nikola Vlašić.

72′ Očekujemo završni pritisak Hrvatske. Sada će biti i druga izmjena u momčadi Azerbajdžana. Izlazi Aleida, a ući će Makhmudov.

69′ Uz pljesak zagrebačke publike izlazi Bruno Petković, a na njegovom će mjestu u zadnjih dvadesetak minuta ovoga susreta igrati Ante Rebić.

67′ Sada je Rakitić dobio po nogama, što znači da će bugarski sudac Kabakov pokazati i prvi žuti karton danas. Njegov je dobitnik kapetan gostiju, Medvedev.

65′ Još je jednom iz daljine svoj udarac oprobao Ivan Rakitić. Izgledalo je dosta atraktivno. Za nekoliko trenutaka ući će Ante Rebić, bit će to prvi “joker s klupe” izbornika Dalića.

63′ Izveli su hrvatski reprezentativci sada i jubilarni, deseti korner. Nije bio nimalo loš. Petković je mogao zabiti iz obećavajuće situacije, obranio je i to Agayev.

60′ Pokušao je Brekalo iz daljine. Udarac nije bio loš, kao ni njegova predstava u većini utakmice. Krenuo je nešto slabije, preko njega je išla prilika gostiju koja je prethodila njihovom pogotku.

58′ Opet šansa za goste. Nazarov, srećom, nije bio precizan na dodavanje Sheydaeva. Mogao se proslaviti, a ovako će izaći iz igre. Nikola Jurčević radi prvu promjenu. Ulazi Abdullayev.

56′ Kakva prilika! Modrić iz slobodnog udarca, lopta je išla pod samu gredu, ali vratar Agayev čupa. Velika obrana vratara Azerbajdžana. Gol zaista visi u zraku, figurativno rečeno.

54′ U ovom trenutku prednost Hrvatske u ukupnom broju udaraca na gol je golema – 14:2. Ali, na semaforu i dalje piše da je rezultat izjednačen.

53′ Pritišće Hrvatska. Prvo Perišićev udarac brani Agayev, a onda dobar dribling Brekala i prolazak s desne strane ostaje neiskorišten od strane napadača.

50′ Uistinu goropadno krenuli su “Vatreni” u nastavak. Sad je pokušao i Perišić, završilo je u bloku. Tada su se sudarili Bruno Petković i azerski vratar, čini se da će s Petkovićem biti sve u redu.

48′ Novi pokušaj Hrvatske. Obranio je Agayev pokušaj Kramarića. Najprije je napadač Hoffenheima “prodao” jedan lažnjak, a onda i pucao izravno u gostujućeg vratara.

47′ Već su naši nogometaši zaradili prvi prekid. Modrić je izveo slobodan udarac, a Ćaleta-Car je probao glavom, otišlo je za malo preko gola.

46′ Kreće drugo poluvrijeme. Može li bez nervoze, čupanja kose i gubljenja živaca?

Evo i malo popune praznine na poluvremenu. Na Maksimiru su večeras i Dejan Lovren, odnosno Šime Vrsaljko. Dok potonjem želimo što brži oporavak, stopera Liverpoola očekujemo u pravom izdanju u Budimpešti za tri dana.

45′ POLUVRIJEME! Lakše se diše, moramo priznati. Bugarski suci nisu odredili nadoknadu vremena pa se ide na predah. Golom Barišića sve se vratilo na početak, nadamo se zaista boljoj igri naših nogometaša kroz čitav drugi dio utakmice.

44′ GOOOOL! Evo ga! Sedmi korner, sjajan ubačaj Modrića u gužvu, a tamo Barišić koristi prijenos Ćalete-Cara i zakucava s par metara od vrata za 1:1. Evo nas, vraćamo se!

43′ Još dva vala naših napada. Nije stigao najprije Petković do lopte prije azerskih braniča, a onda je Kramarić nakon šestog kornera za Hrvatsku pucao u blok. Sada će biti i sedmi udarac iz kuta za naše nogometaše.

41′ Krasna akcija naših. Pokrenut će je jakim trkom i završiti udarcem glavom Luka Modrić. Najbolji nogometaš svijeta u 2018. godini nije uspio u mrežu sprovesti ubačaj Barišića. Da je išlo u okvir gola, bio bi to sjajan pogodak.

39′ Ponovo se s tribina ori: “U boj, u boj”! Vidjet ćemo hoće li to pomoći našim reprezentativcima koje u suprotnom čeka Dalićeva “jezikova juha” na poluvremenu u svlačionici.

36′ Najbolja prilika za “Vatrene”! Izveli su još jedan korner, Kramarić je s prve stative pokušao zabiti, ali nisu dali Garayev i vratar Agayev koji su bili u bloku. To je prvi udarac Hrvatske u okvir protivničkog gola večeras…

34′ Pokušao je Petković iznuditi kazneni udarac, ali bugarski sudac Kabakov nije to svirao. Bio je Dinamov napadač suviše teatralan prilikom ovog pokušaja.

33′ Rakitić je pokušao pucati nešto opasnije. Mogao je to prije njega učiniti i Petković, no to opet nije završilo velikom prijetnjom niti ugrozom za Agayeva.

31′ Još uvijek Hrvatska nije napravila ništa spektakularno u namjeri da izjednači rezultat. Dojam je da gosti nemaju previše problema s branjenjem svoga gola. Sve pokušaje Petkovića, Kramarića i društva uspješno momci u plavim dresovima neutraliziraju.

27′ Pucao je Modrić iz velike daljine. Dobio je mrvicu prostora, pokazao da može biti opasan… Ipak, lopta je otišla pored desne vratnice golmana Agayeva.

24′ Iako je početak naših izgledao dosta dobro, naročito ona Kramarićeva prilika iz druge minute, ostatak nije bio toliko konkretan. Iz prvog ozbiljnijeg prelaska na polovicu Hrvatske, Azerbajdžan je poveo. Sheydaev je u njegovom 17. nastupu zabio drugi pogodak za svoju reprezentaciju.

22′ Nevjerojatno! Kako li su samo hrvatski reprezentativci ostali iza ove superbrze tranzicije gostiju. Publika se stišala na Maksimiru, čekamo (nadamo se) brzi odgovor Vatrenih.

19′ GOL! Azeri vode 0:1. Strijelac je Sheydaev. Ništa nije mogao Kalinić na golu, napadač gostiju iskoristio je poslanu loptu i poslao je od prečke u gol.

18′ Bit će to nova prilika za Hrvatsku iz prekida, ovoga puta iz kornera. Na televiziji se opet vrti snimka one prilike za goste kada su mogli sve iznenaditi. Loša rekacija hrvatske obrane je to bila…

17′ Iz dobre pozicije “Raketa” nije pogodio okvir gola.

16′ Slobodni udarac za Hrvatsku. Izvest će ga Ivan Rakitić.

13′ Kakva prilika za goste! Eddy Israfilov je uspio dobaciti loptu do napadača Sheydaeva koji je gotovo potpuno sam izašao pred Kalinića koji je upisao vrhunsku obranu.

12′ Udarac Petkovića prema vratima nije bio precizan. Situacija je bila dobra, otresao se svoga čuvara Dinamov napadač, ali još uvijek nije namjestio svoje nišanske sprave. Publika na Maksimiru već viče: “Javi see…”

11′ Gust je i zasad relativno čvrst zadnji blok u gostujućoj obrani. Trebat će još neko vrijeme da ga se probije okomitošću i jednom dobrom loptom za hrvatske napadače.

8′ Vidi se da Bruno Petković uživa u utakmici. Sada je također bio blizu, no jedna poslana mu lopta bila je prejaka.

6′ Kramarić je nakon velikog broja dodavanja pokušao nabaciti za Petkovića, ali Huseynov se ispriječio. Početak “Vatrenih” izgleda zaista obećavajuće.

4′ Žešći start Brekala, prekršaj je pretrpio Nazarov. Sve je s njime u redu, nastavit će utakmicu.

2′ Hrvatska bi od samogg starta trebala zagospodariti terenom. Već je u startu Barišić nabacio pred vrata gostiju, a tamo su u zadnji trenutak ispred Kramarića Azeri odbili opasnost.

20:45 UTAKMICA JE POČELA, SRETNO HRVATSKA!

20:30 Sve je spremno za početak utakmice. Na Maksimiru je preko 20 tisuća navijača, pogledajte i video kojeg smo snimili uoči susreta. Atmosfera će biti sjajna!

20:23 Dvadesetak je minuta do početka dvoboja. Jedva čekamo vidjeti kako će Josip Brekalo odigrati na poziciji desnog beka, odnosno hoće li Bruno Petković na svom debiju za reprezentaciju zabiti pogodak. U pravoj je formi Dinamova “devetka”, nadamo se da će tako i nastaviti.

20:17 Već sada možemo čestitati Mateu Kovačiću. On će večeras odigrati svoj jubilarni 50. nastup za hrvatsku reprezentaciju. Čestitamo igraču madridskog Reala na posudbi u londonskom Chelseaju.

20:10 Podsjetimo, današnji TV-prijenos radit će Nova TV, čija uvodna emisija kreće za otprilike pet minuta. Utakmica počinje u 20.45 sati, a prijenos nedjeljnog dvoboja protiv Mađarske je od 18 sati na Domi TV.

20:05 Naši su nogometaši spremni za novi početak. Kako je na jučerašnjem druženju s novinarima naglasio Luka Modrić, za njih je svaka utakmica za reprezentaciju jednaki motiv da se dokažu, naročito sada kad će tribine maksimirskog stadiona biti sjajno ispunjene.

20:00 Vatreni su spremni. Atmosfera u svlačionici je na razini svjetskih doprvaka, a danas bodovi ne bi trebali doći u pitanje.

19:51 Još je manje od sat vremena do početka utakmice. Ukoliko ste na Maksimiru večeras, slobodno nam putem Facebooka pošaljite vaše fotografije s dvoboja.

19:43 Ovako bi trebala izgledati koreografija na istočnoj tribini večeras.

Photo: 24 sata

19:38 Evo i svih parova današnjih utakmica prvog kola po kvalifikacijskim skupinama. Grupa ima čak 10, a dvije prvoplasirane momčadi idu izravno na EURO 2020. Preostala četiri sudionika dobit ćemo kroz doigravanje, čije će parove izgenerirati Liga nacija odigrana minule jeseni.

Primijetiti se dade, Kazahstan je sila…. Pobijedili su Škotsku s velikih 3:0. Cipar je još uvjerljiviji protiv San Marina, u završnici utakmice je 5:0.

19:32 Još jednom, evo kompletnih sastava…

19:27 Odlučio je Dalić poštedjeti Marcela Brozovića i Antu Rebića, koje bi mogao koristiti u Budimpešti. Dvoboj s Mađarima ocijenjen je kao važniji, odnosno zahtjevniji u ovome ciklusu pa bi s njima dvojicom, odnosno povratnikom Lovrenom mogao nastupiti u najjačem mogućem sastavu.

19:25 Stigli su i sastavi. Sve je onako kako je najavljeno. Od prve minute kreće Bruno Petković, tu je i Mateo Kovačić, a na desnom braniču je Josip Brekalo.

19:22 Na jučerašnjoj press-konferenciji izbornik Dalić naglasio je da mu je prijeko potrebna podrška navijača. “Ulazimo u utakmicu kao da igramo na Svjetskom prvenstvu. Nisam gledao utakmicu 2015., to je bilo davno. Ovo je za nas nakon Lige nacija nešto novo, no sve ovisi o nama, naš protivnik dolazi na Maksimir da što bolje prođe i pokuša nas iznenaditi. Igramo na tri boda, bit će to lijepa večer sa sjajnom podrškom s tribina.”

19:20 Još uvijek stignete na Maksimir! Zašto ne otići? Vrijeme je ugodno, a očekuje se pobjeda Hrvatske.

19:10 Pojavio se i mogući sastav Hrvatske za večerašnju utakmicu kojeg je, kako navode brojni izvori, Zlatko Dalić priopćio igračima na posljednjem treningu u utorak. On glasi:  L.Kalinić – Brekalo, Vida, Ćaleta-Car, Barišić – Modrić, Kovačić, Rakitić – Kramarić, Petković, Perišić. Vidjet ćemo hoće li to tako i izgledati.

Vatreni su se u Zagrebu okupili u ponedjeljak, a osim otvorenog regeneracijskog treninga na pomoćnom terenu Hitrec-Kacian, kako je najavio i sam izbornik Zlatko Dalić, imali su dva prava treninga pred utakmicu. Usto, Dalića muče i veliki problemi s ozljedama nekih njegovih igrača. Na sreću, nije ih bilo u zadnjim danima, pa je popis onih na koje ne može računati u uvodu kvalifikacija ostao na istom broju igrača.

Još od ranije tako nema obojice bekova sa Svjetskog prvenstva u Rusiji. Pivarić i Vrsaljko su out, a zbog suspenzije večeras neće igrati niti Dejan Lovren koji odrađuje kartone. Da stvar bude još gora, ozlijedio se nedavno i Tin Jedvaj, pa će od igrača iz posljednje linije igrati samo Domagoj Vida. Nema niti Mateja Mitrovića, također zbog povrede.

Prema naprijed nema toliko problema, fali Marko Pjaca, a nedostajati bi mogao i Ante Rebić s kojim izbornik vrlo vjerojatno neće riskirati već večeras. Rebić bi mogao biti na raspolaganju za susret protiv Mađarske, koji Hrvatsku očekuje u nedjelju od 18 sati u Budimpešti.

Večerašnjeg protivnika “Vatrenih”, reprezentaciju Azerbajdžana vodi nekadašnji trener Dinama i pomoćnik u hrvatskoj reprezentaciji, Nikola Jurčević. Njegovi će se puleni vrlo vjerojatno usredotočiti samo na obranu, dok bi Dalić trebao eksperimentirati s promjenom stila igre.

Sva događanja s Maksimira uoči, za vrijeme i nakon utakmice pratite na Dnevno.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.