Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

SMIJALI SU SE NEKI KAD SU GA DOVELI NA MAKSIMIR! Imao je i problema sa zakonom, ali čudesnom upornošću postao je div

Autor: Andrija Kačić Karlin

Pa, nemojte ga kupovati, Englezi dragi. Već u dva prijelazna roka u Dinamu stižu ponude engleskih klubova za Mislava Oršića, ali kako je Dinamo visoko digao standarde, jer posjeduje naročitu kvalitetu, tako je i desetak milijuna eura u Maksimirskoj 128 za kneza Mislava premalo. Ma, premalo je i dvadesetak milijuna. Taj „specijalac„ za engleske klubove, s tri gola je potopio Tottenham Hotspur, pa s jednim West Ham i evo sad i Chelsea – Dinamo vrijedi kao rudnik zlata.

On ne bira utakmice, on sjajno igra i velika i male utakmice, ako ćemo prvo lani je njegov ostanak, nije otišao u Englesku rekosmo, spasio Dinamu o lovu na hrvatski naslov. A europske utakmice igra još bolje.

No, kada je prije tri i nešto godine dolazio u Dinamo kao ne baš mlad igrač bio je čak i predmet podsmijeha.

Čudesan igrač, zlata vrijedan

Vjerojatno ni najveći optimisti nisu očekivali da će Mislav tako eksplodirati i da će iz jedne ‘neugledne’ korejske ili kineske lige doći pod svijetla reflektora svog Dinama koji je kao klinac gledao s tribine i sanjao da će jednoga dana i on navući plavi dres i biti dio momčadi. Ne samo da je postao neizostavni dio momčadi, Mislav Oršić bio je dio povijesne Dinamove generacije koja je nakon 48 godina izborila europsko proljeće, kod trenera Bjelice.

I od toga dana nije prestao sjajiti…

Podsjećamo, plijenio je talentom u generaciji 92. godišta. Činio je ubojiti napadački tandem s donedavnim klupskim suigračem Marijom Šitumom. Uvijek je bio miran i samozatajan, ali je jednom zgodom upao u probleme.

„Sjećam se, jedan petak prije utakmice, Mislav nije došao na trening i trener Velimir Babić ga nije stavio u prvih jedanaest za utakmicu sa Segestom. Gubili smo, a Babić se sjeti da na klupi ima Oršu, uvede ga zadnjih 20 minuta, a ovaj zabije dva gola i okrene utakmicu„ – priča nam je jedan njegov nekadašnji suigrač iz Kustošije.




Kustošija mu je ubrzo postala premala. Kao golobradi mladić odlazi u Inter Zaprešić i stupa na veliku scenu. Prvu pravu šansu su mu dali Borimir Perković i najpoznatiji ‘brk’ HNL-a, Ilija Lončarević.

U ‘Divu iz predgrađa’ je odigrao 90 utakmica u kojima je zabio 22 gola i dodao sedam asistencija. Briljirao je u sezoni 12/13 kada je postigao 12 golova u sezoni te je pet puta dodao za gol, a zapazili su ga skauti brojnih domaćih, ali i inozemnih klubova.

Najuporniji je bio Crystal Palace koji je nudio 975 tisuća eura, ali je negdje zapelo, vjerojatno na radnoj dozvoli.




Situaciju je iskoristila Spezija koja je tih godina bila u ekspanziji nakon upliva Volpijevog kapitala u spomenutog talijanskog drugoligaša, ali i Rijeku.

Današnji Dinamov krilni napadač se u Speziji nije najbolje snašao, a sudbina je očito htjela da se mimoiđe s Nenadom Bjelicom. Oršić je nakon neuvjerljive sezone proslijeđen Rijeci, a Bjelica je to ljeto kao mlad i perspektivan trener stigao na pečalbu na Apenine, u Speziju.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

U Rijeci se susreo sa strogim trenerskim postulatima Matjaža Keka. Tih godina je igrao na poziciji polušpice, lutalice između linija, i nije mogao pronaći mjesto u šablonama slovenskog maga.

Kek je procijenio da mora na posudbu u Celje kako bi skupio iskustva. Nakon povratka je očekivao da će dobiti šansu u Rijeci, ali su ga na Kvarneru prekrižili i poslali na posudbu u Jeonnam Dragons koji je ubrzo otkupio njegov ugovor od Rijeke za 750 tisuća eura.

„Kod Matjaža Keka nisam dobio pravu priliku. Iskreno, sad ne žalim zbog toga „, rekao je Oršić ljetos iskreno po dolasku u Dinamo.

Vjerojatno ni sam Oršić više nije vjerovao da će napraviti ozbiljniju karijeru u Europi. Ipak, nije očajavao i u Aziji je ubrzo postao hit-igrač. Zabijao je kako je htio. Lijevom, desnom, iz slobodnjaka… U Južnoj Koreji su bili opčinjeni hrvatskom senzacijom.

„Ma on vam je u Koreji ostavio takav dojam da se može tamo vratiti kad god poželi, može doći u bilo koji klub. Kad je došao u Koreju shvatio je da će postati igrač tek ako popravi ‘fiziku’ i na tome je jako individualno radio i to je došlo na naplatu“, pričao nam je njegov nekadašnji suigrač Vedran Jugović, bivši nogometaš Osijeka i Rijeke.

Prepričao nam je i nekoliko zanimljivih anegdota.

„Korejcima je bila fascinantna njegova tehnika šuta koji mu je najjače oružje. Na treningu su stajali iza njega i saginjali se, tražili su kut iz kojeg bi najbolje mogli vidjeti kako on to drži stopalo prilikom udarca. Oni su poslije pokušavali i pokušavali imitirati Oršine udarce, ali nisu bili ni blizu toga“, pričao nam Jugović kroz smijeh.

Spomenuli smo da je Oršić miran tip, a u Južnoj Koreji je proživljavao prave kulturološke šokove. Često je u Koreji dolazilo do fizičkih obračuna trenera i igrača.

„Trener Korejac je bio jako dobar tip, ali kad ga prebaci je bolje ne naći mu se na putu. Jednom prilikom smo Orša i ja bili na tribini na prijateljskoj utakmici, a na poluvremenu smo se spustili u svlačionicu popiti malo vode. Naši su gubili, a mi smo vidjeli kako naš trener razbija svlačionicu, gađa igrače nekim stvarima, potpuno je izgubio kompas. Sjećam se Oršine face, njemu ništa nije bilo jasno, bio je potpuno šokiran viđenim“, – kazao nam je Jugović i dodao kako je Dinamov krilni napadač samo gledao u jednu točku kako bi izvukao živu glavu.

Imao je Mislav Oršić i problema sa zakonom.

Iz svega ga je izvukao njegov agent koji je morao intervenirati kod predstavnika zakona.

„Prije utakmica smo uvijek bili u karanteni, a taj dan su Oršiću dolazili roditelji iz Hrvatske koji su iz Seoula potegnuli taksijem do Gwangyanga. Oršić je predvečer otišao pred njih kako bi ih dočekao, a zaustavila ga je policija koja je zahtijevala da se podvrgne alkotestu, a onda šok – bio je pijan. Barem je tako pokazao uređaj“. kaže nam Jugović pa dodaje:

„Odmah je reagirao naš zajednički korejski agent koji ga je otišao izvući. Siroti Orša se nije mogao sporazumjeti s Korejcima koji inače vrlo loše govore engleski, pa je naš agent ‘sredio’ dolazak druge patrole koja je došla s drugim uređajem koji je pokazivao da Mislav nije pio“, govori Jugović koji je za svog nekadašnjeg suigrača imao samo riječi hvale.

Njegove igre u Južnoj Koreji nisu prošle neopaženo i u svoje redove ga je lukrativnom ponudom doveo Changchun Yatai, kineski prvoligaš koji je tih godina u svoje redove mogao dovesti i neke eminentne napadače poput Nigerijca Odiona Ighala. U Kini je bio dobar, ali mu se nije svidio stil života.

„U Južnoj Koreji mi je bilo sjajno, a u Kini baš i ne. Tamo je prljavije i nisu tako dobri prema strancima“. govorio je Oršić.

Brzo je shvatio da je vrijeme za novu destinaciju pa se u veljači 2017. vratio u Južnu Koreju.

Stigao je u Ulsan Hyundai s kojim je igrao azijsku Ligu prvaka. U sedam odigranih utakmica u tom natjecanju je zabio četiri gola u sedam utakmica, a dodao je i tri asistencije čime je u tom trenutku bio najkorisniji igrač tog najprestižnijeg klupskog natjecanja u Aziji.

Dinamo je to ljeto prije tri godine bio u potpunoj rekonstrukciji svlačionice. Provjetravanje iste nisu preživjeli Ivan Fiolić, Armin Hodžić, Tongo Doumbija, a za boljim ponudama su otišli Filip Benković, Ante Ćorić, Borna Sosa i El Arbi Hillel Soudani.

Od Oršića se očekivalo da naslijedi upravo legendarnog Alžirca, a ta najava je izazivala podsmjeh pojedinaca kojima nije bilo jasno kako igrač plaćen milijun eura korejskom prvoligašu može pomoći klubu koji stremi ulasku u skupine europskih natjecanja.

„Opet nam dovodite poluproizvode, milijun eura za anonimca iz Koreje, strašno“, pisao je jedan navijač.

„Bome je dobro presušila blagajna kad se Oršići i Šitumi dovode“, smijao se drugi.

„Ako nastavimo dovoditi ovakve igrače čak će nas i Hajduk preskočiti i uzeti nam naslov“, ispalio je treći navijač i ostao živ.

Mislav Oršić ne samo da je naslijedio Soudanija nego se može ustvrditi kako ga je i preskočio.

Kad sam imao 13-14 godina, dolazio sam u Maksimir kao navijač. Gledao sam Luku Modrića sa sjevera ili istoka i sanjao sam da jednog dana igram za svoj Dinamo i zabijam gol. Eto, san mi se ostvario“. rekao je Oršić nakon prvog gola za Dinamo protiv Hapoela.

A gle ga danas? Posto je jedan od najvećih klupskih legendi u povijesti!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.