Slučaj Timošenko je jako potamnio šanse Ukrajine za poboljšanjem imidža

Autor: Totalsport

Sve je veći pritisak na Ukrajinu kao jednog od domaćina skorašnjeg Europskog prvenstva u nogometu zbog slučaja bivše premijerke Julije Timošenko.

Predsjednik Europskog vijeća bojkotira Ukrajinu, Merkel još nije odlučila

Sve je veći pritisak na Ukrajinu kao jednog od domaćina skorašnjeg Europskog prvenstva u nogometu zbog slučaja bivše premijerke Julije Timošenko…

Zlostavljanje u zatvoru bivše ukrajinske premijerke predmet je poziva na bojkot ukrajinskog dijela Eura sve većeg broja uglednih europskih političara. Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak ukrajinski politički vrh da bivšoj premijerki osigura pravilan tretman. Merkel još nije odlučila hoće li bojkotirati Euro u Ukrajini.

– Mnogo važnije od mojih putovanja i eventualnih dolazaka na utakmice jest da se učini sve kako bi se Juliji Timošenko pružio odgovarajući tretman i liječenje uslijed zdravstvenih problema. Mi smo joj spremni ponuditi liječnički tretman u Njemačkoj – rekla je Merkel.

Julija Timošenko, oporbena čelnica i politička suparnica ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, osuđena je na sedam godina zatvora zbog optužbe da je zloupotrijebila svoju moć dok je bila na poziciji. Trenutno štrajka glađu prosjedujući zbog navodnog zlostavljanja u zatvoru, Tvrdi da ju je fizički napao stražar.

Taj je slučaj izazvao golemu pozornost na političkoj sceni i narušio imidž Ukrajine, kojoj prijeti izolacija i bojkot Europskog prvenstva velikog broja političkih uglednika. To je veliki udarac za zemlju koja nije članica Europske unije, te se nadala kako će kroz Euro poboljšati svoju turističku ponudu i trgovinske veze s 27 zemlja-članica Europske unije, među kojima je i Poljska, drugi organizator Eura.

Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog vijeća, najavio je u četvrtak da neće otputovati niti na jednu utakmicu Europskog prvenstva u Ukrajini. Isto je ranije učinio i Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije.




Zapad je oštro kritizirao zatvorsku kaznu za Timošenko, držeći da je u pitanju politički motivirana odluka. Vlada predsjednika Viktora Janukoviča negirala je pristranost u tom slučaju.

– Slučaj Timošenko je jako potamnio šanse Ukrajine za poboljšanjem svog imidža tijekom Eura. Ukrajinu nitko neće suditi po kvaliteti organizacije Eura, već po slučaju bivše premijerke i modricama za koje tvrdi da ih je dobila u zatvoru – veli ukrajinski politički komentator Vadim Karasov.

Poljski premijer Donald Tusk istaknuo je kako je uznemiren zbog slučaja Timošenko, te je pozvao Ukrajinu na primjenu međunarodnih standarda ljudskih prava, ali je najavio kako ipak neće bojkotirati ukrajinski dio Eura.




– Više puta sam apelirao na ukrajinske vlasti da ne dopuste da politika uništi nacionalnu proslavu i ništa neće utjecati na našu odlučnost da se borimo za ljudska prava u slučaju Julije Timošenko – rekao je novinarima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je kako je Rusija spremna primiti bivšu ukrajinsku premijerku na liječenje u Rusiju, ali je istaknuo kako aktualna politička situacija ipak ne bi trebala utjecati na Euro.

– Ljudi ne bi trebali dopustiti da se politika, biznis i drugi aspekti tog tipa miješaju sa sportom – rekao je Putin.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je kritiziralo pozive na bojkot Eura, istaknuvši kako oni narušavaju imidž velikog sportskog događaja.

Predsjednik ukrajinskog sabora Volodimir Litvin priznao je kako je ”slučaj Timošenko” stavio Ukrajinu u teški položaj.

– Sve je ovo postao problem za našu zemlju, očito i za Europu – rekao je.

Autor:Totalsport
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.