Photo: Igor Kralj/PIXSELL

SLAVNI MEDIJ O TRNOVITOM PUTU ZLATKA DALIĆA: ‘Ništa u životu nisam dobio na pladnju, počeo sam od dna’

Autor: Željka Orešković

Dalić je od sebe napravio brend

Najpoznatiji svjetski medij, The New York Times, prvo je nakon utakmice s Englezima objavio jedan od najljepših tekstova o Vatrenima, a sada su se pozabavili Zlatkom Dalićem, odnosno njegovim teškim putem do finala Svjetskog prvenstva. Prenosimo njihov članak u cijelosti:

“Znao sam govoriti: ‘Dajte mi Barcelonu ili Real Madrid i osvajat ću naslove”, govorio je Dalić u četvrtak i takvi poslovi se sada ne čine tako nedostižni, posebno ako Dalić osvoji titulu svjetskog prvaka. Hrvatska će prvi puta u povijesti osvojiti Svjetsko prvenstvo ako uspije nadigrati Didera Deschampsa.

Za Deschampsa osvajanje trofeja nije ništa novo. Kao igrač, veznjak, osvojio je mnoge titule s klubovima u Francuskoj, Italiji i Engleskoj, kao i Svjetsko prvenstvo 1998. i Europsko 2000. Na trenerskoj poziciji on je Francusku odveo do finala Eura 2016, ali je na kraju izgubio od Portugala. 

Međutim, 51-godišnji Dalić nije imao značajnije uspjehe tijekom igračke karijere, prije nego što je počeo raditi kao trene u Hrvatskoj.

‘Cijeli život morao sam ići težim putem, morao sam se za sve sam izboriti. Počeo sam na dnu ljestvice’, govorio je Dalić.

Kako bi se popeo na toj ljestvici , morao je zakoračiti u nepoznato 2010. kada se preselio na Bliski istok. 

‘Nisam želio ostati u Hrvatskoj i biti osrednji trener koji će dijeliti brošure. Otišao sam u inozemstvo, gdje god sam mogao naći posao’, rekao je Dalić.




Naposljetku je završio u Al-Hilalu, gdje je osvojio saudijski Kup prinčeva, nakon čeha je stigao i u finale azijske Lige prvaka s Al-Ainom.

‘To nije zanemarivo, to su velika natjecanja. To mi je donijelo veliko iskustvo i izgradio sam ime za sebe. Bio je to težak put, ali vjerovao sam u sebe. Kada su me nazvali iz Hrvatske, nisam ni trena dvojio’, govori Dalić.

Poziv, koji je završio Dalićevo sedmogodišnje nomadsko putovanje, stigao je prošle godine, kada je Hrvatska pred sobom imala jednu utakmicu kako bi se kvalificirala na SP.




‘Jako je posvećen nogometu i dali smo mu priliku’, rekao je Davor Šuker, predsjednik HNS-a.

Dalić je Hrvatsku odveo u dodatne kvalifikacije za SP. gdje su pobijedili Ukrajinu u dvije utakmice. Sada je zemlju odveo dalje nego ikad u povijesti velikih natjecanja, čime je prstigao i Šukerovu generaciju 1998.

Dalićev brend raste nakon što je pobijedio Englesku 2:1 u polufinalu Svjetskog prvenstva u Moskvi u srijedu.

‘Trener je stvorio posebnu atmosferu. Točno zna kako treba komunicirati s igračima i to radi na poseban način’, rekao je Dejan Lovren.

Osim toga, Dalić je iskoristio i komunikaciju s medijima u četvrtak na stadionu gdje će Hrvatska odigrati svoju najveću utakmicu u povijesti. Tamo je iskoristio trenutak kako bi pokazao svoje kompetencije:

‘Nikad ništa nisam dobio na pladnju, za razliku od nekih trenera u Europi koji su dobili posao jer su izgradili imena kao igrači’, rekao je Dalić.”

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.