Photo: Igor Soban/PIXSELL

SKRIVENI DETALJI O DINAMU ZA KOJE MALO TKO ZNA! Evo koja je tajna možda i najbolje nogometne škole u Europi?

Autor: Andrija Kačić Karlin

Jedan od najpoznatijih klubova kod nas, kada je u pitanju razvoj mladih igrača je Dinamo iz Zagreba. Njegova omladinska škola broji više od deset momčadi, od 8 do 19 godina, trenira više od stotinu momaka, a donedavno je voditelj te škole bio Ivo Šušak koji se ipak odlučio otići u mirovinu. No, čovjek zna baš  sve tajne stvaranja mladih igrača…

Neki od istaknutijih igrača koji su bili polaznici Dinamove nogometne škole kroz prošlost su: Branko Zebec, Branko Režek, Vladimir Čonč, Luka Lipošinović, Tomislav Crnković, Josip Šikić, Dražan Jerković, Mladen Ramljak, Marijan Novak, Marijan Čerček, Velimir Zajec, Zlatko Kranjčar, Marko Mlinarić, Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Dario Šimić, Igor Bišćan, Boštjan Cesar, Eduardo da Silva, Niko Kranjčar, Luka Modrić, Vedran Ćorluka, Dejan Lovren, Milan Badelj, Šime Vrsaljko, Andrej Kramarić, Mateo Kovačić, Tin Jedvaj, Alen Halilović, Ante Ćorić, Josip Brekalo…

Kroz posljednje godine 20. stoljeća veliki pogon od preko 350 mladih nogometaša svih uzrasta vodili su i učili bivši istaknuti nogometaši Dinama, poput Džemala Mustedanagića, Fahrije Dautbegovića, Stjepana Lamze, Stjepana Deverića, Zdenka Kobešćaka, Marka Mlinarića, Krasnodara Rore…

Ulaskom u 21. stoljeće dolazi do modernizacije nogometne škole i uspon u neslućene visine. Ozbiljni početak ustrojavanja Nogometne škole počeo je s Božidarom Šikićem kad se dodatno intenzivirao rad s mladima. Rad u školi organiziran je tako da svaka kategorija ima svoje trenere, a zajednički im je cilj osposobiti što više darovitih igrača za prvi sastav. Sve dobne kategorije postižu zapažene rezultate, juniori i kadeti nižu uspjehe u prvenstvu Hrvatske, Hrvatskom kupu, kao i na istaknutim međunarodnim turnirima.

I prije dvije godine Dinamova omladinska škola dobila je konkretnu potvrdu svoje uspješnosti: Dinamo je drugi klub u Europi po broju igrača stasalih u klubu koji igraju u nekoj od 31 najjače europske lige! Na vrhu je, izračunao je Institut za nogometnu statistiku CIES, Ajax sa 71, dok je treći Partizan sa 61.

Nadalje, prema podacima istog instituta, Dinamo je u formativnoj fazi za igrače doprinio razvoju čak desetorice sudionika polufinala SP-a u Rusiji. Najpoznatiji među njima je dakako kapetan Luka Modrić, ali ne treba zaboraviti niti Dejana Lovrena, Andreja Kramarića, te Vedrana Ćorluku ili Milana Badelja. Ostali pripadaju recentnijoj povijesti Modrih, te također i razdoblju oko kojeg se i danas lome koplja kod navijača Dinama, ali i svih koji prate zbivanja oko maksimirskog kluba. Primjerice, Tin Jedvaj je napustio klub sa 17 godina, Mateo Kovačić s 18, dok je Marko Pjaca “izdržao” do 21. godine kad je 2016. potpisao za Juventus.

Na četvrtom je mjestu madridski Real s 58, slijede Sporting i Šahtar sa po 55, praška Sparta i kijevski Dinamo s 54, Crvena zvezda s 52, Benfica s 51, pa na 11. mjestu Barcelona s 50.




Hajduk s Arsenalom dijeli 16. mjesto s 41 igračem, dok ih Manchester United ima 35, PSG 34, Osijek dijeli 36. mjesto sa Zenitom i bečkim Rapidom sa po 30, Inter i Bayern imaju po 29, Manchester City i Chelsea po 28…

Gledajući, pak, samo klubove iz liga petice, Real ima 41 igrača iz svoje škole u prvim ligama Europe, Barcelona 34, Lyon 31, Athletic Bilbao 29, Manchester United 28…

Ivo Šušak bio je šef Dinamove omladinske škole. Pod njim su i kadeti i pioniri su prvaci države, a te dvije kategorije, kao i juniori, igraju finale Kupa, procurio je kroz Dinamove ruke tek jedan trofej, naslov juniorskog prvaka.




“Jasno je da nitko na svijetu ne može proizvoditi igrače kao na tekućoj vrpci, ne može ni Dinamo izbacivati generaciju za generacijom. Ali, mislim da problema s nasljednicima neće biti, jer u svakoj od tih generacija imamo nekoliko igrača, koji bi mogli postati klase”, ističe Šušak.

Kaže da mu danas smeta što neki bivši veliki igrači žele odmah na klupu seniorske momčadi i što nemaju strpljenja…

‘Trenerski posao je zanat i potpuno drug talent u odnosu na igrački talent. Trener mora imati karizmu vođe, a profilira se kroz rad s mladima. Završiti igračku karijeru i stati na treningu pred 25 mangupa nije jednostavno stoga je najbolji put krenuti od mlađih kategorija’, kaže Ivo Šušak.

Zanimljivo je kako se vodi selekcija i kako se ponaša i tretira s igračima, u Dinamu pokuavaju bito osjetljivi i korektni, tvrdi Šušak.

Priča nam tako da se nakon provjere mladom igraču se otvoreno kaže je li ili nije dovoljno dobar za Dinamo. U toj se komunikaciji pokušava biti do kraja iskren, ali ne grub jer ne žele da se dijete koje se u nekoj sredini u Hrvatskoj ili svijetu bavilo nogometom puno entuzijazma, očekujući da će biti primljen u Dinamo, razočara.

To “skautiranje”, odnosno potraga za igračima dovoljno kvalitetnim da igraju u Dinamu traje, govori Šušak, permanentno. U Dinamu su prepoznali problem koji je aktualan u svijetu, a ne samo u Hrvatskoj, a to je nemogućnost djece da se igraju loptom u dvorištu, na ulici, na livadi. Toga više nema.

“Nekad je sustavan rad s djecom u Dinamu – a ja sam u klubu od 1975. – počinjao od 12. godine. Ali to je bilo vrijeme kad se nogomet igrao svuda. Međutim, danas toga nema i jednostavno do 12. godine dijete ne bi imalo kontakt sa stranim tijelom – loptom – i to još u koordinaciji s nogom, što je teže nego kad je riječ o ruci, pa je što raniji kontakt djeteta s loptom nužan za njihov razvoj. Zbog toga danas u klub primamo dječake već od šeste godine, u tzv. Otvorenu školu, u kojoj oni treniraju triput tjedno. Iz te ‘baze’ u kojoj se s njima stručno bavi na treninzima – ali je temelj igra jer je igra najveće zadovoljstvo – najbolji se sami nametnu da ih se selekcionira u natjecateljske kategorije u NK Dinamo”, Šuškove su rijei.

Isto tako, sve to košta. Dinamova škola godišnji proračun ima oko desetak milijuna kuna. Dobar dio gradskog novca koji je stizao u Dinamo bio je upravo za svrhu škole i razvoja igrača, stoga ta svota i ne djeluje tako mnogo. A, i kad znamo koliko su baš produkti modre škole donijeli klub svojim igrama i transferima, onda definitivno ne možemo govoriti o basnoslovnom iznosu, jer, sve se to višestruko vratilo. Još kad čujemo da neki veliki europski klubovi, koji nemaju ni približno toliko svojih igrača u škole ulažu sličan iznos ali u eurima…

Kad smo kod Dinamove škola mora se spomenuti i Jozu Bandića, on je u Dinamu je od 2004. godine a vodio je juniore i kadete, a sada je s pionirima osvojio prvenstvo i kup. Kroz njegove ruke prošli su Vedran Ćorluka, Andrej Kramarić, Filip Ozobić, Šime Vrsaljko, Mateo Kovačić, Jozo Šimunović, Karlo Kamenar, Alen Halilović, Ivan Fiolić, Petar Bočkaj, Ante Ćorić i mnogi drugi talentirani klinci koji su ostvarili odlične karijere i koji će nas još dugo uveseljavati svojim igrama.

“Tu sam 15 godina i to je jedan kontinuitet. Bio je tu prvo gospodin Šikić, pa je bio gospodin Mirko Jozić koji je bio i bivši izbornik Hrvatske, nakon njega došao je gospodin Jozak i s njim smo napravili veliki iskorak, a kad je on otišao došao je gospodin Vlak i ne tako davno Ivo Šušak koji se umirovio. Najbolji dokaz kako se sve razvijalo i kako škola radi su ti kontinuirani rezultati koje ostvarujemo”, veli Bandić. I nastavlja:

Svaka generacija ima barem dvojicu. “Rad u Dinamovoj školi je odličan, a to se vidi i po rezultatima koje naše selekcije ostvaruju u Hrvatskoj, ali i vani. Obično smo na tim svim turnirima u samom vrhu. Mi treneri imamo odličnu suradnju i zapravo se rad nastavlja iz kategorije u kategoriju prema planu i programu. Treneri su upoznati s igračima koje dobivaju. Gledamo utakmice svih kategorija tijekom godine, pa nije baš da startamo od nule”.

Juniore je do naslova prvaka doveo Tomislav Rukavina koji je u klub stigao ove sezone i odmah uveo poseban režim treninga. Juniori kod Rukavine treniraju na isti način kao i seniori kako bi bili što spremniji za ulazak u ozbiljan nogomet.

“Tko radi s djecom i uči ih usput uči i sebe,”, veli Rukavina koji ima ambicije danas-sutra voditi i neku seniorsku momčad za što već sad ima sjajne reference.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.