Photo: Igor Kralj/PIXSELL

SKANDAL PREDSJEDNIKA RIJEKE! Podignuta optužnica protiv Damira Miškovića, evo o čemu je riječ

Autor: Bruno Herljević

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo je optužnicu protiv riječkog poduzetnika, jednog od najbogatijih i najmoćnijih Hrvata i predsjednika NK Rijeke, Damira Miškovića i još tri osobe. Tereti ih se za bespravnu gradnju kuće u naselju Miškovići na Pagu, gdje su napravili i privatnu rivu kao i privezište, a Općinsko državno odvjetništvo tvrdi kako se radi o pomorskom dobru.

Novi list tvrdi kako se kao prvookrivljeni navodi otac Damira Miškovića, Šime (80), drugokrivljeni je Damir Mišković, dok su treće i četvrtookrivljeni dvojica građevinara iz Zagreba, Ilija Beara i Ilija Babić. Petookrivljeno je zagrebačko trgovačko društvo “Teh gradnja”.

Inkriminirani period je od 14. ožujka 2014. do 14. veljače 2017., kada su prema optužnici, otac i sin Mišković dogovorili s “Teh gradnjom” izgradnju obiteljske kuće, “iako su bili svjesni da ne mogu graditi na pomorskom dobru – obalnom pojasu, protivno čl. 3. i 4. Zakona o pomorskom dobru i protivno čl. 45. Zakona o prostornom uređenju (NN 153/13), te čl. 106. Zakona o gradnji (NN 153/13)”. Sve tu to dogovorili bez prethodnog ishođenja građevinske dozvole od nadležnog Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

“Paralelno s izgradnjom kuće na obalnom morskom pojasu duž čestica i na samim česticama 2218/11 i 2218/12 k.o. Dinjiška, treće i četvrtookrivljeni su po nalozima Miškovića izgradili obalnu šetnicu u dužini od 179,95 m, širine 3m, sa rampom dimenzija 9 x 2,7 m, uz koju su izgradili ogradni zid dužine 170,85 m i visine 3 do 3,8 m, kao i dva mola u moru i betonskim platoom, jedan površine 9,7 m x 6,8 m sa stepenicama, a drugi trapeznog oblika 3,20-3,45 m x 4,35-4,90 m, te sa jednim kamenim nasipom nepravilnog oblika tlocrtne dimenzije 11,40×13,70 m, a također su izgradili i još dva betonska stubišta na dijelu k.č. 2218/11, a također su izgradili prizemnu građevinu površine 12,10 x 8,00 m, kao i stubište na dijelu k.č. 2218/12 sa platoom dimenzija 5,6 x 6,4 m i to sve usprkos rješenju Lučke kapetanije Zadar od 11. studenoga 2015. kojim je IV. osum. “Teh gradnji” d.o.o. zabranjena opisana gradnja”, navodi se u optužnici, gdje se zaključuje da su protivno propisima izgradili građevinu u području koje je propisom proglašeno područjem od posebnog interesa za državu.

Svu četvoricu, kao i “Teh gradnju” tereti se da su su počinili kazneno djelo protiv okoliša – protupravnu gradnju iz čl. 212. Kaznenog zakona.

Općinsko državno odvjetništvu u Zadru traži da se svoj četvorici okrivljenih izrekne kazna zatvora od godine dana, s rokom kušnje od dvije godine, uz solidarnu obavezu da poprave štetu načinjenu kaznenim djelom. Drugim riječima, da sruše bespravno sagrađene objekte i obalu vrate u prvobitno stanje.

Za “Teh gradnju” se predlaže i novčana kazna od milijun kuna.




U optužnici dalje stoji da u dosadašnjem tijeku postupka osumnjičenici nisu iznosili obranu, ali osnovana sumnja proizlazi iz inspekcijskih nadzora Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, te rješenja i zapisnika koje su provela nadležna tijela – Lučka kapetanija Zadar i Uprava za inspekcijske poslove Zadra.

“Bespredmetan alibi koji okrivljenicima pokušavaju dati mještani, iz također citiranog rješenja Upravno odjela za provedbu dokumenata, prostornog uređenja i gradnje zadarske županije vidljivo je da je odbačen zahtjev Grada Paga za izdavanje lokacijske dozvole za građenje – uređenje obale u Miškovićima, na više čestica među kojima su navedene i čestice iz inkriminacije”, stoji u optužnici za koju Novi list tvrdi da ima u posjedu.

Tužiteljstvo također navodi da je sve radove plaćao Damir Mišković i to u znatno većem iznosu nego što je ugovorena gradnja samog stambenog objekta – za bruto 2.581.940,85 kuna.




“Preostalo plaćanje očito se odnosi na obimne građevinske radove iz činjeničnog opisa ove optužnice, a slijedom čega je izvedeni zaključak da je djelovao u dogovoru sa svojim ocem koji je ugovorio izgradnju kuće, dok je također jasno da toliki obim izgradnje mimo ugovorenog stambenog objekta nije mogao biti proveden bez znanja direktora tvrtke – III. okrivljenog Ilije Beare, radi čega se isti također tereti za učin predmetnog kaznenog djela protupravne gradnje”, navodi se u dokumentu kojeg potpisuje zamjenik općinskog državnog odvjetnika Igor Vulić.

Pokušali smo doći do predsjednika Rijeke Damira Miškovića preko glasnogovornika Rijeke. Odgovor za sada nismo dobili, ali bit će objavljen čim, odnosno, ako Mišković odgovori.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.