(Photo by Shaun Botterill/Getty Images)

SKANDAL KOJI ĆE ZATRESTI NOGOMETNI SVIJET! UHIĆEN MICHEL PLATINI!

Autor:

Nekadašnji predsjednik UEFA-e, Michel Platini, uhićen je u predgrađu Pariza zbog sumnji na korupciju u slučaju dodjeljivanja domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru.

Podsjetimo, legendarni Francuz bio je na čelu krovne europske nogometne organizacije od 2007. do 2015. godine, kada mu je FIFA-in odbor za etička pitanja zabranio rad u nogometu, a s njim je istu zabranu dobio i čelnik FIFA-e Sepp Blatter, koji mu je nezakonito 2011. godine isplatio dva milijuna eura. Tri godine poslije Katar je dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine, a FIFA sumnja da je dodjela domaćinstva bila namještena. Platini i Blatter kažnjeni su zabranom bavljenja nogometom u razdoblju od osam godina, a dobili su i kazne u visini od 74 tisuća eura (Platini), odnosno 46.295 eura (Blatter).

Platini već priznao?

Ovo nisu prvi problemi takvog tipa za Platinija, on i Sepp Blatter (bivši predsjednik FIFA-e) kažnjeni su 2015. godine zabranom bilo kakvog bavljenja nogometom u periodu od osam godina. Etički odbor FIFA-e tada je Platinija kaznio i sa 74 tisuće eura, dok je Blatter prošao nešto bolje, morao je platiti 46.295 eura.

Platini je još 2014. godine priznao da se tajno sastao u Švicarskoj s Mohamedom bin Hammamom, i to samo nekoliko dana prije nego što je odluka o domaćinstvu donesena u korist Katara. Tko je Bin Hammam? Bivši predsjednik Azijske nogometne federacije koji je 2011. godine doživnotno izbačen iz nogometa jer je pokušavao kupovati glasove uoči izbora za predsjednika Međunarodne nogometne federacije.

Katar je za domaćina Svjetskog prvenstva izabran 2010. godine, a ta je odluka FIFA-e neugodno iznenadila nogometni svijet. Domaćinstvo je dobio u konkurenciji s Južnom Korejom, Japanom, Australijom i SAD-om.

Kako se namještao Katar?

Još 2013. godine renomirani France Football tvrdio je da je Platini pod pritiskom tadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja glasao za dodjelu Svjetskog prvenstva Kataru. Kao protuuslugu, šeici malog emirata u Perzijskom zaljevu obećali su ulaganja u francuski nogomet.

Nedavno je i Sepp Blatter u svojoj autobiografiji optužio Katar za podmićivanje, a spominjao je i Sarkozyja. “Bio je to sudar stvarnosti i političkog pritiska. Da je pročitan i usvojen, Katar nikada ne bi bio domaćin. Međutim, Katar je svojim milijunskim ulaganjima u francuske zrakoplove i Paris Saint-Germain pridobio masu zagovornika. Čak je i tadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nagovarao svoje istaknute nogometne znance da glasaju za Katar. I Michel Platini imao je svoje prste u cijelom predizbornom i izbornom procesu”, napisao je Blatter.

No, priča je bila nešto drugačija. Bivši neimenovani član tima koji je sastavljao kandidaturu Katara tvrdio je da je nekoliko afričkih nogometnih dužnosnika dobilo 1,5 milijuna dolara da glasaju za Katar. U ožujku 2014. godine otkriveno je da je bivši predsjednik CONCACAF-a dobio dva milijuna dolara od jedne katarske tvrtke. Taj je slučaj i dalje pod istragom FBI-a.

Sponzori su poslije tražili od FIFA-e da istraži je li Katar nezakonito dobio domaćinstvo, a potpredsjednik FIFA-e Jim Boyce, rekao je da će podržati novo glasanje ako se optužbe potvrde, a optužbe, dakako, nisu bile potvrđene.

Zanimljivo je reći kako je od 24 člana Izvšnog odbora FIFA-e koji su donijeli odluku da će Katar biti domaćin Svjetskog prvenstva 2022. godine, njih čak 16 suspendirano, maknuto s te pozicije ili je još pod istragom.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.