Photo: Krunoslav Petric/PIXSELL

SASVIM NEOBIČNA PRIČA JEDNOG SVEĆENIKA: Kako je Vaha Halilhodžić postao kum na krštenju

Autor: Bruno Herljević

Svećenika jedna životna priča veže i uz bivšeg trenera Dinama, danas trenera Japana, a tadašnjeg igrača Veleža, Vahida Halilhodžića

U nedjelju je u 95. godini života umro don Aco Boras, za prijatelje Sando, a vjernici i mediji u BiH već se danima od njega opraštaju. Govore kako je bio poseban čovjek i poprilično atipičan svećenik, a jedna životna priča veže ga i uz bivšeg trenera Dinama, danas trenera Japana, a tadašnjeg igrača Veleža, Vahida Halilhodžića.

Jednog dana dok je obnašao dužnost župnika u župi Ledinac i pripremao se za krštenje u crkvu je mladi sportaš i nakon pozdrava rekao mu: “Ja bih trebao biti kum kod krštenja”. U ruci je nosio zlatni lančić s križem, a kada je don Aco Boras počeo bilježiti podatke za krštenje, upitao je mladića za ime, a on je kratko odgovorio – “Ja sam Vahid Halilhodžić”.

O tom događaju don Aco Boras pisao je u svojim tekstovima.

“Istoga trena iskrsoše tri stvari preda mnom. Vahid je musliman. Usput on je igrač-napadač u Veležu. On je stekao nekoga prijatelja u župi Ledinac. Postoje neki propisi da inovjerac ne može biti kum kod krštenja. I sada bi ja trebao odbiti Vahida od kumovanja. To znači razvrgnuti to prijateljstvo. Onda se sjetih da je bilo i prije tih uzajamnih kumovanja. Pa zašto da ja razvrgnem prijateljstvo? Treba uraditi nešto suprotno. Neka se ljudi sprijateljuju što više.

Neka oni koji su Kristovi prijateljuju što više s onima koji su Muhamedovi. Neka oni koji su Muhamedovi budu bliži onima koji su Kristovi. Neka se ne suprostavljaju jedni drugima…

Upisah Vahida kao kuma na onaj list papira. Uslijedio je obred krštenja u ledinačkoj crkvi. Jedan od dvojice kumova bio je Vahid. Neposredno nakon krštenja Vahid je darovao novokršteniku onaj zlatni lančić s križem. Nastalo je prijateljsko čestitanje”, prepričava Ivan Dodig, riječi don Ace Borasa za Večernjakovu blogosferu.

“Poslije krštenja roditelji djeteta nastavili su veselje u svom domu. Kum Vahid je bio sudionik radosnog događaja u toj obitelji. Poslije toga upisao sam u Maticu Krštenih sve ono što sam pribilježio na onom listu papira prije krštenja. Naravno upisao sam i kuma Vahida. Ko želi da se uvjeri o tome može to provjeriti u Matici Krštenih župe Ledinac”.
Na kraju između ostalog dodaje: “Želim mu svako dobro. Želim da njegov klub postigne najveće rezultate. No želim još više da ovakvih Vahida bude što više. Da se zbližujemo s obe strane. Na bilo koji način. Ovo sa Vahidom bilo je na kraju sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a potrebnije nam je sada nego tada”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.